İnternette Bilgi Güvenilirliği ve Doğru Bilgi

internette-güncel-ve-doğru-bilgi-kaynakları

  İnternet son 50 yılın en büyük icadı ve insanlığı bu derece etkileyen en büyük teknolojik gelişme olarak kabul edilebilir. İnternet hayatın akışını değiştirerek hem kolaylık hem de hız kazandırdı. İnternete bağlanabildiğiniz bir cihazınız varsa aklınızdaki her sorunun cevabı, bilmediğiniz her adresin rotası elinizin altındadır. Banka işlemlerini yerinizden kalkmadan halletmek ve duygularınızı sosyal medya alanlarında paylaşarak herkesi haberdar etmek ne güzel bir erişim değil mi?

  Peki her anlamda bağlandığımız bu teknoloji ne kadar güvenilir? İnternet bilginin kaynağı olmasına rağmen sır tutmasını ne kadar başarabilir?

  İnternet kullanıcı beklentilerine göre farklı amaçlar için kullanıldığından önemi ve tehlikesi de ona göre artıyor. Bilgisayar, tablet veya cep telefonu ile internete bağlanarak tek hedefi oyun oynamak, iletişim kurmak ve bazı kişisel paylaşımlarda bulunmak olanlar ile iş insanları ve önemli makaleler yayınlayanlar için önemi farklıdır. Bilgi araştırmak, analiz yapmak ve bunları sentezleyerek bir sonuç çıkarmak önemli bir çaba ve internet gerektirir.

  Burada önemli olan internete bağlandığınız cihazın ne derece güvenilir olduğu, (virüs girdiyse tehlikeli olabilir) bilgi için başvurduğunuz sitelerin verdiği bilgilerin ne kadar doğru olduğu, Doğru bilgilerin ise güncel olmasındaki önem sanırım anlatılmaya gerek olmayan durumdur. Bilgiler hızlı bir şekilde internete yayılıyor ama genelde siteler tarafından yayınlandıkları gibi kaldığı için geçerli ve doğru bilgi olma özelliğini yitirebiliyor.

  Bir önemli sorun da aradığınız konu hakkında araştırma yaparken farklı sitelerde kelimesi kelimesine aynı makaleleri okuyabiliyorsunuz. Üst sıralarda bir kaç siteyi gezdiğinizde buna kesin denk gelmişsinizdir. Kopyala-yapıştır yaparak bilgi hırsızlığı yapan siteler çoğaldıkça aradığınız bilgiye ve farklı varyasyonlarına ulaşmak zor oluyor. Siz bilgiyi teyit etmeye çalıştıkça aynı makaleleri görmekten sıkılıyorsunuz. Doğru bilgiden emin olmak için bir kaç farklı kaynaktan yazı okumak ve ortak nokta bularak doğruluğundan emin olmak en iyisidir. Bilgi güvenilirliği aynı zamanda sitelerin ziyaretçileri devamlı hale getirmek ve sonraki her ziyaretlerinde mutlu ayrılmalarını sağlamak için önemlidir.

  Sitelerde paylaşılan bilgilerin yazarına ve daha önceki makalelerine bakılması, yayın tarihine bakılarak güncel olduğundan emin olunması çok önemlidir. Bilginin gerçek değeri ancak onu paylaşanla, paylaşılan ortamın referansına bağlıdır. Bir sitenin ana sayfası, yönlendirdiği bağlantılar, gizlilik politikası, kullanım şartları, yazar bilgileri, site hakkında bilgiler gibi kullanıcıların erişimine açık bilgiler varsa daha güvenilirdir. Güvenilir olmayan siteler aynı zamanda da ulaşılmaz olmak ister, farklı yerlere yönlendirmeler yapar. Böyle siteler sizleri yanıltmaya ve yanlış bilgiler vererek ticari kaygılar peşine düşebilir. Yazar ve yayıncısı hakkında bilgiye eriştiğiniz site güvenilirdir diyebiliriz. Ancak bilginin doğruluğu için bir kaç yazı ile kıyaslama yapmak yine tavsiyedir.



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

1 yorum:

  1. Birçoğu çöp bilgi. Ama mutlaka işe yarayan ve doğruluğu olan bilgiler de mevcut

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.