İncirin Sağlığa Faydaları Nelerdir? İncir Mucizesi

incir-meyvesi-nelere-iyi-gelir

  İncir, bizler için ağaca dalmak sözünün karşılık bulduğu önemli bir meyvedir. Demir, magnezyum, kalsiyum ve K vitamini deposu olarak kemiklerin güçlenmesinden hücrelerin yenilenmesine kadar önemi vardır. Lezzetli tadı ve hem kuru hem de yaş olarak tüketilmesi tercih edilmesinde büyük rol oynuyor. Yüksek lif oranı sayesinde sindirim sistemini düzene sokar ve tokluk hissi verir. İncir ağacı dut ailesinin bir üyesidir ve M.Ö. 5000 yıllarında neolitik dönem kazılarında keşfedilmiştir.

  Olgunlaştığında tatlı ve sulu olan incir; kırmızı, sarı veya mor renkli olarak kendine has lezzete sahiptir. Türkiye de yetiştirilmiş incirler doğal ve sağlıklı bir atıştırmalık olarak bilinir. 100 gram beyaz incirin kalorisi (kcal) 74 - toplam yağ miktarı ise 0,3 g’dır. İncirin sağlığa faydalarını saymakla bitirmek zor olur ama bilinen en önemli yararlarını sırlamak istiyorum.


İncirin Faydaları 7 Madde

  • Kemikleri Güçlendirir: Kalsiyum açısından zengin bir meyve olduğu için osteoporoz riskinin azalmasında ve kemiklerin güçlenmesinde etkisi vardır. İçindeki fosfor sayesinde kemiklerde herhangi bir hasar veya bozulma durumunda iyileşmeyi teşvik eden yapısı vardır.
  • Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur: İncirdeki lifin meme kanserine karşı koruduğu bilinmektedir. Serbest radikaller kanserin oluşmasındaki önemli etkenlerdir. İncirler vücuda lif sağlayarak serbest radikallere karşı güçlü bir savunma hattı oluşturur. 
  • Diyabet Kontrolü Sağlar: İncir yaprakları düzenli olarak insülin alan diyabet hastalarında insülin miktarını artırır. Potasyum bakımından zengin olan incir, yemeklerden sonra vücut tarafından emilen şeker miktarını düzenler. 
  • Kabızlığı Önler: İçindeki mucizevi lif ishal ve düzensiz bağırsak hareketlerini ortadan kaldırır. Bağırsağın işlevini düzene sokar ve kabızlığı önler.
  • Kolesterolü Düşük Seviyede Tutar: Çözünür bir lif olan pektin içerir. Bu lif sindirim sisteminden geçtiğinde vücuttan atılacak olan kolesterolün fazlasını temizler ve boşaltım sistemine taşır. 
  • Düşük Alzheimer Riski: Yapılan araştırmalarda yaşlanma döneminde inflamatuar sitokinleri azaltabildiği ortaya çıkmıştır. Düzenli olarak incir tüketen birisi yaşlılık döneminde daha az hafıza riski yaşar. 
  • Bronşit Tedavisinde Kullanılır: İncir yaprağındaki doğal kimyasalların etkisiyle çay olarak tüketmek bronşit gibi solunum yolu hastalıklarında son derece geçerlidir. Astım semptomlarını azaltmak için değerlendirilir. 

Ne Kadar Tüketmeli? 

  Şeker içeriğinin yüksek olması ve kandaki şekeri aniden nedeniyle özellikle diyabet hastaları taze veya kuru inciri kesinlikle tercih etmemeliler. Eğer tüketilecekse de 1 adet incirden fazla yememeliler. Sağlıklı kişilerin de porsiyonda kontrolü elden bırakmaması gerekiyor. 1 porsiyon meyve yerine 2 orta boy incir tercih edilebilir. Ancak eğer tazeliğine aldanır yüksek miktarda tüketirseniz çok yüksek miktarda şeker aldınız demektir. Bu da bir sonraki öğüne kadar daha çabuk acıkmanıza neden olurken, 100 gram incir (yaklaşık 2 küçük boy incir) 80 kalori, 20 gram da karbonhidrat içerdiğinden, fazla tüketimi diyabet hastalığına yol açabiliyor.



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

Hiç yorum yok:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.