Foyası Meydana Çıkmak Deyimi ve Açıklaması

yalan-söyleyenler-için-kullanılan-deyim

  Foyası meydana çıkmak deyimini günlük hayatımızda sıkça kullanırız. Genel olarak yalanı, hilesi, kötü niyeti, kusuru ortaya çıkarak gerçeklerin gün yüzüne çıkmasıdır. Yalan konuşanlar için kullanılarak hislerini açıklamaya yardımcı olur. İnsanları kandırdığını zanneden ancak daha sonra gerçeklerle yüzleşen insanları yansıtır. Türkçemizde bu şekilde çok fazla sayıda deyimlerimiz ve atasözlerimiz var. Diğer dillerde anlatamayacağınız bir çok duygu ve düşünceyi sadece deyim ve atasözleri ile bile anlatabilirsiniz.

  Türkçe dilinin kökeninin çok eskilere kadar gitmesi ve kelimelere yüklenen farklı anlamları ile duygu dünyamıza ışık tutar. Bizler için önemli bir yeri olan deyimlerden foyası meydana çıkmak deyiminin nereden çıktığını ve dilimize yerleştiğini biliyor musunuz?

  Bu deyimimizin kaynağı kuyumculardır. Evet yanlış okumadınız! Konuyla ne alakası var diyeceksiniz ama gerçekten de kuyumculardan çıkmış. Şöyle ki; kuyumcular yaptıkları yüzük, küpe, gerdanlık gibi değerli ziynet eşyalarının üzerine ışığı daha iyi yansıtması ve parlaklığını daha uzun süre koruması için Foya adında bir madde sürerlermiş. Sürülen bu foya zamanla döküldüğü için foyası çıktı denilirmiş. Halk arasında bu durumdan esinlenerek bir benzetme yapılmış ve yalan söyleyenler için "Foyası meydana çıktı" şeklinde bir deyim dilimize yerleşmiştir.

  Yalanın kötü olduğunu ve insanlar arasındaki iletişimi zedelediğini bilen kişiler bu gibi deyimlerle bugünkü yaşantımıza katkıda bulunmuşlardır. Günümüzde yabancılaşan kelimeler ve özenilen yabancı kelimelerden sonra dilimize yeterince önem verilmediğini düşünüyorum. Hangi kelimelerin Türkçe kökenli olduğunu bilmiyoruz. Dilimize yerleşen Arapça, Fransızca, İngilizce, Farsça kökenli çok sayıda kelime var. Okullarda gerçek Türkçeyi öğretmeli ve Türk dili politikası gerçekleştirmeliyiz. Sokağa çıktığınızda dikkat çekecek diye yabancı kelimelerden oluşan tabelalar görmek ve gençlerin geliştirdiği kısa, anlamsız ve her dilden karışık cümleleri duymak çok üzücü.



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

4 yorum:

  1. Foya kelimesinin ortaya çıkışını merak ediyordum.Özellikle Osmanlı kaynaklarında da çok geçiyor.Altınla ilişkisi olduğuna şimdi bağlantı kurabildim."Foya Mustafa" Osmanlıda ki "Düzmece Mustafa" aynı anlama geliyor.
    Laf lafı açıyor.Güzel bir araştırma olmuş.Elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuzla katkı sağladığınız için teşekkürler. İlginç bir bilgiydi paylaşmak istedim.

      Sil
  2. Keyifle okudum emeğine sağlık hocam takibe aldım bloğunuzu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, teşekkürler..Bende sayfanızı iki sayfamla takibe aldım. Başarılar dilerim.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.