Bulmaca Çözerek Elde Edeceğiniz 8 Fayda

bulmaca-çözmenin-olumlu-etkileri

  Hafta sonu sabahları kahvaltıdan sonra gazete alarak okuduktan sonra bulmacaya girişmek çok eğlendirirdi. Belki hala o alışkanlığını sürdürenler vardır ama eskilerde kaldı sanırım. Teknolojik gelişmeler bu meşgalemizi de yok etti. Akıllı telefonlarda da bulmacalar var ama hiçbir şey o gazete kokusunda karalamak kadar zevk veremez. Hele bir de bulmaca bittikten sonra ünlülere bıyık çizmek veya tuhaf şekillere sokmak vazgeçilmezdi. Kalemle kağıtla uğraşmaz olduk, hayal dünyamız yolda kaldı sanki. Neyse konudan sapmayalım ve bulmaca çözdüğünüzde neler kazanacağınızı anlatmaya çalışalım.

  Yapılan araştırmalarda bu konuda hem fikir olarak faydalı olduğunu ortaya koymuştur. Sadece bulmaca çözerek sağlığınız için iyi şeyler yaptığınız kabul edilmiştir. Düzenli olarak bulmaca çözen insanların olaylar karşısında daha hızlı ve çözüm odaklı düşünebildikleri tespit edilmiştir. Hayatın olağan akışında kendinizle baş başa kalabileceğiniz değerli dakikalardır. Yeni kelimeler öğretmeyi de amaçlayan bulmaca çözme alışkanlığını çocuklarınıza aşılamakta fayda var.

Bulmaca Çözmenin Faydaları

1) Beyine dopamin salgılayarak zevk ve mutluluk duygusu yaratan hormonları harekete geçirir. Dopamin zaman içinde uyarıcı ve heyecan olmazsa düşmeye başlar. Bu da depresyon ve enerji düşüklüğü ile sonuçlanabilir. Bulmaca çözerek kazanacağınız heyecan sayesinde genel olarak duygularınız gelişir.

2) Yaşla ilgili nörolojik bozuklukları önlemeye yardımcı olur. Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir.

3) Beyni harekete geçiren bulmaca gibi aktiviteler aynı alışveriş yapmak ve televizyon izlemek gibi stresten uzaklaştırır. Rahatlatıcı etkisi sayesinde sıkıntılarınızı bir kenara atabilirsiniz.

4) Yapılan araştırma sonucuna göre 4 hafta boyunca devamlı bulmaca çözen grup ile hiç bulmaca çözmeyen grup karşılaştırıldı. Bulmaca çözen grubun sözlü becerilerinin belirgin şekilde geliştiği tespit edilmiştir. Burada dil becerilerinin gelişerek kelimeleri birleştirme yeteneğindeki artış etkili olmuştur.

5) Bulmaca tek başına çözülebildiği gibi aile veya arkadaşlarla beraberde çözülür. Bulmacanın doğasında iş birliği olduğundan tepenizde sizi yönlendiren kişileri görmeniz uzun sürmez. Sosyalleşmenizi sağlayarak problem çözme becerilerinizi güçlendirir.

6) Bulmaca çözmeye başladıkça yeni kelimeler öğrenmeye ve bunları hatırlamaya çalışacaksınız. Hatırlamak ve hafıza ikilisini harekete geçirerek güçlendirir.

7) Gelişen kelime dağarcığınız sayesinde günlük hayatınızda konuşma diline büyük katkısını görürsünüz. Kendinizi ifade etmek için daha az çabalarsınız.

8) Bulmacalar günümüzde sadece tuşlara dokunmak için kullandığımız ellerimize antrenman yaptırarak el yazısı becerisi kazandırır.



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

5 yorum:

  1. Bulmaca çözme yararları ile ilgili harika yazı editörün kalemine saglik

    YanıtlaSil
  2. Bulmaca deyip geçemeyelim yani. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Eskiden çok çözerdim bulmaca ama artık eskisi gibi ilgilenmiyorum. :(

    YanıtlaSil
  4. blogunuzu yeni keşfettim ve sizi izlemeye aldım. sizi de bloguma bekliyorum. Geniş kitleler oluşturmak güzeldir. :)

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten bulmaca kadar yararlı bişey yok özellikle insan beyninin çalıştırması paha biçilemez.

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.