Bebeklerde Aşı Takvimi ve Açıklamaları

bebeklerin-olması-gereken-aşılar

  Toplumsal bir gereklilik olan aşı, hastalık ihtimaline karşılık önceden önlem alarak sağlıklı yaşamın devam ettirilmesini sağlar. Özellikle bebeklik  ve çocukluk dönemlerinde aşılarını takip etmek ve zamanında yaptırmak gerekir. Bu tıbbi yöntem sayesinde çeşitli enfeksiyonlar ve virüslerle mücadele gücü kazandırılmış olur. Aşılar hem kişileri hastalıklardan korur hem de toplumsal sağlığı riskten kurtarır.

  Aşı ile bebeklere veya çocuklara mikropların etkisi zayıflatılmış hali vücuda verilerek enfeksiyonla mücadele etmesi sağlanır. Aşılar %100 koruma garantisi vermese de savunma geliştirirler. Aşı olan bebeklerde ilk anda ufak etkiler görünse de sonrasında hiç zararı yoktur ve güvenilirdir. Genelde aileler bebeklerinin ağlamasından ve canının yanmasından kaygılanarak ve olası yan etkilerini düşünerek aşıdan kaçınmayı düşünebilirler. Aslında yan etkilerini belirtecek olursak; huzursuzluk, kızarıklık ve kısa süreli ateşlenme görülebilir. Bu etkiler her bebekte görülmemekle beraber sağlıklı kalması için göze alınması gereken küçük bir risktir. Yan etkilerinden kaygılanmak için ateşin uzun sürede düşmemesi ve aşırı huzursuzluk gibi belirtiler varsa doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır.

Bebeklerde Aşı Takvimi

1. Ayda: Hepatit B(1. doz doğumda, 2. doz 1 ayın sonunda). Sarılık, kusma, bitkinlik ve eklem ağrıları gibi rahatsızlıklara sebep olan hastalıktır. Bebeğinizi korumak için ilk ayda 2 doz olarak uygulanır.

2. Ayda: BCG(Verem) (1.doz) , Beşli karma aşı (DaBT-İPA-Hib) (1. doz) , KPA (1.doz). Karma aşıdan kastedilen difteri, tetanoz, boğmaca ve hib hastalıklarına karşı bağışıklık kazandırır. 

4. Ayda: Beşli karma aşı (DaBT-İPA-Hib) (2.doz) , KPA (2.doz) . 2 aylık bebeğin DaPT- IPA-Hib, Pnömokok ve Rotavirus aşılarını yaptırdıysan, bu ay 2. dozunu yaptırmalısın.

6. Ayda: Hepatit B (3.doz) , Beşli karma aşı (DaBT-İPA-Hib) (3.doz) , KPA (3.doz), OPA (1.doz). Hepatit B aşısı 3 doz halinde uygulanır. 3. doz 6 ile 18 ayları arasında yapılır ancak sağlık bakanlığı bu aşıyı 6. ay içinde göstermiştir. 

12. Ayda: KKK(Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak), Suçiçeği, KPA. Bebeğiniz için yine yoğun sayılabilecek bir aşı dönemi. 

18. Ayda: Beşli karma aşı (DaBT-İPA-Hib) (4. doz), OPA (2.doz), Hepatit A (1.doz). Bu ayda beşli karma aşının son dozu uygulanır ve karaciğer hastalığı olan Hepatit A'nın 1. dozu yapılır. 

24. Ayda: Hepatit A. Bu aşının son dozu ikinci yaşına yakın bir zamanda yapılır. 

  Tebrikler! Bebeğiniz sizin desteğiniz sayesinde bu zorlu ama sağlık için gerekli takvimi başarıyla geçti. Bebeğinizin sağlıklı ve mikroplara karşı dirençli olması sizi mutlu etmiştir. Bu zamanda sonra yapılacak başka aşılar da var tabi ki. İlköğretim 1. sınıfta ve ilköğretim 8. sınıfta aşılar yapılacaktır. Aşıların sizi zorlayacak yan etkileri olmayacaktır ama düşmeyen ateş ve huzursuzluk gibi şikayetleriniz olursa doktorunuza danışmanızda fayda var. 



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

2 yorum:

  1. iyi ki aşılar var ya bir de olmasaydı ne yapardık acaba düşünmek bile istemiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşı yaptırmaktan kaçınan aileler olsa da bebeğin sağlığı ve genel sağlık için çok önemli.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.