Kemik Erimesi (Osteoporoz) Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

osteoporoz-teşhisi-nedenleri-ve-tedavisi

  İnsan vücudunda iskelet sistemini oluşturan kemikler son derece önemlidir. Çok yaygın görülmesi nedeniyle halk arasında da bilinen bir hastalıktır. Sadece bilinenin aksine kemiklerin yok olması değil, minerallerin yoğunluğunun azalmasından kaynaklanan hassaslaşma ile çabuk kırılmadır. Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde kemik yapımı hızlı bir şekilde devam eder. Özellikle 20'li yaşlardan sonra kemik oluşumu ile kemiklerin zarar görmesi dengede buluşur. Bu yaşlardan sonra kalsiyum ve D vitamini açısından doğru beslenmek ilerleyen yaşlarda olası kemik erimesi hastalığını önlemeye yardımcı olur. 

  Yaş ilerledikçe etkisini artırmaya başlayan kemik erimesi dengesiz beslenme ile karşılaşırsa hastalığa dönüşme hızı artmış olur. Yaşlılık döneminde büyük sorunlar yaşamamak için kontroller yapılmalı ve yoğunluk ölçümüne baktırılmalıdır. Kemik erimesi her yaş ve cinsiyet için geçerli olsa da kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Özellikle 65 yaş üzeri her kadın ve 70 yaş üzeri her erkek taramadan geçmelidir. 

  Kemik erimesi (osteoporoz) kelime anlamı olarak süngerimsi kemik anlamına gelir. Kemiklerin içinde boşlukların oluşması ve gücünü kaybetmesinden dolayı böyle bir benzetme yapılmıştır. Kemik erimesine bağlı olarak en yaygın kırılmalar el bilekleri, omurga ve kalçada meydana gelir. Eğik ve kambur duruşlara sebep olabilmektedir.
kemik-erimesine-maruz-kalmış-kemik


Kemik Erimesi (Osteoporoz) Belirtileri


Aşağıdaki belirtiler hastalığının ileri aşamalarında kendini belli eder. Bundan önce bu hastalığı tespit etmek oldukça güçtür. Herhangi bir test yapılmadığı veya kemikler bir darbeye maruz kalmadığı sürece hastalığı kestirmek zordur. Aşağıdaki gibi şikayetler söz konusu olduğunda kemiklerin eski haline gelmesi mümkün değildir ancak uygulanacak tedavi yöntemleri ile var olan korunmaya çalışılır. 

  • Hafif bir darbe ile kemik kırılması veya çatlaması
  • Bel bölgesinde sürekli çekilen bir ağrı
  • Kemik yoğunluğunun azalma oranına göre boyda kısalma
  • Doğuştan olmasa da sonradan oluşan çarpık ve kambur duruşlar


Kemik Erimesi (Osteoporoz) Nedenleri

  • Genetik özellikler
  • İleri yaş ile gelen doğal sonuç
  • Yetersiz kalsiyum ve D vitamini alımı
  • Özellikle kadınlarda sık görülmesi nedeniyle menopoz sonrası kontrol olmamak
  • Spordan uzak kalmak ve hareketsiz yaşam tarzı
  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Hormon seviyesinin düşmesi 
  • Tiroid hormonlarındaki dengesizlikler
  • Beslenme bozukluğu ve aşırı zayıf olmak


✪ Kemik Erimesi (Osteoporoz) Tedavi Yöntemleri


  Osteoporoz teşhisi ve tedavisi için öncelikli olarak gidilmesi gereken bölüm fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümleridir. Hastalık için tedavinin niteliği doktorunuzun araştırması ve son 10 yıl içindeki belirtiler ve testler sonucunda belli olur. İleri düzeyde olmayan kırık ihtimali daha az olan hastalarda mineral ve vitamin destekleri ile uygulanabilir. Hastalık seviyesi ilerlemiş ve kemiklerde kırık görülme ihtimali yüksek olan hastalarda genelde kullanılan bifosfonatlar kullanılır. Mide bulantısı, karın ağrısı gibi rahatsızlıklardan şikayet edenler için damar yolu ile uygulanan türevler tercih edilebilir. 

  Fiziksel aktivite ve egzersiz kemikleri korumak için önemlidir. 20-30 dakika yürüyüş, hafif koşu ve kas güçlendirme yöntemleri kemik kütlesinin yenilenmesinde etken rol oynar. Vücut esnekliğini kazanmak ve duruştaki olası bozukluğu engellemek için yoga da tercih edilebilir. Düşme riskinden kaynaklanan zararlardan korunmak için korse gibi koruyucular yaşam kalitesine katkı sağlar.


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

Hiç yorum yok:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.