Ekonomik Krizin Etkilerini Azaltmanın Yolları

ekonomik-krizden-nasıl-korunuruz

  Her ne kadar ülkemizde ekonomik kriz hem var hemde yok gibi olsa da önlem almak gerekir. Çarşı pazar pahalı bütçeniz sınırlı olduğuna göre tedbirli davranmak ve ayağını yorganına göre uzatmak gerekir. Bu özeni refah içinde olduğunuzda da göstermelisiniz. Adaletli bir gelir dağılımı olmadığı için israf edilerek fazladan harcanan her para her şeyden önce günahtır. Ekonomik anlamda her zaman emin adımlar atılmalı ve gelecek inşa edilmelidir. Hiç kimse sınırsız bir gelire sahip değil ve hazıra dağ dayanmaz diye güzel bir sözümüz de var. Hiçbir sorun çözümsüz değildir yeter ki çözmek için uğraşalım.

Ekonomik Kriz Etkilerini Nasıl Azaltırım?

1) Genel olarak hatalarımızdan birisi bulunduğumuz ana odaklanamamak ve gelecek kaygısı taşımaktır. Gelecek için birikimler yapmak ve hazırlıklı olmak iyi bir şey tabi ki ama şu anınızı elinizden alacak kadar değerli değil. İmkansız, ama gibi kelimeler size olumsuzluğu çağrıştırdığından hedeflerinizden uzaklaştırır. Öncelikle kendinize ulaşılabilir hedefler koyun. Uzak gelecekte de olsa oraya nasıl ve hangi yöntemlerle ulaşacağınızı hesaplayın. Rotanızı çizdikten sonra panik yapmaya gerek kalmadığını ve her şeyin zaman içinde çözüleceğini gördüğünüze göre şu anınızın tadını çıkarmayı deneyin.

2) Mutluluk, huzur gibi duygular paraya ihtiyaç duyulmadan elde edilir. Parayla gelen saadet sadece baş ağrısı yapar. Satın alarak mutlu olmaya çalışıyorsanız sadece o ürünlerin kölesi olmaya başlarsınız. Halbuki sağlıklı beslenmeye dikkat etmek ve her gün belirli bir süre spor yapmak sizi olduğunuzdan daha mutlu yapar. Zinde kalmanızı sağlar ve daha iyi düşünebilirsiniz. Sevdiğiniz kişilerle paylaşımlarınızın olması ve anı biriktirmeniz hem daha ucuz hem de kaliteli zaman demektir.

3) İnternet günümüzde her şeyin kaynağı haline geldi. İş yerinde, evde, sokakta, alışverişte yani her yerde aralıksız internete bağlıyız. Kendimizi bu kadar bağlı hissettiğimiz internetten ekonomik olarak faydalanmak gerekir. Evde internet bağlantısı yaparken komşunuzla ortak olmanız tasarruf sağlar. Böylece televizyon paketlerine ayrıca para vermek yerine internetten istediğiniz film veya videoyu izleyebilirsiniz. Ayda 40-50 tl tasarruf size yılda 500 tl civarında kazanç sağlar.

4) Cep telefonları da artık hiç yanımızdan eksik etmediğimiz en önemli araçlardır. Onların akıllı özellikleri sayesinde zaten internet kullanabiliyoruz. Günümüzde çoğu işlemler artık mobil üzerinden yapılabiliyor. Telefon paketleri satın alırken dakika veya sms gibi özellikleri olmayan ve interneti daha fazla olan bir paket alın. Görüşmelerinizi ve mesajlarınızı internet aracılığı ile gerçekleştirerek tasarruf sağlayabilirsiniz.

5) Evinizde kullanmadığınız veya yenisini alarak atıl duruma düşen eşyalarınızı ikinci el sitelerinde satarak gelir elde edebilirsiniz. Eğer satmaktan çok paylaşmaktan yanaysanız lazım olmayan eşyalarınızı başkalarına vererek psikolojik olarak tazelenebilirsiniz. Sadece bu yöntemle kullanmadığınız ve değerlendirmeniz gerektiğini düşündüğünüz eşyalar sayesinde cebiniz bayram edebilir.

6) Bütçesi olup araba sahibi olanlar için ayağını yerden kesmek çok güzel ancak yeni masraflarında kapısı aralanmış oluyor. Bir nebze olsun yaptığınız harcamaları kısmak ve sağlıklı kalmak için kısa mesafelerde yürümeyi tercih etmeli ve büyük şehirlerde toplu taşıma araçları tercih edilmelidir. Hem zamandan hemde yakıttan tasarruf sağlanmış olur.

7) Hayatta en iyi tasarruf ve birikim tecrübelerime göre borçları ödemekle oluyor. Borçları geciktirmek veya ödemekten kaçınmak daha da zor durumlara sokuyor. Örneğin 3000 tl maaşınız varsa ve 1000 tl kredi kartı borcunuzu öderseniz 1 ay boyunca geçinmeniz zor olacaksa da ödediğiniz için diğer ay tekrar borç yapabilme ve masraflardan kısma yoluna gidebilirsiniz. Borcunuzu ödemeyip veya sadece asgarisini ödeyip cebinizde daha fazla para bıraksaydınız o para harcanır ve borcunuzun üstüne yenileri eklenirdi. Sonraki aylarda borcunuz ödeyemeyeceğiniz seviyelere ulaşır ve sizi daha zor günler bekliyor olurdu.

