Kağıt Nedir? Kağıt Üretimi Nasıl Yapılır?

kağıt-ne-zaman-icat-edildi

  Kağıt sayesinde keşfedilen bilgiler, tahta ve taş oymacılığı ile kaydedilmekten kurtulmuş ve yaygınlaşmıştır. Kağıt günümüzde yazı yazmak, duvar süslemek, süslemek amacıyla ambalaj yapmak gibi bir çok farklı alanda değerlendiriliyor. İcat edildiğinden beri hayatın her alanında kendine yer bulan ve medeniyeti simgeleyen kağıt nasıl üretiliyor merak ettiniz mi?

  Ülkemizde ilk kağıt üretimi XV.yy’ da Kağıthane’de; ikincisi XVIII.yy’ da Beykoz’ da üçüncüsü de XIV.yy’ da Yalova’ da başlamıştır. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte kağıt fabrikalarının sayıları hızla artmıştır. Cumhuriyet devrinde kâğıt mühendisi olan Mehmet Ali Kâğıtçı tarafından hazırlanan etüt ve projeye göre ilk kâğıt ve karton fabrikasının temeli, 1934 yılında İzmit’te atıldı ve ilk Türk kâğıdı 18 Nisan 1938 yılında yapıldı. 1955 yılında Seka İşletmeleri adını almıştır. Daha sonra Seka tesislerine, Çaycuma selüloz, Aksu (Giresun), Dalaman (Muğla), Balıkesir, Afyon, Antalya ile İzmir’in Çiğli kâğıt fabrikası da eklendi.

  M.Ö. 4000 yıllarında eski mısır medeniyetinde, papirüs (Cyperius) adı verilen bir bitkinin sapından kağıt elde ediliyordu, bitkinin sapı önce en uygun boyutlarda olacak şekilde kesilir, yan yana dizilir ve usulüne uygun bir şekilde vurularak papirüs elde edilirdi. Günümüzde kullandığımız kağıttan çok farklı bir yapıda olsa da o zamanlar için yeterliydi. Kağıt üretilirken hangi aşamalardan geçer? 

Geleneksel Yolla Kağıt Üretimi




  1 kg kâğıt üretebilmek için 100 litre su kullanılır. Suyun daha az sarf edilmesi için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bugün kullanılan suyun %90’ı dönüştürülerek yeniden kullanılmaktadır. Kullanılan ağaç yongalarının büyük bir bölümü, kereste fabrikalarının atık ürünleridir. Çevreye zarar vermemek için hamuru ağartmak için kullanılan kimyasal maddelerin klor içermemesine özen gösterilir.

Modern Yöntemlerle Kağıt Üretimi







Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

1 yorum:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.