Gelecekteki Teknolojik Gelişmeler Nasıl Olacak?

olması-beklenen-teknolojik-icatlar

  Hayatımıza hızla giren teknoloji 2000'li yıllardan itibaren çeşitlenmeye ve gelişmeye başladı. Son yıllarda öyle büyük ilerlemeler oluyor ki her şey akıllı modla çalışıyor. Hangi teknolojik ürün olursa olsun piyasa da yer edindikten sonra mutlaka akıllı cihazlarla bağlantısı kuruluyor ve kullanıma sunuluyor. Tek görevi telefon etmek ve mesaj atmak olan cep telefonlarının şimdiki halini düşününce hala cep telefonu demek uygun değil. Bu akıllı cihazlar ile neredeyse hiçbir şeye ihtiyacınız yok. Bulunduğunuz tüm olumsuz durumlarda yardımınıza koşacak çok önemli bir teknoloji. Artık adres sormak kalmadı veya fotoğraf çekilmek için ayrıca bir makine taşımana da gerek kalmadı. Banka işlemleri için sıra beklemenize veya sipariş vermek için mağazaya gitmenize gerek kalmadı.

  Teknoloji son 20 yılda bulunmadı elbette ama bilişim çağının temelleri bu zamanda atıldı. Araba 100 yıldan fazladır var ama şimdi ki arabaların özellikleri sıralandığında eskiden olanlara sadece ulaşım aracı demek yeterli olur sanırım. Büyük gelişmeler güzel kolaylıklar getirdiği gibi insanların ayarını da bozmuyor değil. İnsan doğası gereği düşünen ve aklını kullanan bir canlı olduğu için bu özelliğini elinden almak durumu kötüleştirebilir. Akıllı cihazlar ile en basit işlemi bile kullandığınızda beyni tembelleştirerek ihtiyaç olmadığını iletiyorsunuz. İşinizi hızlı yaptığınız için mutlusunuz ama bazı vasıflarınızı kaybettiğinizin farkında değilsiniz. Hal böyleyken gelecekte hayatımıza girmesi beklenen daha büyük teknolojilerden bahsediliyor. Bu yazıda kontrol edilemeyen gelişmelerle gelecekte nelerle karşılaşabileceğimizi sıralamak istedim.

  Bilim insanlarının meraklarının sınırları genişledikçe ilerlemelerde baş döndürücü şekilde hızlanmaya devam ediyor. Dünya doğallığından daha da uzaklaşarak betonlaşmaya ve makineleşmeye doğru yol alıyor. Bilim kurgu filmlerinde abartılı bulduğumuz çoğu şey artık normalleşmeye ve hayatımıza adapte olmaya başlıyor. Teknoloji de sanki bir eşik aşıldıktan sonra kilit bir bilgi öğrenildikten sonra her şey daha da hızlandı. Bana göre bu yapay zekanın ilk adımı olan akıllı cihazların gelişmesiyle oldu. Öyle bir zamandayız ki ilerlemeleri takip etmek mümkün değil. İşte gelecekte beklenen icatlar;

katlanabilir-akıllı-telefonlar

1) Akıllı Cihazlar: Kol saatinden, hayvan tasmalarına kadar çoğu yere giren akıllı özellikler gelişmeye devam ediyor. Telefonlarda yoğunlaşılan ilerleme kamera çözünürlükleri ve kalitesi ile alakalı olsa da Samsung markasının katlanabilen telefonu yeni bir dönem başlatacak gibi görünüyor.

2) Uçak ve Trenler: Uçaklar hayatımıza girdiğinden beri en çok gelişen araçlar olmuşlardır. Sağladıkları konfor, uçuş hızı, ulaştığı mesafe ve güvenirlik gibi her alanda çok büyük ilerlemeler kaydedildi. Boom XB-1 yolcu jeti 2695 km/s hızla ses hızından iki kat daha hızlı olacak. Şu ana kadar ki en heyecan verici gelişme olarak düşünülebilir. Son yılların en bilindik ismi olan Elon Musk yönetiminde geliştirilmesi devam eden SpaceX Hyperloop yolcu treni 10 içinde 1300 km/s hız ile yolcu taşımaya başlayacağı öngörülüyor. 1 saatte yaklaşık İstanbul'dan Ardahan'a gitmek nasıl olurdu?
gelecekte-uçan-motorlar

3) Uçan Motosiklet (Hoverbike): 2012 yılında ilk defa adından bahsettiren bu teknoloji oldukça heyecan verici bir gelişme. İnsanın özgürlük hissine güzel bir cevap gibi. Bu araç 2017 yılından itibaren piyasalarda olacağı söylenmişti. 85 bin dolar gibi bir rakamı gözden çıkaran herkes alabiliyor. Ülkemizde kullanan var mı veya bunun için yasal gelişmeler ne durumda bilmiyorum. Eğer bu Aero-X isimli teknolojik buluş hayata girerse trafik sorunlarını çözebilir. Şimdiki gelişmelerle 4 metre kadar yükselebiliyor. Minimum 72 km/s hızla gidebiliyor. 75 dakika havada kalarak 90 km yol alabileceği belirtiliyor.