8) Kendinizi dışarı atmak ve deşarj olmak en doğal hakkınız ancak tasarruf yapılacaksa en iyisi daha uzun süreler evde olmaktır. Dışarıda her şey pahalı ve bir yerde oturup bir kahve içmek bile 10 tl civarında. 10 tl ile evinizde kaç bardak kahve içebildiğinizi hesaplamanızı öneririm. 1 ayınızı planlayarak dışarıda harcayacağınız parayı bilmeniz gerekir. Tasarruf yapmak için yaşamakta zor olacağından bütçenizi ayarlamalı ve mümkün olduğunca evinizde eğlenmenin yollarını aramanızı tavsiye ederim.

9) Evinizde kumbara alışkanlığı olması hem çocuğunuzun eğitimi ve gelişimi için faydalı hem de bazı masraflarınızı karşılamanızda yardımcı olur. Bozuk paralar genelde göze gelmeyen ve çabuk harcanan paralardır. Kendinize kumbarada para biriktirmeyi alıştırdığınızda nasıl damlaya damlaya göl olduğunu göreceksiniz.

10) Elinizde birikmiş paranız varsa doğru zamanda doğru yatırımı yapmanız gerekir. Eğer ev alacaksanız faiz oranlarına ve size yüklediği borcun ödenebilir olduğuna emin olun. Uzun süreli yatırımlar doğru kararlar gerektirir ki bütçeniz sarsılmasın. Araba alacaksanız sıfır arabanın ekstra masrafları gözden geçirilmeli ve ikinci el pazarına yönelmelisiniz. Devletin ötv uygulamalarını takip ediyorsanız geçtiğimiz aylarda kazançlı çıkabilirdiniz ancak bu dönemden sonra yakıtını, vergisini, bakımını ve zaman içinde yaşayacağınız para kaybını iyi düşünün.

11) Giderlerinizi kontrol etmeyi öğrenin. 1 ay içinde ve yıl sonunda nerelere ne kadar para harcadığınızı belirten notlar alın. Gelir ve gider arasındaki farkı bildiğinizde nasıl önlem alacağınızı daha iyi düşünürsünüz. Aylık sabit giderler ve değişkenlik gösteren mutfak masrafları gibi giderler vardır. Bunları bir kağıda veya kullanmasını biliyorsanız basit bir excel programı ile hesaplayabilirsiniz. Aylık harcamalarınızı ve nereden kısacağınızı bildiğinize göre tasarruf kaçınılmaz olacaktır.

12) Vadeli bir hesap açarak küçük birikimlerinizi değerlendirmek ve faiz kazancından faydalanmak mantıklı olacaktır. Birikimlerinizi zaman içinde daha değerli hale getirmek ve ileride bir yatırıma destek olmasını sağlamak için vadeli bir hesap doğru tercih olacaktır. İlk öncelik her zaman giderlerinizi düzene sokmak ve borçlarınızdan kurtulmaktır. Ancak dönem içinde elinizde biraz olsun para kalıyorsa bunu doğru şekilde yönlendirmek gerektiğini unutmayın.
büyük-şirketlerin-ekonomik-yönlendirmeleri

13) Büyük şirketler ve global dünya harcama yapmanızı istiyor diye paranızı ziyan etmeyin. Sokağa çıktığınızda aç olmasanız bile herkes yediği için bir mekana gitmek, kıyafetlerde indirim var diye ihtiyacınız olmadığı ve içten içe beğenmediğiniz halde ucuz diye almak, marketlerde ihtiyaç listesi yapmadan dolaşmak sizleri oyunlarına sürükler. Markete bulaşık deterjanı almaya gidip zeytinyağı ile döndüğünüz olmuştur. Market zincirleri neleri tüketmeniz gerektiğini ve ne kadar para harcayacağınızı sizden iyi biliyorlar. Bu zamanda daha uyanık olmalı ve paranızın kontrolünü sağlamalısınız. Bütçe planlaması yapmaz ve gerçek ihtiyaçları gereksizlerden ayırt edemezseniz doğacak yıllık faturası ile çocuğunuzun masraflarını çıkarabilirdiniz.

14) Elektrik, su ve doğalgaz gibi tüketimleri kontrol altında tutmalısınız. Bu hem ev bütçeniz için değerli hemde bilinçli bir vatandaş olarak geleceğe katkınız için değerli olacaktır. Bulaşıkları elde yıkamak, dişinizi fırçalarken suyu gereksiz akıtmak, gece yatarken düğmeli prizlerden elektriği kesmemek, gece boyunca telefon şarj etmek, kışın doğalgazı bir kısıp bir açmak, gereğinden fazla su koyarak su ısıtıcısını çalıştırmak, evi havalandırırken uzun süre camları açık bırakmak gibi hatalar size fatura olarak yansır. Biraz daha dikkat edildiğinde her şeyin nasıl da değiştiğini göreceksiniz. Paranızı hatalarınıza yatırmak yerine vadeli hesabınızda tutmak sonuç verecektir.



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

Hiç yorum yok:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.