İnsanlığın Ortak Totemi Şans Getiren 8 Obje

şans-getirdiğine-inanılan-semboller

  Evinize renk ve şıklık katacak objeler seçerken aynı zamanda da şans getirmesi güzel olmaz mıydı? Objelerin varlıkları sizi rahatlatır ve inancınızı kuvvetlendirirken aynı zamanda da dekorasyon açısından tamamlayıcı olacaktır. Herkes hayatının zor dönemlerinde şansa ihtiyaç duyar ve bunun için bazı yöntemler denerler. Bu yazıda şans ve uğur getirdiğine inanılan objelerin listesini okuyacaksınız.

Şans Getiren Totemler

Fatma Ana'nın Eli: Son yıllarda ülkemizde farklı türlerde karşımıza çıkan ve çok tercih edilen bir obje. Farklı kültürlerde şans getirdiğine inanıldığından evlerde bulundurulur. Sadakat ve sabrın sembolü olarakta bilinir. İslam ve Musevi dünyasının ortak simgesi olarak neredeyse her sektörde bu sembolü görmek mümkün.

Fil: Bu obje de son yıllarda gittikçe artan kullanımıyla dikkat çekiyor. Fil şans ile birlikte güç, dayanıklılık gibi olguları da temsil etme özelliğine sahiptir. İnsanlar 7 filden oluşan dekoratif objeleri kullanarak bereket getirdiğine ve yönünün kapıya doğru olmasıyla da ev sahibi olunacağına inanır. Bu tür inançlar insanların zor zamanlarında tutunacağı bir dal gibi görülür.

Nal: Kültürümüzde uzun yıllardır şans ve uğur getirdiğine inanılan bir objedir. Genellikle kapı girişlerine asılarak şans getirmesi beklenir. 7 sayısı da uğurlu sayıldığı için ve at nalının 7 çivi ile çakılması nedeniyle ayrı bir inanç söz konusudur. At nalı uçları yukarı gelecek şekilde kapı girişine asılır. Kabus görmemek için odasının kapısına asanlarda vardır. Gelişen yöntemlerle at nalı sadece kapı girişinde kalmamış ve çoğu eşyada simge olarak hatta vücutlarda dövme olarak yer edinmiştir.

Kaplumbağa: Doğası gereği uzun yaşayan bir hayvan olduğu için uzun ömür ve başarı getireceğine inanılır. Objenin evde bulundurulmasının pozitif enerjiyi ortaya çıkardığına inanılır. Ağır hareket etmesi ve uzun ömrü nedeniyle bilgeliği de temsil eder.

Nar: Özellikle yılbaşı gecelerinde yere atılarak parçalanması sonucunda şans ve bereket getireceğine inanılır. Yeni umutların simgesi olarak bolluk ve bereket getireceğine de inanılır. Osmanlı kültüründe sevilen kıza nar gönderilirmiş ve bu evlenme teklifi anlamına gelirmiş. Günümüzde çoğu evde resmini, objesini çeşitli yerlerde görmek mümkün. Nar kültürümüzde oldukça fazla yere sahiptir. "Kavakta nar olmaz, kötülerde ar olmaz" atasözü, "Şu gelen yar olaydı, elinde nar olaydı" şarkısı ve "çarşıdan bir tane eve geldim bin tane" gibi bilmecesi de var. Farklı tasarımlarda objelerle evinizde nar figürünü kullanmak iyi hissettirebilir.

Nazar Boncuğu: Kültürümüzdeki inanışa göre daha çok kötülük ve kıskançlıktan koruduğuna inanılsa da şans getirdiğine de inanç vardır. Batıl bir inanç veya hurafe olarak da değerlendirilir ama toplumumuzda nazar boncuğuna alışkanlık vardır. Her yeni doğan bebekte neredeyse nazar boncuğu görmek mümkündür. Ev eşyalarında çeşitli objelerde farklı tasarımlar yapılarak etkisinden faydalanılmak amaçlanmıştır.

Melek Figürleri: Son zamanlarda objelerde melek figürleri daha çok kullanılmaya başlandı. Her markanın bu tarz bir meleği vardır. İnsanlar bu masum görüntüye ve şans getireceğine inanıyor. Meleklerin farklı şekillerde işaretler bırakarak her zaman yanımızda olduğu da düşünülüyor. Bu işaretler, bulutlar, tüyler, gökkuşağı ve sayılar gibi gizli anlamlar taşır.

Dört Yapraklı Yonca: İrlanda'dan tüm dünyaya yayılan ve uğurlu sayılan bu objenin kökeni antik keltlere kadar dayanıyor. Keltlere göre dört yaprağın her biri inanç, umut, aşk ve şansı simgeliyor. Dünyada her 10.000 yoncadan sadece birinde dört yaprak bulunuyormuş. Bu da şans getirdiğine olan inancın abartı olmadığını gösterirmiş.

 Bunların dışında sol kulağın kaşınması, tavşan ayağı, uğur böceği, 7 ve 8 sayıları, çekirge, anahtar gibi objeler de uğur getirdiğine inanılan diğer nesnelerdir. Bunların dışında bildiğiniz başka şans ve uğur getiren obje varsa yorum yazarak bildirebilirsiniz.


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

2 yorum:

  1. 7 fil'den oluşan süs evimizin dış kapısına bakar şeklinde asılıydı.Rüzgarla kapı çarpması sonucu yere düştü ve kırıldılar.Sırf o yüzden ev sahibi olamadık bak :) Yoksa evler çok ucuz :) Şaka bir yana insanlar dönem dönem yer verdiğiniz objeleri totem yapmıştır.Bizde tutmadı.:) Eskiden günümüze gelen aynalı süpürge var.Şans getirdiğine inanılıyor.Çeyizinde olmayan kızı da almıyorlarmış.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim evimizde de 7 fil vardı ama annem ne yaptı bilmiyorum:) İnanç ve umut olmasa hayat çekilmez zaten. Bu tür totemler veya inançlar bir nebze bize güç veriyor. Şansa inanmak lazım ama buna göre hayatı şekillendirmemek lazım. Aynalı süpürgeyi duymamıştım bende bunu öğrenmiş oldum. Teşekkürler yorum için.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.