Ayak Mantarının Nedenleri Nelerdir?

ayak-mantarı-nasıl-geçer

  Sık karşılaşılan deri hastalıklarından biri olan ayak mantarı, tabanda ve parmak aralarında cildi etkileyen enfeksiyondur. Genel olarak keratin ile beslendiği bilinir. Bu mantar türü nemli ve sıcak ortamlarda ürediği için ayaklar bu mantara çok uygundur. Latince ismi Tinea Pedis olan ayak mantarı genellikle ayakların kıvrımlı bölgelerinde oluşur. Mantarlar kendilerini kaşıntı, kızarıklık, su dolu kabarcık ve kuru deri olarak belli eder. Mantarın oluşumuna ve çoğalmasına davetiye çıkaran ayakların yıkandıktan sonra iyi kurutulmaması, çoraplar ve ayakkabıların sıkı giyilmesi gibi nedenler sayılabilir. Mantarın kötü tarafı kişiden kişiye doğrudan temas yoluyla geçebiliyor. Bu nedenle mantar olan ayakla çıplak şekilde evde gezilmemelidir. Her insanın direnç gösterme kapasitesi farklı olacağından bulaşması mümkün olabilir.

✪ Ayak Mantarının Nedenleri
  1. Uzun süre ayakkabı içinde olan ayağın havasız kalması.
  2. Gün içinde havasız kalan ayağın eve gelindiğinde hemen yıkanması gerekir. Yıkama sonrasında da parmakları iyice kurulanmalıdır. Her gün ayak yıkanmazsa mantar oluşmaya başlar.
  3. Mantar nedenlerinden biri de bulaşmasıdır. Bu nedenle aile bireyleri ortak eşya kullanmamalıdır. Özellikle ayakkabı, terlik, çorap, havlu gibi eşyalar kendisi için olmalı ve çıplak ayakla evde gezilmemeli. 
  4. Bazı ilaçlardan kaynaklanan bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olunur. 
  5. Ayakların hava alması mantar ürememesi için çok önemlidir. Bu nedenle ayakkabı alırken rahat ve hava alan ayakkabılar tercih edilmelidir. 
  6. Ayağın aşırı terlemesi.
  7. Halka açık spor merkezleri ve kalabalık havuzları kullanmak.
Ayak Mantarını Önlemek İçin Yapılacaklar
  • Ayakların hiçbir bahane olmadan her gün yıkanması gerekir. 
  • Ayaklar yıkandıktan sonra mutlaka çoraplar değiştirilmeli.
  • Pamuklu ve teri emecek özelliği olan kaliteli çoraplar kullanın. 
  • Aile bireylerinizde olsa ortak kullanıma açık eşyalar olmamalı. Herkesin havlusu, terliği ayrı olmalıdır.
  • Uzun süre ve sıkı ayakkabılar giyinmeyin. 2-3 günde bir ayakkabılarınızı değiştirn ve havalandırın.
  • Bir kap içine bir çay bardağı elma sirkesi ekleyerek ayaklarınızı bir saat kadar içinde bekletin ve durulayın.
  • Yarım fincan suyun içine bir miktar karbonat ekleyerek mantarlı bölgeye uygulayın. 10 dakika bekledikten sonra ılık suyla durulayarak iyi kurulandığından emin olun. 
Mantar enfeksiyonları genellikle ilaç tedavisine iyi cevap verir. Birkaç günlük tedavi sonrasında genellikle hastalığın hızla iyileştiği görülür ancak bu durum hastaları yanıltmamalıdır. Enfeksiyonun tamamen temizlenmesi ve tekrarının önlenmesi açısından ilaçlar, belirtilen sürenin tamamı boyunca kullanılmalı ve tedaviyi destekleyici koşullar itina ile sağlanmalıdır. Aksi takdirde hastalığın nüksetmesi kuvvetli bir ihtimaldir.


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

2 yorum:

  1. Yapılan araştırmalara göre "ayak mantarı" özellikle camilerdeki abdesthane takunyalarını kullananlarda oluyormuş.Camiye gidip abdest alanlar bu duruma özen göstermeli.Özellikle takunya ortak kullanılmamalı.Bireysel terlik vs kullanılırsa daha iyi olur sağlık için...Dinimiz emrediyor temizlik imandandır diye...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her alanda ve her yerde temizlik faydalıdır. Hem sağlık için hem de saygı için gereklidir diye düşünüyorum. Teşekkürler yorumunuz için.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.