Hamilelikte Çatlaklar Nasıl Önlenir?

hamilelikte-çatlaklar-neden-oluşur

  Hamilelik döneminde kaçınılmaz bir son olan çatlakları azaltmak ve önlemek için zamanında uygulama yapmalısınız. Uygulayacağınız yöntemler sayesinde vücudunuzdaki çatlakları minimum seviyede tutmanız mümkün. Çatlak oluştuktan sonra tamamen kurtulmak mümkün olmadığından doğal çözümlerle görünmez kılmak gerekecek. Hamilelik döneminde bebek büyüdükçe gerginleşen karın bölgesinde deri çatlamaları olur. Aynı şekilde aldığınız kiloların yoğunluğuna göre bacak, kalça ve kollarda da çatlamalar olabilir. Bebeğine kavuşma düşüncesi ile yanıp tutuşan annelerin tek sorunu cildindeki bu estetiksel deformeler olacaktır.

✪ Çatlaklar Neden Oluşur?

1) Hamilelik döneminde cilt yağlarında normal olmayan değişiklikler olur. Bazı durumlarda aşırı yağ üreterek akneye bile sebep olabilir. Bu dönemde cilt sık yıkandığında kuruluğa yol açar. Hormonlar cildin daha az yağ üretmesine neden olacağından çatlak oluşumu tetikler.

2) Cilt kuruluğu ve çatlaklar yetersiz sıvı alımı ile açıklanır. Hamilelikte vücut bebeğin gelişimi için gereksinimlerini karşılamaya çalışır. Vücut bu dönemde olması gerekenden daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar. Yetersiz sıvı almış bir vücut cilt kuruluğuna ve çatlaklara maruz kalır.

3) Bazı kişilerde cilt zaten kuru olduğundan hamilelik döneminde daha zorlu geçer. Bu genetik yatkınlık cildin daha kolay çatlamasına neden olur.

4) Hamileyken taşıdığı bebek büyük ve birden fazla ise çatlamalar artan gerginlik nedeniyle kaçınılmaz olur.

5) Hamilelikte bebeğinize faydası olmayan ve normalin üstündeki beslenme alışkanlığı kilo alımına ve çatlakların artmasına yol açar.

6) Hamile kadının annesi de bu dönemde çatlak sorunu yaşamışsa kendisinin de aynı sorunu yaşaması daha yüksek ihtimaldir.

Çatlakları Nasıl Önlerim?
  • Normal zamanlarınızda bile yeterli miktarda sıvı tüketerek ve nemlendirici kozmetik ürünleri kullanmak gerekir. Hamilelik döneminde ise içtiğiniz su miktarını arttırmalı ve vücudun ihtiyacı olduğu nemi kazandırmalısınız.
  • Hamileliğin bebek açısından daha sağlıklı geçmesi ve vücudun esnekliğini kaybetmemesi için doğru beslenme çok önemlidir. Vitamin ve mineral içeren besinler tüketerek esneklik kazanan vücut daha az çatlayacaktır. Fazla yemek bebeğinizin gelişimini artırmaz sadece size kilo aldırır. Bebeğiniz anne vücudundan ihtiyacı olanı alır. Sizin amacınız bu eksikliği gidermek olmalıdır. Yani önceden bir yediğiniz şeyden hamile kaldığınızda iki yemeniz yeterlidir. 
  • Çatlakları önlemek için en etkili yöntemlerden biri de cildinizi yağlamaktır. Uygulayacağınız yağlı masaj gerilen bölgeleri rahatlatmaya yardımcı olur. Çatlakların boyutuna göre kullanacağınız yağ miktarını ve süresini kendiniz ayarlayabilirsiniz. Hint yağı, kakao yağı, zeytinyağı, kuşburnu yağı gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
  • Çatlaklardan kurtulmak için bir diğer yöntemde lazer tedavisidir. Bu yöntem kozmetik açıdan cerrahi bir uygulamadır. İleri düzeyde çatlakları azaltma ve önleme gibi önemli özellikleri vardır. Bu uygulamayı yaptırmak için doktorunuza danışabilirsiniz. 
  • Spor ve egzersiz yapan hamilelerde daha az çatlak görüldüğünden doktor kontrolünde sakıncası yoksa hafif egzersizler yapabilirsiniz.
  • Sigara ve alkol tüketen kişilerde daha fazla çatlak görülür. Vücut sağlığınız için bu tür ürünlerden uzak durmalısınız. 
  • Yumurta akını göbek bölgenize masaj eşliğinde yedirerek sürmeniz çatlamanızı önlemek için yardımcı olacaktır. 
Not: Hamilelik döneminde herhangi bir ürün kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Kullanılan ürünler ne kadar doğal olsa da herkeste aynı etkiyi göstermez. Doktorun bilgisi dışında kulaktan dolma, komşu tavsiyesi ve internet bilgileri gibi yanlış yönlendirmeler hamileliği riske sokabilir. Doktorunuzla irtibat halinde olduğunuzda çatlaklarınız için uygun ürünü ve yapmanız gerekenleri söyleyecektir.



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

4 yorum:

  1. "Hamile çatlakları" konusunda yazılmış makale...Özellikle sarı alanda yazılan "hamilerin dikkat etmesi gerekenler" uyarı yazısı çok önemsenmeli..Kaleminize yüreğinize sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, beğenmenize sevindim. Bu konuda bilgi arayanlar için bir derleme yapmak istedim.

      Sil
  2. Aslinda önceden önlem almak en iyisi. Ben üc hamileligimde de badem yagi kullandim hic catlak sorunu yasamadim olduktan sonrasi cok zor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamilelik döneminde kalıcı izler bırakmamak için baştan önlem almak lazım. Sonradan pişman olmak yerine biraz uğraşmak iyidir. Teşekkürler yorum için

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.