Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? İşte Altın Kurallar

çocuklarda tuvalet eğitimi yöntemleri

  Ebeveynlerin çocuklarını büyütme sürecinde bir kaç dönemde zorluk yaşayarak sabırlarını sınama anları yaşarlar. Bu dönemlerden ilki uyku eğitimi diğeri de tuvalet eğitimi ile çocuğunuza alışkanlık kazandırmaktır. Eğitim vermek için önce bilinçli yani bilgili sonra da sabırlı olmak gerekir. Aslında rahat bir kafayla düşündüğünüzde bebeğinizi emeklerken, ayakta dururken ve yürürken nasıl gördüyseniz tuvalet eğitimini aldığı günü de göreceksiniz. Bunun süresi biraz sizin uygulamalarınıza biraz da çocuğunuzun hazır olmasına bağlıdır. Tuvalet eğitimi vermek istediğiniz dönemi mutlaka bol zamanınız olan günlere denk getirin. Sizi sıkıntıya sokacak zamansızlık durumu daha meşakatli bir hale getirebilir. 

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Hangi Yaşlarda Verilmelidir?


  Her çocuğun gelişiminde bireysel farklılıklar vardır ve genel bir yaş belirleme söz konusu olmaz. Ortalamaya bakıldığında en uygun zamanlar mesane kontrolünün kazanıldığı 18-36 aylar arası veya 2 yaşı fazla geçirmeden tuvalet eğitimine başlamak olur. Burada yanlış bir zamanda veya çocuğunuzun hazır olmadığı bir zamanda yanlış uygulamalar denendiğinde olumsuz sonuçları olabilir. Kişilik gelişiminde bozukluk ve eğitim sürecinin daha da uzaması söz konusu olur. Asıl üzerinde durulması gereken nokta yaşından çok çocuğunuzun fiziksel ve zihinsel olarak hazır olmasıdır. Gerekli kasların gelişmesi, çocuğun ihtiyacını belli eden eylemlerde veya sözlerde bulunması önemlidir. Çocuğun hazır olduğunu takip etmek ve erkek çocuğunun daha geç hazır olacağını unutmamak gerekir. 

✪ Tuvalet Eğitimi İçin Gerekli Araçlar Nelerdir?

  1. Lazımlık veya Adaptör
  2. Alıştırma külotu
  3. Tuvalet eğitimi hakkında yardımcı kitaplar
  4. Çocuğu alıştırmak ve tuvaletle tanıştırmak için oyun kartları veya oyuncaklar
  5. Günlük külot ve atlet
  6. Tuvalet eğitimi hakkında geliştirilen mobil uygulamalar

✪ Tuvalet Eğitiminde Kaçınılması Gereken Davranışlar

  • Çocuğu ağlatarak lazımlığına zorla oturtmak.
  • Başka çocuklar ile kıyaslama yapmak
  • Sabırlı olmamak ve süreci kısa tutmak isterken daha da uzatmak
  • Başarısız olunan zamanlarda çocuğa aşırı tepki vererek kızma, bağırma veya sinirlenme.
  • Çocuğa tuvalet eğitimine başlamadan önce ön bilgilendirmede bulunmamak ve tuvaletle ilgili terimleri öğretmemek.
  • Çocuğun sıvı alımını azaltarak tuvalet kontrolünü sağlamaya çalışmak.
  • İlk başarısızlıkta hemen bez bağlayarak tutarlı olmamak.
  • Çocuğun başarılı olmasını abartılı ödüllendirmek veya altına kaçırdığı zamanlarda pis, iğrenç gibi kelimeler kullanmak.


✪ Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalıdır?

  Belirtiler göz önüne alındığından doğru zamanda eğitime başlamak çok önemlidir. Çocuğunuzun size vereceği ipuçları sayesinde ne zaman hazır olacağını kestirmek mümkündür. Çocuğunuz gün için bezini uzun süre kirletmeden durabiliyorsa, Çocuğunuz idrar ve dışkısını yaparken hareketlerinde belli değişiklikler oluyorsa, Islak bezini çıkarmaya çalışıyor ve rahatsız oluyorsa, iç çamaşırı giyinmekten hoşlanıyorsa, Kıyafetlerini ve iç çamaşırlarını aşağı indirme ve yukarı çekme konusunda istekliyse çocuk eğitime hazırdır ve bilgilendirilmelidir. 

  Tuvalet eğitimine karar verildikten sonra bir kaç gün ilgili terimleri öğretmek ve malzemeleri tanıtmak daha uygun olur. Hatta altını değiştirme işleminin tuvalette yapılması ona işlerin burada gerçekleştiği fikrini verir. Tuvalet eğitimine başlamadan önce çocuğu zihinsel olarak hazırlamak avantaj sağlar. Her şeyi yerine getirseniz de büyük olasılıkla ilk tuvalet macerasında direnç gösterme ve ağlama olabilir. Onu eğlendirecek oyunlar ve dikkatini çekecek yönlendirmeler ile korkusunu yenmeye çalışın. Baskı yapmadan ikna etmeye çalışın. Sonraki süreçlerde tuvaletten korkma büyük ihtimalle sonlanır sadece oyun arasında tuvalete gitmek istemeyebilir ama yine sabırla davranıp belli aralıklarla tuvalete götürmelisiniz. Eğitim sürecinde unutulan veya aksatılan bir önemli hususta el yıkama alışkanlığıdır. Her tuvaletten sonra elleri yıkamaya alıştırmak ilerisi için daha sağlıklı birey yetiştirmenizi sağlar. 

Gece Tuvalet Eğitimi


  Gece eğitimine geçmek için gündüz eğitimini tamamlamasını bekleyebilirsiniz veya ikisi bir arada yürütebilirsiniz. Her çocuk eğitimde farklı davranışlar sergiler ve farklı derecede hazır olurlar. Aynı zamanda çocuklar kas gelişim sürecini tamamlamadığı sürece gündüz gösterdiği iyi performansı gece göstermeyebilir. Gündüzleri çişini söyleyen ve tutabilen çocuklar geceleri altına kaçırabilirler. Bu durum sabırla karşılandığında gündüz eğitim sürecinde kuru kalmaya alışan çocuk gece kendi çişinden rahatsız olacağından tutma eğilimi göstermeye başlayacaktır. 
  
  Gece eğitiminde altına kaçırmalar olacağından yatağın altına su geçirmez örtüler kullanılabilir. Çocuk neredeyse tamamen uyuklarken anne baba tarafından tuvalete götürüldüğünde eğitim sekteye uğrar ve süreç uzayabilir. Tuvaletini yaparken tam uyanık olup çocuğun her şeyin farkında olması eğitimi kolaylaştıracak önemli bir detaydır. Çocuk altı kuru bir şekilde kalktığı her sabah övülerek ödüllendirilmeli ve onurunu okşayan güzel kelimeler kullanılmalıdır. Unutmayın ki vereceğiniz tuvalet eğitimi ilerleyen dönemini bile etkileyen psikolojik gelişim ve tutarlı kişilik kazandırılmasında önemli bir yer tutar.  



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

Hiç yorum yok:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.