Bebeklerin Gelişiminde Televizyonun Etkisi

bebeklerin-tv-izlemesi-için-2-yıl-gerekli

  2 yaşından küçük çocukların televizyon seyretmesinin zararları üzerine bir çok araştırma yapılmış ve sakıncalı bulunmuştur. Aileler genelde biraz nefes almak ve bebeğin eğlence aracı olarak gördükleri için televizyondan uzaklaşamıyorlar. Televizyon izlemek özlemek bilişsel gelişiminde bebeği yavaşlatır. Küçücük bir bebeğin isteklerini doğru yönlendirmek ve onun için faydayı göz etmek ailelere düşüyor. Bilinçsiz ebeveynler normal gördükleri için televizyon izletmekte sakınca görmüyor. Dil gelişimi, doğumla başlayan ve yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Çocuklar dünyaya geldikleri günden itibaren; çevrelerindeki sesleri algılamaya, sesler çıkarmaya ve anadilin temel yapısını kazanmaya başlarlar.

  Yapılan araştırmalarda daha 6 aylıktan küçük bebeklerin yarısının televizyon ve akıllı telefonlardaki videolarla tanıştığı ortaya konmuştur. Televizyon ve benzeri video formatlarını izleme konusundaki 2 yılın sebebi bebeğin gerçek hayatla, televizyonu ayırt edebilmesindendir. Televizyon ve diğer videolar 2 boyutlu olduğundan gerçek hayatla kıyasladığında 2 yaşından küçük bebekler bocalama yaşayabilirler. Aileler genelde yemek yerken, temizlik yaparken veya kendilerine biraz zaman kazanmak için televizyona müsaade ederek aslında bebeklerin dil gelişimini, hafıza ve anlama becerisini olumsuz etkilediğini bilmeliler.

  Bazı aileler televizyonda sadece çizgi film izletiyorum diyerek kendini haklı çıkarmaya çalışsa da aslında yanlıştır. Bebeğin gelişim sürecini etkileyen izlediklerinden çok kaçırdıklarından kaynaklanır. Televizyon izlerken dikkat dağınıklığı, hiperaktivite, geç konuşma gibi olumsuzlukların yanında aile ile geçirilecek kaliteli zamandan da uzak kalırlar. Çizgi filmler eğitici bile olsa döneminde faydalıdır ve aralardaki reklamlar daha çok dikkat çekerek izlenir. Bebekler uzun süre hipnoz olmuş gibi gözlerini ayıramaz ve hiç ilgisi olmayan görüntülere tutularak faydalı geçireceği süreyi boşuna geçirmiş olur. Ekrana çok yakından ve uzun süre bakan bebekler gözlerine de zarar verirler.

  Televizyon görsel bir alan olduğu için konuşma süresi daha çok saatte 770 kelime olurken, televizyonun kapalı olduğu normal zamanlarda 940 kelime civarında olur. Bebekler aradaki fark kadar öğrenme şansını kaçırmış olacak ve gelişimi yavaşlayacaktır. 2 yaş sınırı aşıldıktan sonra ancak esnek davranma hakkı doğar. Eğitici ve öğretici programlar seçilerek belli süreler televizyon izlettirilebilir.


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

4 yorum:

  1. Gelişimi kesinlikle olumsuz etkiliyor, çok güzel bir konuya değinmişsiniz, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu önemli ama dikkat eden aileler çok az ne yazık ki..Umarım daha dikkatli olunur.

      Sil
  2. Herseyde dengeyi bulmak önemli. Bebegi alip acik havada gezdirmek ya da baska ugraslarla da oyalamak mümkün 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım kendimize bebek olmadan önceki gibi vakit ayırmaya çalışıyoruz ama maalesef öncelik her zaman çocuk olacak..Tam anlamıyla aile olmak için hep beraber kaliteli vakit geçirmek gerekir. Katılıyorum açık hava ve evde etkinlikler yapmak en güzeli.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.