Origami Kağıt Katlama Sanatı ve Çeşitleri

kaç-türlü-origami-vardır

  Origami, Japonya kökenli kağıt katlama sanatıdır. Oru (katlama) ve kami (kağıt) kelimelerinin birleşmesiyle türemiş isimdir. Japonların kullandığı geleneksel origami kağıdına "Washi" denir. Bu sanat öyle beceri istiyor ki makas ve yapıştırıcı kullanmadan kağıda özgün şekiller vermek gerekiyor. Çinlilerin kağıdı icat etmesiyle ortaya çıktığı düşünülse de son şeklini vererek isimlendiren Japonlar olmuştur. 2200 yıl önce Çinli zenginlerin uğraştığı bu sanat dini törenlerde ve hediyeleri süslemede kullanılırmış. Kağıt yaygınlaşmaya başladıkça fiyatı ucuzlamış ve bu sanat daha kolay yayılır hale gelmiştir. 17. yy'da gelişmeye devam ederek halka yayılmış konuyla alakalı ilk kitap basılmıştır. Okullarda öğretilmeye başlandığında matematiksel zekaların geliştiği ve öğrencilerin daha üretken oldukları keşfedilmiştir.

  Son 50 yılda origami sanat olarak büyük gelişmelere uğramış ve her yaştan insanın ilgisini çekmeyi başarmış. Bu gelişmeler günümüzde daha büyük işlere kaynak olmuş. Şimdiler origami kursları, sergileri gibi çeşitli faaliyetler oldukça popüler olmuştur. Ülkemizde özel okullarda belki eğitimi veriliyordur ama devlet okullarında bu tür yetenek geliştiren faaliyetler yapılmalı ve çocukların gelişimine destek olunmalıdır.

  Origami sanatı kağıdı döndürme, kenarları açma, kıvırma, ters katlama, uç noktaları birleştirme gibi hareketlerden oluşan basit işlemlerin sonucudur. Bu tekniklerle birbirinden farklı origami modelleri meydana getirilmeye çalışılır. Kültürel anlamda origami'nin önemi ise şans getirdiğine inanılan Turna kuşuyla alakalıdır. Japonlar bir yıl içinde 1000 origami turnayı birbirine bağlayan herkesin dileğinin kabul olacağına inanırlar. Origami çeşitleri ile kağıt katlama sanatlarına farklı bir bakış açısı ve üslup getirilir. Kağıt aynıdır ama katlama ve uygulama yöntemi farklıdır.

Origami Çeşitleri
origamide-klasik-yöntem

 Klasik Origami: Tek parça kağıdın katlanmasıyla yapılır. Bu katlama ile çeşitli hayvanlar ve yeteneğe göre çeşitli eşyalar yapılabilir. Bir kağıt parçasından ortaya çıkan sonuç sizi heyecanlandırmaya yetecektir.

origamide-modüler-yöntem-nasıl-yapılır

 Modüler Origami: Diğerinin aksine parçalı origami olarak bilinir. Birbirine benzeyen parçaların birleştirilmesiyle üç boyutlu geometrik nesnelerin yapılmasında kullanılır. Kullanılan parça sayısında sınır olmadığı gibi parçaların yerleri değiştirilerek birden fazla şekil elde edilebilir.

origami-hayvan-figürü

 Islak Katlama: Gerçeğine daha uygun görünen hayvan motifleri yapmak için kullanılır. Kağıda kuruyken istenilen şekli vermek zor olacağı için ıslatılarak daha naturel şekiller elde edilmiştir. Bu yöntemi bulan kişi Akira Yoshizawa'dır. Günümüzde gelişen origami teknikleri ile yeni türler bulunmuştur. Bunlar mimari, krigami ve pop-up gibi türlerdir ve genelde kesme-yapıştırma serbest bırakılmıştır.


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

Hiç yorum yok:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.