Havale ve EFT Arasındaki Farklar Nelerdir?

havale-ve-eft-işlemi-nedir
Görsel Google'dan alınmıştır. 
  Havale ve EFT kavramlarını bankacılık sektörü ile duymaya başladık. Gelişen teknoloji sayesinde bu hizmetlerde ilerlemeler oldu ve büyük kolaylıklar sağlandı. Bu iki hizmet arasında bazı farklar ve genelde birbirleri ile karıştırılırlar. Bankacılık teknolojiye en kolay uyum sağlayan ve anında gelişme isteği duyan büyük bir sektör. Eskiden şubelerin olması kolaylık ve gelişmişlik olarak görülürken daha sonraları ATM'ler yaygınlaşmaya ve müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı oldu. Şimdilerde akıllı cep telefonları sayesinde geliştirilen mobil uygulamalar ile cepten banka işlemlerinizi halletmeniz dakikalar içinde bitiyor. Evinizde oturduğunuz yerde bir bankadan diğerine para transfer ederek faturalarınızı ödemek çok kolay.

  İnternet'in yaygın olarak kullanılması ile bilgisayarlarınızdan veya akıllı cep telefonlarınızdan kredi veya kredi kartı başvurusu yapmanız da mümkün. Bazı bankalar sadece bazı imzalar için şubeye çağırabiliyor. İnternet üzerinden para transferi yapmak için EFT ve Havale işlemlerini yerine getirmeniz gerekiyor. Günümüzde nüfusun önemli bir kısmı ATM'den para çekmeyi bilmezken bu işlemleri yapmasını istemek çok adil olmaz. O nedenle ülkemizde hala aktif bir şekilde banka şubeleri çalışmakta ve müşterilerine yardımcı olmaktadır. Teknoloji hızlı ilerliyor ama onu yakalama becerisi toplumun bilgisine göre sınırlı kalabiliyor. Şu an içinde bulunduğumuz zaman ve yakın gelecekte meydana gelen gelişmeler düşünüldüğünde teknolojiyi topluma uyarlamak ve herkesin bilinçlenmesini sağlamak gereklidir.

para-transferi-için-günlük-limitler
Görsel Google'dan alınmıştır.
 EFT İşlemi: Açılımı Elektronik Fon Transferi'dir. Hem internet üzerinden hem de ATM aracılığı ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. EFT işleminde banka, alıcı ve gönderici ilişkisi vardır. Transfer yapacağınız banka hesabını girdikten sonra ne kadar para gönderileceği ve alıcı bilgileri ile işlem tamamlanır. İki farklı banka hesabınız arasında para alışverişidir. Transfer işlemi sırasında siz talimat verdiğiniz anda hesabınız kontrol edilerek daha sonra onaylanır. EFT yapabilmek için hafta içi mesai saatleri içinde transfer yapabilirsiniz. Her bankanın bu işlem için belirlediği işlem ücreti vardır. Bazı bankalarda mobil uygulama da ücretsiz hizmet verebiliyor. Bu konu tamamen bankanın uyguladığı politikalara göre değişiyor. Önemli bir detay da hafta sonu yaptığınız EFT işleminin Pazartesi sabah mesai saatiyle gerçekleşeceğidir.

 Havale İşlemi: Bu işlemin farkı aynı banka içinde hesaplar arası para transferidir. EFT de farklı bankaların hesapları gerekiyordu. Havale işlemi aynı yerden yapıldığından kontrol etmesi ve onaylanması daha kolaydır. Birikim yaptığınız bir hesaptan harcama yaptığınız hesaba anında para gönderebilirsiniz. Havalenin en önemli farkı 24 saat kullanılabilir olmasıdır. EFT işlemi için bankadan onay gelmesi beklenirken havale için müşterinin onay vermesi yeterli oluyor. Bankalar maaş müşterilerine veya şube müşterileri arasındaki işlemlere ücret almayabiliyor. Havale işleminde sizden daha çok bilgi istenir ve onay süresi daha uzundur. Ancak EFT de alıcı, gönderici ve banka bilgisi yeterli olabiliyor ve onay süreci daha kısadır.

GÜNLÜK EFT LİMİTLERİ

Ziraat Bankası günlük EFT limiti 100.000 TL,
Halkbank günlük EFT limiti 150.000 TL,
Vakıfbank  günlük EFT limiti 200.000 TL,
İş Bankası günlük EFT üst limiti 200.000 TL,
Yapı Kredi Bankası günlük EFT işlem limiti 300.000 TL, Geç EFT yani 16:45 den sonra yapılan EFT’lerde ise 50.000 TL,
Garanti Bankası günlük EFT işlem limiti 250.000 TL,
Denizbank günlük EFT işlem limiti 100.000 TL,
Akbank günlük EFT işlem limiti 150.000 TL,
ING Bank günlük EFT işlem limiti 100.000 TL,
QNB Finansbank günlük EFT işlem limiti 200.000 TL,
Odeabank günlük EFT işlem limiti 200.000 TL,
Aktifbank günlük EFT işlem limiti 200.000 TL,
Enpara.com günlük EFT işlem limiti 100.000 TL,
Teb günlük eft işlem limiti 100.000 TL,
Kuveyt Türk Bankası günlük EFT işlem limiti bireysel 15.000 TL, kurumsal ise 30.000 TL,
HSBC günlük EFT işlem limiti olarak 3’e ayrılmış durumda bireysel 50.000 TL, advance 75.000 TL ve premier 300.000 TL olarak belirlenmiştir.


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

1 yorum:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.