Öğrenciler Ebeveyn Desteğine İhtiyaç Duyarlar

öğrenci-motivasyonu-için-aile-desteği

   Öğrenci olarak sorumluluklarını bilen ve oldukça saygılı bir öğrenci olan Selahattin
vücudu,sınavlardan önce aşırı reaksiyon gösterdiği için benimle görüşmek istedi.  Selahattin’in problemi, çok çalışmasına rağmen, hemen hemen her sınav öncesi nefes darlığı çekmesi ve karnının ağrımasıydı. En büyük serzenişi de çok çalışmasına rağmen hep düşük notlar almasıydı. Selahattin sorumlu bir öğrenci olduğu için derslere çalışma konusundaki istek ve motivasyonu oldukça iyiydi.

   O zaman Selahattin’in yaşamış olduğu sıkıntının kaynağı neydi?

  Selahattin, karın ağrısı ve nefes almadaki problemleri sınava bir saat kala başlıyor,sınav yaklaştıkça artıyor ve sınav başlamadan hemen önce ve sınav anında zirve yapıyordu. Aslında, Selahattin’in bu sıkıntıyı yaşaması çok normal.
Neden?
  Nedeni şu; Sınav yaklaştıkça Selahattin’in sınav sonucu hakkındaki düşünceleri de olumsuz bir hal alıyordu. Olumsuz düşünce içinde olan birisi doğal olarak kötü hissedecektir. Selahattin de sınav yaklaştıkça fiziksel sıkıntıları daha çok yaşıyor ve sınav bitene kadar olumsuz düşüncelerle birlikte karın ağrısına rağmen sınavı yapmaya çalışıyordu.

Selahattin’in kafasından geçen olumsuz düşüncelere bakacak olursak;

 ‘Kesin 100 almalıyım
Hata payım yok
Yoksa yine düşük mü alacağım
Düşük alırsam babam beni mahveder’ şeklinde sınava girecek bir öğrencinin ihtiyaç duymayacağı türden düşüncelerdi.

  Neden bu düşüncelere kapıldığını sorduğumda ise Selahattin şu yanıtı veriyor; Daha önce düşük aldığım sınavlarda babam çalışıyorsun hiçbir şey olmuyor,özel derse de gönderiyoruz,yine düşük alacaksın,böyle giderse seni sanayiye vereceğim ifadelerinde bulunmuştu. (Buradaki sanayiye verme cümlesi tabi ki gerçeği yansıtmıyor ancak öğrenci buradaki olumsuz yaklaşımı hissediyor ve elinde olmadan özgüveni zedeleniyor).Düşük alırsam bu gibi cesaretimi kıran,motivasyonumu düşüren ve beni kaygılandıran cümlelere yine maruz kalacağım düşüncesi her sınavdan önce beynimi resmen delik deşik ediyor ve bu ruh haliyle sınava odaklanamıyorum ifadelerini kullanmıştı.

Sevgili veliler, Selahattin’in tüm öğrenciler adına size bir mesajı var;
  Rekabetin kat ve kat arttığı bu dönemde bizlerde herkes gibi derslerimizde inişler çıkışlar yaşayabilir,bocalayabilir hatta sizin beklentileriniz karşılayamayabiliriz. Bu gibi durumlarda bizi başarısızlıklarımızdan dolayı yargılamak ve suçlamak bizim performansımızı daha kötü bir hale getirecek ve ne hak ettiğimiz puanları alacağız ne de hak ettiğimiz yerlere gelebileceğiz.
Bilmenizi isteriz ki bizde herkes gibi başarısızlık yaşayabiliriz. Bu gibi durumlarda bize moral veren,bizi cesaretlendiren ve vazgeçmenin aklımızdan çıkarmamız gereken bir şey olduğunu bizlere öğretmeniz,hedeflerimize odaklanarak herkese ve her şeye rağmen  var gücümüzle çalışmanın her şeyden önemli olduğunu bizlere öğretmenize ihtiyacımız var.

Selahattin ve selahattin gibi olan öğrencilerin mesajı gayet açık.

  Öğrencilerin eleştiren,yargılayan,tehdit eden ve kıyaslayan bir aileye değil,ne olursa olsun onlara destek  ve moral veren ailelere ihtiyacı var çünkü öğrenciler bu  zorlu süreçte ebeveyn desteğine ihtiyaç duyarlar.

Hiç yorum yok:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.