İlginç Ağaç Türleri ve Muhteşem Özellikleri

ağaçların-sırrı-çözülemeyen-özellikleri

  Ağaçların hayatımızdaki yerini belirleyen en önemli özelliği oksijen kaynağımız olmasıdır. Bunun dışında içimizi ferahlatan güzellikleri ve çok sayıda farklı özellikleri ile doğamızın muhteşem bir parçasıdır. Çoğu şiir ve şarkılarda kendisinden bahsettiren bu güzel canlı gölgesi ile sıcaklardan korumaya, bulunduğu yerde sel ve erozyon gibi doğal afetlerden korumaya yardımcı oluyor. Küresel ısınma ile mevsimsel değişiklikler ve artan sıcaklık değerleri çölleşmeye doğru giderken ağaçlar hayatımızın vazgeçilmez parçası olarak korunmaya çalışılmalıdır. Sağladığı besinler ve doğal dengeye olan katkıları düşünüldüğünde geleceğe emin adımlarla yürümek için kilit bir rol üstlenmiştir.

İlginç Ağaç Türleri ve Özellikleri


sekoya-ağacının-bilinmeyenleri

  • Sekoya Ağacı
  Sekoya ağacının bilinen ilk özelliği yaklaşık 120 metreye ulaşan boyu ile en uzun ağaç olmasıdır. 3 bin yıl kadar varlığını sürdürebilen bu görkemli ağaç 26 katlı bir bina kadar uzayabilir. Sadece gövdesinin çapı bile 7 metreyi bulan bu ağacın kökeni Kuzey Amerika'dır. Oldukça kalın kabuklarında barındırdığı reçine sayesinde yangına dirençlidir. Pul ve iğne yapraklı türleri bulunan sekoya'nın kozalakları 1 yılda olgunlaşır. "Sekoya" isminin Kızılderili Cherokee kabilesi için yazı sistemi geliştiren Sequoyah adındaki savaşının onuruna verildiği rivayet edilir. Bilinen en uzun sekoya ağacı Kaliforniya eyaletinde 115,61 metre ile Hyperion'dur. Yaklaşık olarak yaşının 700 ile 800 arasında olduğu tahmin edilmektedir.

ejderha-kanı-ağacı-nerede-bulunur

  • Ejderha Kanı Ağacı
  Ejderha kanı ağacının anavatanı Kanarya, Madeira ve Cape Verde adalarıdır. İsmini koyu kırmızı reçinesinden almıştır. İlginç görünümü ve yalın gövdesiyle dikkat çekerken tepesindeki dikenli yapraklar ile süslenmiştir. Hint okyanusundaki Sokotra adasında yetişen ağacın gövde çapı 1 metreye, boyu da 10 metreye kadar ulaşabilmektedir. Ağaç mart ayında çiçeklenmeye başlasa da meyvelerinin olgunlaşması neredeyse 5 ay sürer. Ada halkı tarih boyunca reçinesini çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanmıştır.

banyan-ağacının-ne-kadar-yaşar

  • Banyan Ağacı
  Uzak Doğu'da "bilgelik ağacı" olarak anılan bu ağaç Hindistan ve Orta Afrika bölgesinde yetişir. Budizm felsefesinin önde gelen isimlerinden Siddhartha Gautama'nın Banyan ağacı altında meditasyon yaparak aydınlandığına inanılır. Bu sebeple Budistler için kutsal ve özel bir anlamı vardır. Bu türün en önemli özelliği ana gövdesinin dışında irili ufaklı çok sayıda ek gövdeden oluşmasıdır. Bu ek gövdeler dalların yukarıdan aşağıya doğru büyümesinden kaynaklanır. Tüm gövdeleriyle beraber tek başına orman görüntüsüne kavuşan ağaç, kapladığı alanda yüzlerce insanı toplayabilir. Uzunluğu 20 metreye kadar ulaşan Banyan ağacının ana gövdesi ömrünü tamamlasa da diğer gövdelerin desteği ile yıkılmadan ayakta kalabilir.

pirangi-kaju-ağacının-kapladığı-alan

  • Pirangi Kaju Ağacı
  Dünyanın en büyük kaju ağacı, Brezilya'nın Rio Grande do Norte eyaletinin Natal şehrine 12 kilometre uzaklıktaki Pirangideki ağaçtır. Toplam 8 bin 500 metrekarelik alanı kaplayan ve dallarından her yıl 60 bin civarında meyvenin toplandığı bu ağaç, 1994 yılı Guinness rekoru sahibidir. Ağacın dalları yukarı değil de yana doğru büyüdüğü için ağırlaştığında yere değmekte ve yeniden köklenmektedir. Tek başına orman görüntüsüne sahip Pirangi kaju ağacının 1888 yılında Luız Inacıo de Oliveira adlı bir balıkçı tarafından dikildiği ve ağacın gölgesinde öldüğü rivayet edilir. Her yıl turistik tur düzenlenen bu alanda kajuları ücretsiz tadabiliyorsunuz.

nareepol-ağacı-gerçek-midir


  • Nareepol Ağacı
  Kelime anlamıyla kız ağacı anlamına gelen ve Tayland bölgesinde yetişen çok ilginç bir ağaçtır. Ağacın meyveleri şaşırılacak şekilde kadın vücuduna benzer. Bu ağaç meyveleriyle bir çok makaleye ve bilimsel araştırmaya konu olmuş, dini yazılarda kendine yer edinmiştir. Bu ilginç ağacın meyve vermesi 20 yılda bir olur. Eğer ağacın meyveleri dalından koparılırsa hızla canlılığını yitirir ancak tadından bir şey kaybetmez. Bu ağacın meyveleri daha çok kurutulma işleminden sonra biblo olarak kullanılıyor.

paulownia-ağacının-faydaları


  • Paulownia Ağacı
  Bu ağaç türü kaliteli ve sert kereste sağlayan gövdesi, hayvan yemi ve gübre olarak kullanılan yaprakları ile verimlilik konusunda oldukça faydalıdır. Hava kirliliğine karşı dayanıklı ve mücadeleci olduğu bilindiğinden iklim üzerinde yumuşatıcı bir etkisi vardır. Paulownia ağacının ana vatanı Çin'dir. En önemli ve ilginç özelliği ise dikildiği yıl içinde 10 metre büyümesidir. En hızlı büyüyen ağaç olarak dünya rekorunu kimseye kaptırmıyor. Bu ağacın 5 yıl içinde kesilecek büyüklüğe eriştiğini görmek mümkündür. Çok güzel çiçeklere sahip olan Paulownia bal özü olarak çok zengin olmasının yanı sıra müsait koşullarda çiçeklerini 3 ay kadar muhafaza edebiliyor. Bu ağaç tek başına 15 çam ağacı kadar toz emebiliyor ve bol oksijen üretebiliyor.



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

1 yorum:

  1. Ülkemiz dışından türler hakkında bilgi sahibi oldum tesekkurler

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.