Dünyanın İlk Dini Mabedi Göbeklitepe

şanlıurfa-göbeklitepe-arkeolojik-kazı

  Göbeklitepe insanlık tarihine ışık tutan, bilinenleri tekrar yorumlatan ve tarihin seyrini değiştiren özelliklere sahip bir yerleşke. Eski olarak bildiğimiz Mısır piramitlerinden 7500 yıl, İngiltere de bulunan Stonehenge'den 7000 yıl daha eskidir. 1995 yılında Şanlı urfa da başlayan kazılar sonucunda dinler tarihini sorgulatacak nitelikte gelişmeler yaşandı. Örencik köyünde tam 12.000 yıllık bir tapınak bulundu. Gün ışığına çıkarılmasından bu yana 20 yıldır kazılar devam ediyor ve bulunan her kalıntı farklı bir bilgi katıyor. 19 yılda bulunan 6 tabaka dışında 20 adet tabakanın daha olduğu biliniyor. Neolitik döneme ait en eski yapı olmasıyla bilinen ilk ibadethane özelliğini taşıyor.

  Tabaka haline 10-15 tonluk ve 5,5 metre boyu ile devasa olan bu taşlar o zamanki aletlerle nasıl kayalardan ayrılabildi? Bu sorunun cevabı halen bulunmamış olsa da kazılar devam ettiğinden yeni bilgiler gelecektir. O dönemlerde avcılık ve hayvancılık yapılmasına rağmen insanlar bir araya gelerek tapınak yapmaya çalışmışlar. T şeklinde sütunlar halinde bulunan tabakalar üzerinde aslan, domuz, boğa, tilki, yılan, akrep, tuna gibi figürler işlenmiştir. Kazılar sırasında ayrıca yabani ve yırtıcı hayvanlara ait heykeller bulunmuştur. Çakmak taşından aletler, taştan yapılmış boncuklar, kaplar ve farklı bir çok figür bulunmuştur. Şartların kısıtlı olması ve ilkel dönem olmasına rağmen insanların bir araya gelerek böylesine bir yapı geride bırakmaları gerçekten müthiş.

tarihe-ışık-tutan-özellikleri-ile-göbeklitepe

  Göbeklitepe 12.000 yıl öncesine dayanıyor ve bu hayal edilemeyecek kadar eski bir dönem. Bu dönemde insanlar yerleşik hayata yeni yeni geçmeye başlamış ve tarımla ilgilenmişlerdir. Ellerinde hiçbir imkan olmamasına rağmen inançlarını, sanatsal yönlerini ve yaşam şekillerini tapınakta nasıl birleştirdiler? Göbeklitepe de kazı çalışmaları halen devam ediyor ve bittiğinde dünyanın ilgi odağı olacağı ve oldukça fazla ziyaretçi çekeceği kesin.

  UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan bu gizemli mabed, tarihe meraklı yerli ve yabancı turistleri de çekiyor. Göbeklitepe ve çevresini gözde turizm noktası haline getirmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019 yılını Türkiye'de "Göbeklitepe yılı" olarak ilan etti. Doğu Anadolu'nun en mistik yerlerine yakınlığı nedeniyle Göbeklitepe GAP turları kapsamında değerlendiriliyor.



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

3 yorum:

  1. Yeni bloğum açıldı abone olursanız çok sevinirim ve açılışa özel bir çekiliş düzenledim beklerim Sevgiler :)
    www.gulsahworld.com

    YanıtlaSil
  2. Ilginc bir yermis göbeklitepe, hic duymamistim. Görmek isterim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 90'lı yıllardan beri kazı çalışmaları yapılıyormuş ama bugün ziyaret edilebilir vaziyette. Bende merak ediyorum, bakalım kısmetse gitmek isterim.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.