Bütçe Yönetimi İçin Tasarruf Tedbirleri

Bütçe-planlama-nasıl-yapılır


  Kişisel hayatınızda planlı yaşamak ve hayatınızı tüm alanlarda buna uygun yönetmek her açıdan sizi düzene sokacaktır. Bütçe yönetimi konusunda bilgili kişilerin hayallerine daha çabuk ulaştığını biliyoruz. Küçük ve değersiz görülen adımların aslında ne kadar büyük sonuçlar doğuracağını kestirmekte fayda var. Başınızı iki elinizin arasına alıp şöyle bir düşündüğünüzde hayatınızı ne şekilde devam ettirdiğinizi ve nerede yanlış yaptığınızı düşünmenizi istiyorum. Hala bir şey bulamadıysanız o zaman okumaya devam ederek ipuçlarından faydalanabilirsiniz.

7 Adımda Bütçe Yönetimi Planlama

  • Ticaret yapmıyor ve bordrolu bir çalışansanız aylık gelirinizi ve yıllık gelirinizi hesaplayın. Önce ne kadar kazandığınızı bilmeli ve ona göre yön vermelisiniz. Değişken ve yıl içinde dalgalı bir geliriniz varsa ortalamasını alarak veya en düşük bütçeye göre kendinizi hazırlamak daha iyi olur. Yatırım yapmak veya daha küçük düşünürsek birikim yapmak için önce sermayeye ihtiyaç vardır. Sizin sermayenizde aylık geliriniz ve bankadaki paranızdır. 
  • Kişisel hayatımızı ve aile ekonomisini yola koymanın ilk yolu bilinçli bir tüketici olarak kredi kartlarından kurtulmaktır. Bunun mümkün olmayacağını ve hayat pahalılığını bildiğimize göre mümkün olduğunca kontrol altında tutmalı ve sadece bir tane kredi kartı bulundurmanın yollarını aramalıyız. Hayatın akışı içinde inişler çıkışlar her zaman olur önemli olan borçlarımıza ve ödeme yükümlülüklerimize bağlı kalmaktır. Her es geçtiğimiz borç birikerek ödenemez bir hal almaya başlayacaktır. 
  • Planlı yaşamanın altın kurallarından biride lüzumsuz harcamalardan kaçınmak ihtiyaçları doğru tespit etmektir. Herkesin günlük hayatında lüzumsuz harcamaları vardır. Örneğin; sigara ve alkol gibi hem sağlığa zararlı hem de bütçeyi daraltan kötü alışkanlıklardan vazgeçilmelidir. Dolapta giyilmemiş ve etiketleri üzerinde kıyafetler varken sadece alışkanlıktan dolayı para harcamaktan vazgeçmelisiniz. Dışarda her hafta yemek yemek ve bir şeyler içmek yerine sosyalleşmenin yollarını evinizde aramalı ve ailenizle iletişime daha çok vakit harcayabilirsiniz. Ayda bir gideceğiniz yemek hem daha değerli olur hemde sizi bütçenizden etmez.
  • Belki de "damlaya damlaya göl olur" atasözünü günümüze uyarlamanın zamanı gelmiştir. Bunun içinde yapılması gerekenlerden biri de harcamaları not tutarak takip etmektir. Böylece en pahalıdan en ucuza paranızın nerelere gittiğini bilir ve tasarruf tedbirlerinizi alabilirsiniz. Küçük çaplı harcamalar genelde göze gelmez ve unutulur. Oysa bu tip harcamalar bütçenin önemli bir kısmını oluşturur ve sizi yorar. Kontrol altına alacağınız harcamalarınız sayesinde bütçenizdeki küçük deliklerden arınmış olacaksınız. 
  • Aylık gelirinizi paylaşmadan önce belirlediğiniz miktar kadarını kenara koymayı ihmal etmeyin. Böylece bir yılın sonunda ciddi bir miktar paranız olacak ve daha önemli bir zamanda işinize yarayacaktır. Kenara para koymak ve sabırla beklemek bazılarına zor gelebilir. Onlarda birikim yapabilmek için kendilerine hedef koysunlar ve hayalini kursunlar. Böylece herkes kendi bütçesine göre hayallerine daha kolay kavuşur. Kendimden örnek verecek olursam biriktireceğim paramı 5'e böldüğüm bile olmuştur. Örneğin; Bir arabam var ve olası bir masraf çıkması durumuna karşı araba için ayrıca para tutarım. Yaza doğru almak istediğim ve önümde 6-7 ay zamanım olan bir eşya var. O gün geldiğinde kara kara düşünmemek için elimi hafifletecek kadar miktar ayırmaya çalışırım. Almam gereken 3-4 tane önemli ihtiyacım varsa onları sıraya koyarak, en önemliden daha az önemliye doğru alışverişimi aylara bölerim. 
  • Alışverişlerde indirim günlerini takip etmek ve indirimleri ürünleri zamanında almak daha karlı olacaktır. Özellikle kadınlarımız bu konuda daha dikkatli olmalılar. Neredeyse her kadının kendini engelleyemeyeceği nadir alanlardan biri alışveriştir. Örneğin; Benim eşimin oje için sırt çantası var. Çocuklar için bir şeyler görmesi ile alması arasında sadece dakikalar oynar. İhtiyaçmış veya şu an almamız lazım mı önemli değil. Erkekler bu konuda daha tutarlı ve elindekiyle yetinmeyi bilir bir pozisyonda. Aksi durumlarda vardır tabi ki ama genel olarak bu şekildedir. Bütçe yönetmek bilgili ve cesur olmayı gerektirir. Bazılarında da bütçe düşüneceğim diye kendine hayatı zindan edenlerde var. Yaşadığımız günleri güzelleştirelim derken yarının garantisi olmadığını da bilerek ölçülü bir planla devam etmek iyi olur. 
  • Bireysel emeklilik, hayat sigortası gibi oluşumlara küçük bütçelerle dahil olarak gelecek için ihtiyatlı olmak gerekir. Zaman hızlı geçer ve keşkeler dillendirilmeye başlanır. Sizde keşke daha önce düşünseydim demek istemiyorsanız paranızı değerlendirmeyi ve doğru yönlendirmeyi acilen hayatınıza uygulayın. Bütününde bu yazılanları dikkate aldığınızda ay sonunu getirmeye çalışmak yerine geleceğinizi inşa etmeye başlayacaksınız. Öncelikleriniz sizi hayata hazırlar ve kaderinizi şekillendirir. Kararlarınızı alırken öncesini ve sonrasını düşünmeyi unutmayın, sağlıcakla kalın..



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

Hiç yorum yok:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.