Kitap Okuma Alışkanlığının Faydaları 16 Madde

kişisel-gelişim-için-düzenli-kitap-okumak

  Kitap okumak kimisi için çok faydalı ve yapılması gereken bir gereksinim olarak görülürken kimisi içinde zaman kaybı ve sıkıcı olarak görülür. Teknolojinin gelişerek insanların üzerindeki etkisi arttıkça hayat kolaylaşmaya ve hızlanmaya devam ediyor. Sanki hiç bir şeye yetişemeyecek gibi koşturup duruyoruz. Böyle bir psikoloji de hayatı sürdürürken kendimiz için iyi bir şey yaparak kitap okumak zor geliyor. Okumayı sevmemek veya düzene oturtamamak kişinin ailedeki gördükleriyle alakalıdır. Anne ve babanın kitap okumadığı bir ortamda çocuğun kitabı sevmesi düşük ihtimaldir.

  Kitap okuma alışkanlığı kazanarak aslına bir çok fayda sağlıyoruz. Kişisel gelişim, hayal dünyasının zenginliği, bilgilenme ve zihinsel anlamda güçlenme gibi farklı faydaları vardır. Alışkanlık kazanmak genelde çoğunluğa uymakla alakalı olabiliyor. Bulunduğunuz ortamda 15 kişi dışarıda eğlenmek ve keyifli vakit geçirmek isterken 1 kişi kitap okumayı tercih ediyorsa sizin aklınız o 15 kişide olacaktır. Bu nedenle kitap okuma alışkanlığının toplumsal olarak kazandırılması ve kitabın sevdirilmesi önemlidir. Bilinçlenen toplum ileriye dönük hedef belirler, kararlarını daha doğru alır ve hatalarından ders çıkarabilir.

  İnsanlık için kitap her zaman önemli olmuştur. İnternet hayatımıza girdiğinden beri belki kitap karıştırmak artık demode oldu ama kalıcı bilgi ve pekiştirme için kitabın sayfalarını karıştırmak gerekir. Belki mürekkebin kokusu belki de yazarın üslubu sizi içine çeker. Okullarda akıllı tabletler ve akıllı tahtalar kullanılıyor ama yine de müfredatta hikaye kitapları, romanlar ve dünya klasikleri ödev olarak verilir ve sevdirilmeye çalışılır. Televizyon izlemek veya internette gezinmek daha keyifli gibi görünse de hiçbir şey öğretmez ve bildiklerinizi de unutturur. Siz hatırlamak ve öğrenmek zorunda olmadığınıza yönlendiriliyorsunuz. Bu nedenle okul dönemindeyseniz mutlaka farklı yazarların yazdıklarını okuyun. Eğer okul dönemi bittiyse size yeni ufuklar açacak kitap okuma alışkanlığını boş vermeyin. 

  Kitap okumayı seven ve bunu düzenli olarak uygulayan birisi daraldığında kitap okuyarak sorunlarını bir nebze olsun kenara koyabilir. Beyin jimnastiği yaparak ve yeni kelimeler öğrenerek kendine daha güvenli olabilir. Kitap okumayı basit görmemek için faydalarını sıralarsak daha iyi olacak sanırım.

Kitap Okumanın Faydaları

  • Hem hızlı okuma hem de hızlı anlama yeteneğini geliştirir. 
  • Olayları farklı bakış açısıyla kavrama, soyut ve somut anlamda gelişim sağlar.
  • Hayaller bizler için masum hedeflerdir. Kitap okuyarak bu hayalleri geliştirebilir ve çeşitlendirebilirsiniz.
  • İletişim kurarken etkili olmak ve meramını doğru anlatmak için büyük katkı sağlar.
  • Teknolojinin sağladığı kolaylıkların yanı sıra bizden alıp götürdüklerini telafi etmede en büyük yardımcıdır.
  • Çocuklarda kitap okuyarak sakinleştirmek ve öyle yatırmak onlarla daha kolay iletişim kurmanızı sağlar.
  • Kitaplar en yakın dost ve sırdaştır. İçinde fitne fesat yoktur ve dedikodu yapmaz. Size doğruyu gösterir ve bir çok şey katar.
  • 1 saat televizyon izleyerek bıraktığınız boşluğu 3 saat kitap okuyarak doldurabilirsiniz.
  • Ben hiç kitap okumuyorum ve bundan sonra okuyamam demeyin ve öğrenmenin yaşı olmadığına inanın. Bir kitaba başladığınızda ağır geldiğinde veya sıkıldığınızda başka bir kitaba başlayın. Bir kaç kitabı birden okumak size alışkanlık konusunda yardımcı olacaktır.
  • Çok kitap okuyan birisi aslında çok fazla hayat tanımış olur ve empati yeteneğini geliştirir. 
  • Kitap okumak beynin tembelleşmesini engelleyerek hafızaya güç katıyor. Bu nedenle özellikle yaşlıların 20-30 sayfa kitap okuması, bulmaca çözmesi, puzzle yapması gibi aktiviteler bir çok beyin hastalığının önüne geçiyor.
  • Genel kültürünüz artar ve farklı konularda bilgi sahibi olursunuz.
  • Kitap okuyanların vizyonları gelişir ve amaçları olur.
  • Birbirinin aynısı kısır döngü günleri yaşarken hayatımızı renklendirmek ve anlamlandırmak bize bağlı. Kişisel gelişim ve eğlence anlayışımızı değiştirerek bu gidişata kitap okuma alışkanlığı ve farklı hobilerle dur diyebiliriz.
  • Yatmadan önce kitap okumak zihnin rahatlamasına, uyku kalitenizin artmasına yardımcı olur.
  • Kitap okuyan birisi okumayanlara göre karmaşık konularda daha kolay karar verir. Çok okuyan biri kelimeler içinde yüzdüğünden farklı hikaye ve kurgular okumuştur. Dolayısıyla daha kolay fikir yürüterek daha zorlanmadan karar verebilir.

  Şu anda bu yazıyı hazırlarken bir tv programında bir babanın bebeğinin yüzüne peynir yapıştırması konu oluyor. Bu olay fenomen olmuş ve herkes kedisine köpeğine ve bebeğine peynir atmaya başlamış. Kitap okumak ve tv'den uzak kalmak için size sadece bir örnek vermek istedim. Geleceğe güvenli adımlarla yürüyeceksek ve nesillerimizi devam ettireceksek daha bilgili, saygılı, ahlaklı olmak zorundayız. Bilgi en büyük silahtır ve karşısında hiçbir şey duramaz.


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

Hiç yorum yok:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.