Tehlikesi İle Nam Salmış 12 Hayvan

tehlikeli-hayvan-türleri

  Hayvanlar alemi, renkli görüntüleri ve eğlenceli halleriyle her zaman ilgi odağımız olmuştur. Bazen sevimli bazen de yırtıcı tavırlarıyla kendilerini bizlere sevdirirler. Günlük hayatımızda çoğu benzetmelerimize, birbirimize taktığımız lakaplara konu olmuşlardır. Tehlikeli hayvanlar listesinde sıralama yapınca ilk akla gelenler Aslan, Köpek Balığı gibi bilindik türler gelir ama işin aslı öyle değil. Tehlikesiyle aklımızda yer edinmiş bu hayvanlar dışında zehirleriyle, güçlü çeneleriyle ve kurdukları pusularla çok değişik canlılar var. Okuduğunuzda şaşıracağınız türden irili ufaklı boyutlarıyla dünyanın en tehlikeli hayvan listesini hazırladım.

Dünya'nın En Tehlikeli 12 Hayvanı

1) Akrep (The Deathstealker)
  Türkçe karşılığı Ölüm Avcısı olan bu akrep türü başta Kuzey Afrika ve Orta doğu toprakları olmak üzere sebebi akrep olan ölümlerin %75'inden sorumludur. Türkiye de yaşayan iki ölümcül akrepten biridir. Bu akrep türü diğerinden iki kat daha zehirlidir.

tehlikeli-hayvan-sinekler

2) Sivrisinek
  Yaz akşamlarının istenmeyen misafiri olarak bilinen bu canlının ölümcül derecede tehlikeli olduğunu tahmin etmiş miydiniz? Güney Amerika'dan yayıldığı düşünülen sivrisinekler taşıdıkları hastalıklarla her yıl binlerce insanın ölümüne neden oluyorlar. Boyutunun küçük olmasına rağmen bu kadar insanı hayattan koparması onun o kadar da savunmasız olmadığını gösteriyor.

3) Tuzlu Su Timsahı
  Çenesinden aldığı güçle bir kaç hamlede avını yakalayarak hızlı bir şekilde midesine indirir. 4 ile 5 metre arsındaki uzunluğu ile dünyadaki en büyük sürüngen'dir. Harika bir acılık yeteneğine sahip olan tuzlu su timsahı kurduğu pusu ile avlanır. Boyutuna uygun avlayamayacağı hayvan yok gibidir.

4) Afrika Aslanı
  Görüntüsü ve saldığı nam ile ormanların kralı ünvanını kazanmıştır. Genelde gruplar halinde avlanabildiği gibi tek başına da avını etkisiz hale getirebilir. İnsanlar av listesinde olmasa da Kenya'daki demir yolu çalışmasında 9 ayda 28 işçinin ölümüne sebep olmaları bizler içinde büyük tehlike olduklarını ispatlıyor.

dünyanın-en-tehlikeli-hayvanı-inland-taipan

5) İnland Taipan
  Avustralya öldürücü ve zehirli yılanlarıyla meşhurdur. İnland Taipan da bu yılanlardan birisi olarak en tehlikeli olanıdır. Hızlı hareketleri ve zehrinin bir damlasının bile 100 insanı öldürmesi onun kara listeye dahil olmasını sağlıyor. Bir diğer zehirli yılan olan Kara Mamba kadar cesur olmadığından kaçıp saklanmayı tercih ediyor. Eğer saldırma eğilimi olsaydı Kara Mamba yılanından 50 kat fazla zehiri ile kötü sonuçlar doğurabilirdi.

6) Balon Balığı (Fugu)
  Bu balıklar taşıdıkları zehri pişirildiklerinde bile kaybetmiyorlar. Bilmeyen kişiler tarafından pişirilen Balon balığı bilinciniz açıkken felç geçirmenize ve 6 saat içinde soluksuz kalarak ölmenize neden olur. Bu nedenle pişirilmesi uzmanlık istediğinden özel eğitim almış aşçılar tarafından hazırlanır. Özellikle Japonya'da severek tüketilir.