4) Sürücüsüz Otomobil: Teknolojik gelişmelerin en yenisi olan sürücüsüz arabalar hızla gelişmeye devam ediyor. Kendi kendine park eden arabaya şaşırırken kendi kendine istediğiniz yere giden araba da şok olmamak elde değil. Çoğu insanın bu teknolojiyi tercih edeceğini zannetmiyorum. Çünkü araba da yolculuk yapacaksam kendim idare etmek isterim şahsen. Elon Musk Tesla modelleri ile bu sektöre de yön vererek elektrikli motorlar ile otonom teknoloji birleşimini sunuyor.

protezleri-zihin-gücü-ile-kullanma

5) Robotik Protezler: Bu gelişme herhangi bir uzuv kaybı olduğunda eskisi gibi sadece idareten kullanılmıyor. İnsan zihni ile kontrol edilebilen bu cihazlar kullanım aşamasında normal kendi uzuvlarınızdan hiçbir farkı kalmıyor. Biyolojik uzuvlarınızdaki özellikleri bu robotik protezlerde bulabiliyorsunuz. Protezler uzun zamandan beri kullanılıyor ama teknolojinin gelişmesi ile beraber boyut atlayarak hiçbir mağduriyet yaratmıyor.

6) Drone Modelleri: Askeri amaçla üretilen bu cihazlar ilgi görerek farklı alanlarda da kendini göstermeyi başarmıştır. Hem tasarımları hemde işlevleri ile çok kullanışlı bir ürün olan drone'lar insan bile taşıyabiliyor. Çoğu filmlerde kullanılarak harika efektlere ve ulaşılması zor alanlarda video ve fotoğraf çekimleri yaparak hayata farklı bakış açıları getirmişlerdir. Bu cihazların gelişmeleri sürecek hayatın içinde daha çok yer edineceklerdir.

yapay-zekanın-gelecekteki-yeri

7) Yapay Zeka: Ulaşılan teknolojik devrim ile takdir edilse de ürkütücü boyutlara ulaşabileceği düşünülüyor. İnanılmaz bir teknoloji olan bu gelişme kendi arasında yeni bir dil üretti. İnsan eliyle oluşturulan yapay zeka roman ve şiir bile yazabiliyor. Kontrolden çıkarsa filmlerdeki gibi bir felakete sürükler mi bilinmez ama iyi tarafından bakarsak büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Yapay zeka ile üretilmiş robotlar neyi ne kadar bildiğini ve bilmediği konularda yorum yapamayacağını bile anlayabiliyor. Çoğu teknolojide yapay zeka modelinden yola çıkarak insanların ne istediğini veya neyi merak ettiğini tespit etmek çok zor olmuyor.

8) Jetpack'ler: Genelde teknolojik gelişmeler bizi havada tutmak üzerine kurulmuş gibi görünse de bu araç bambaşka bir boyut. Bir kere havayla temasınız var, iniş kalkış ve dönüşlerde farklı deneyimler yaşamanıza olanak veriyor. Ayaklarınızı yerden kesecek en iddialı ürünlerden birisi ama fiyatı 200 bin dolar civarında. Yaygınlaştıkça fiyatı daha makul seviyelerde olacaktır. 2017 yılından beri satın almak için ulaşılabilir durumda.

geleceğe-dönüş-uçan-kaykay

9) Uçan Kaykaylar: Büyük çığır açmasa da Geleceğe Dönüş filmini izlerken keşke bende kullanabilseydim isteğinize cevap veriyor. Bu kaykaylar ne zaman ki toplum içinde yaygın olarak kullanılırsa o zaman teknoloji çağındayız diyebilirim. Kaykay olmadan teknoloji mi olur hiç? 2017 yılından itibaren hayatımıza gireceği tahmin edildiğinden 5 yıl sonra yaygınlaşması mümkün. Merak ettiğim ve denemek istediğim teknolojilerden birisi.

  Bu teknolojiler yakın gelecekte olan ve çoğusu gerçekleşmiş olanlar. Bir de ölülerin canlandırılması, insan zihni ile e-posta gönderme, yabancı dil sorunu ortadan kalkarak lenslerin sayesinde anlık çeviri ile herkesle anlaşmak mümkün olacak, nanoteknoloji ile akıllı ilaçlar hedefe yönelerek kanserli hücreleri yok edecek, rüyaları kaydederek daha sonra izlemek mümkün olacak, robotlar her yerde olacak ve sadece bazı meslekler için insana ihtiyaç duyulacak, kanal değiştirmekten internette bağlanmaya kadar çoğu şey zihin gücüyle gerçekleşecek. Bu önü alınamaz teknoloji ya bir şeylerin başlangıcı olacak ya da büyük bir son buluşun alameti olacak. İnsanların bu gelişmeleri ne yönde ve nasıl kullandıklarına göre dünya şekillenebilir.



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

6 yorum:

  1. Neler olacağını kestirmek gerçekten çok zor!

    YanıtlaSil
  2. Çok heyecan verici teknolojik gelişmeler var. Hayırlısı

    YanıtlaSil
  3. Teknoloji iyi yönde kullanılır ise süper bir nimet.Yenilikler ve ilerisi,"gelecek bilim" konusunda yazdığınız bu makale çok heyecan verici.Dilerim insanlığa hizmet sunan güzel gelişmeler olur.Kalemine yüreğine sağlık editör

    YanıtlaSil
  4. Gelecekte bizi fantastik bir dünya bekliyor :) ilgi alanım olduğu için yazınızı okumaktan iki kat keyif aldım. Yanlış hatırlamıyorsam uçan motosikletler Dubai'de polisler tarafından kullanılıyor şuan haber sotesinde denk gelmiştim gittikçe bu tarz gelişmeler artacaktır. Bilgilendirici yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Bazi trknolojik gelismelercok isimize yararken bazisi gereksiz gibi geliyor 😊

    YanıtlaSil
  6. Gelecek nesiller için film gibi bir hayat olacak sanırım. Robotlarla iç içe yaşamak ve uzay kolonilerine yolculuk yapmak çok uzak değil sanki..Hepinize yorumlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.