Gece Geç Saatlerde Yeme Alışkanlığı Nasıl Terk Edilir?

gece-yemek-yeme-alışkanlığından-kurtulmanın yolları


  Gece yemek yeme alışkanlığına sahip insanların sayısı oldukça fazladır ve genelde diyet yapmaya eğilimlidirler. Bu alışkanlık sağlık açısından dikkat edilmesi gereken öneme sahiptir. Fizyolojik yani açlıktan kaynaklı yeme isteği olmayıp daha çok psikolojik bir yönelme olarak değerlendirilir. Kan şekeri düştüğünde açlık hissedilir ve yemek yeme isteği doğar ama bu alışkanlık yüzünden kan şekeri kontrolü kaybedilebileceğinden hem zararlı hem de kilo almaya neden olan unsurlar ortaya çıkar.

Gece Yemek Yemenin Yansımaları


  Uzmanların ortak düşüncesine göre yatmadan önce yemek yemek zararlıdır. En büyük etkilerinden birini uyku düzenini bozarak gösterir. Yatarken dinlenmesi gereken sindirim sisteminin çalışmaya başlaması olası mide ekşimelerine veya tuvalet ihtiyacına neden olabilir. Uykusuzluk sonucunda hormonlar da etkilendiğinden tokluk hormonu leptini azalttığı ve açlık hormonu grelini artırdığı gözlenmiştir. Düzensiz hayat ve yetersiz uyku sonucunda açlık hissi ile kilo alma sorunu yaşanabilir. 

Gece Yemek Yemenin Önüne Nasıl Geçilebilir?


Düzenli Yemek Alışkanlığı


  En doğal ve etkili yollardan biri öğün atlamadan sağlıklı beslenmektir. Böylece olası hipoglisemi (düşük kan şekeri) riski önlenmiş olur. Günlük 3 öğün olarak kendinize menü hazırlamalı ve denge kurmalısınız. Öğleden sonra sağlıklı atıştırmalıklar sizi akşama hazırlar ve yeterli derecede yemenize yardımcı olur. Bu şekilde kendinizi sokmaya karar verdiğinizde ilk bir kaç gün açlık hissedilebilir ama sabaha aç kalkmakta fayda var. Günlük kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmak aslında büyük oranda sorunları yok etmek demektir. Hem vücut sağlığınız için düzene sokar hem de farklı türdeki gıdalar sayesinde vücudu güne hazırlar.

Geceleri Atıştırmak Düşünülmemeli


  Bu yeme düzensizliğine alışırken bazı tetikleyici yiyecekler vardır. Herkesin damak tadı ve zevki farklı olduğundan kimisi tatlı şeyler kimisi tuzlu şeyler kimisi de acılı şeyler isteyebilir. Ağız suyu akıtacak kadar can çekmesi yaşandığından böyle durumlarda yeme düşüncesinden uzaklaşmak ve dikkati başka yere vermek gerekir. İlk zamanlarda gece yemeyi bırakmak için daha sağlıklı atıştırmalıklar denenebilir ve belli süreler sonunda vücut düzeni oturduğunda bu istekte yok olacaktır. 

Alışkanlıklar Değiştirilmeli


  Kötü alışkanlıklar da dahil çoğunun sebebi hep aynı zamanda ve aynı yerde bu isteğe cevap vermektir. Sigara içen birisi özellikle tuvalette kendini rahat hissediyorsa veya zorunluluk olmuşsa artık hep oraya gittiğinde bir sigara yakacaktır. Geceleri film izlerken cips, kola gibi abur cubur olarak nitelenen paketlenmiş sağlıksız gıdalar almak geçici zevk verir ama oldukça zararlıdır ve alışkanlık yapar. Bunu sürdürdüğünüzde artık atıştırmak için film izlemeye başlarsınız. Bir alışkanlıktan kurtulmanın en kolay yolu başka bir alışkanlık kazanmaktır. Gece yemek, sigara içmek veya başka istemediğiniz bir alışkanlığınız varsa kitap okuyabilir, yürüyüş yapabilir veya bisiklet sürebilirsiniz. Arkadaşlarınızla sohbet etmek, hafif spor yapmak veya bir hobi keşfetmek size fayda sağlayabilir. 

Özetle Geç Saatlerde Yemekten Kurtulmanın Yolları

  • Stresli ortamdan uzak durmak veya kurtulmak
  • Yeni hobiler edinmek
  • Spor yapmak
  • Geç saatlere kadar oturmamak ve uyku düzeni sağlamak
  • Öğün atlamadan dengeli ve sağlıklı beslenmek
  • Bol bol su içmek
  • Protein yönünden zengin gıdalarla beslenmek
  • Abur cubur dediğimiz türden yiyecekleri evde bulundurmamak



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

2 yorum:

  1. Ah o gece yemek yemeler ... onları bir durdursak

    YanıtlaSil
  2. ahhhh o gece yemek yemeler ... onları bir durdursak

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.