7) Koni Salyangozu
  Bünyesinde barındırdığı 200 farklı zehir ile herkese korku salıyor. Boyu 15 cm civarında olsa da bu ufaklığına aldanmamak gerekir. Tuzlu su da yaşayan bu canlı tehlike hissettiğinde zehrini fırlatarak felce uğratarak öldürür. Zehrine yakalanan herhangi bir canlının kurtuluşu yok çünkü panzehiri bulunmuyor. Olabildiğince bu canlıdan uzak durmak gerekiyor. Yaşadığı bölgeler Avustralya, Endonezya ve Pasifik Okyanusunun batı kesimlerinde yaşadığından bizler biraz daha rahat nefes alabiliriz.

8) Kutup Ayıları
  İri boyutları ile karada yaşayan en büyük etoburdur. Kutup ayıları o sevimli beyaz görüntülerinin tersine oldukça tehlikelidir. Avına uyguladığı 1235 birim gücündeki ısırma basıncı Afrika Aslanı, Bengal Kaplanı ve Büyük Beyaz Köpek Balıklarını geride bırakıyor. Boyutlarının iri olması sizi yanıltmasın yarış atları ile aynı hızda koşabiliyorlar. Kaçmak pek mümkün olmadığından kutup ayısı ile hiç karşılaşmamak en iyisidir.

9) Kutu Denizanası
  Tarih öncesinden günümüze ulaşan bir diğer canlı olan kutu denizanası dünyanın en zehirli canlılarındandır. Müdahale de gecikildiği zaman bir insanı 1 saatte öldürebilir. Dokunaçlarının her biri zehirle depolanmış kapsüllerdir. En büyük silahları şeffaf olmaları nedeniyle fark edilmez oluşlarıdır. Sınırına girdiğinizde hızlı hareket ederek saldırırlar. 60 yıllık kayıtlı vakalar incelendiğinde toplam 5570 ölüme neden olmuşlardır.

en-zehirli-hayvan-kurbağa

10) Zehirli Ok Kurbağası
  Yüzlerce türe sahip olan bu kurbağa orta ve güney amerika sınırlarında görülür. Ortalama 2 ile 3 santimetre boyları olmasına rağmen taşıdığı zehir ile 150 insanı aynı anda öldürebilir. Derileri sürekli olarak zehirle kaplı olduğundan herhangi bir canlının temasta bulunması ile dakikalar içinde felç bırakarak öldürüyor.

11) Brezilya Gezgin Örümceği
  Rekorlar kitabında adını en zehirli ve sinirli örümcek olarak yazdırmıştır. Agresif tepkileri ile dikkat çeken gezgin örümcek diğer türlerinden farklı olarak ağ örmez. Orman zemininde gezinerek avlanır. Bünyesindeki zehiri avına bulaştırdığında sinir sistemi hedef alınıyor ve düzensiz kasılmalarla avını öldürüyor. Zehirlerini aktarmak için ön dişlerini kullanır. İnsan derisi dişleri için kalın gelse de ısırılan birisi 4 saatlik ağrılı ereksiyona uğrayarak zor nefes alma nedeniyle ölebiliyor.

12) Beyaz Köpek Balığı
  Boyu yaklaşık 6-7 metre olan ağırlı ise 1,5-2 ton arasında değişen tehlikeli hayvanlardandır. Ilıman sularda yaşadığından ülkemizde genelde Akdeniz ve Ege kıyılarında görülür. Ağızlarındaki toplam diş sayısının 3000 civarında olmasına rağmen avlarını genelde doğrudan yutarlar. Güçlü çeneleriyle ısırdıkları her şeyi mutlaka koparırlar. En önemli özellikleri dişlerinin düşmesi durumunda kısa süre içinde yenisinin çıkmasıdır. Dünya üzerindeki insana olan köpek balığı saldırılarının çoğu bu türden kaynaklanmıştır. Gelişmiş koku alma duyuları ve hızları ile tehlikeli hayvanlar listesinde her zaman yer alacak hayvanlardandır.



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

Hiç yorum yok:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.