Elektronik Sigara Normalden Daha mı Zararlıdır?

elektronik-sigara-neden-içilmemelidir

  Sağlıklı yaşamak ve sağlıklı kalmak için uzak durulması gereken önlemlerden biri de sigaradır. Alkol, genetiği ile oynanmış ürünler, kimyasal içeren paketlenmiş ürünler, çevre kirliliği gibi bir çok etken sağlığımızı bozmaya çabalarken bile bile kendimizi zehirlemek pek akıllıca olmaz. Sigara tiryakileri ve alkol bağımlıları bir çok bahane bularak bunları kullanıyor ama hem kendisine hem de yakınlarına büyük zarar veriyor. Normal tütün sigara içmek mi daha zararlıdır yoksa son yıllarda popülerlik kazanan elektronik sigara mı daha zararlıdır? Bu konuda tek ortak nokta ikisinin de zararlı olduğudur ancak daha fazla zararlı olanı bulmaya başlayalım o zaman.

  Bilinmesi gereken ilk şey dünyada yılda 6 milyona yakın ölümün sigaraya bağlı hastalıklardan Türkiye'de de 150 bine yakın kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğidir. Hataya düşülen nokta sigara bırakmak için elektronik sigara içmektir. Aslında sigaranın sulandırılmış bu halinde de aynı miktarda zehir ve nikotin bulunmaktadır. Yani elektronik sigara içerek sadece kendinizi kandırmış olursunuz. Sigaranın zararlarında tamamen kurtulmanın tek yolu bırakmak ve uzak durmaktır. Sigarayı bırakmak için öncelikle alışkanlığı engellemek gerekir. Bunun için yardımcı olan Sağlık Bakanlığına bağlı sigara bırakma polikliniklerine başvurabilirsiniz. 

  Elektronik sigaranın çıkış amacı tütün üreticilerinin karlılığını devam ettirmektir. Sigara kullanımının azalması sonucu düşen kar payını elektronik sigara ile hedeflemektedir. Sigarayı bırakmaya yardımcıymış gibi aksettirilerek algı oyunu ile iyi bir şeymiş gibi gösteriliyor ancak durum hiçte öyle değil. İçindeki zehirli maddeler normal sigara ile benzer oranlarda etkiliyor. Özellikle gençleri daha çok hedefleyen bu yöntem ilk çıktığı 2008 yılında 20 milyon dolar ciro elde ederken 2018 yılında 10 milyar dolar civarında cirosu var. Kullanımın yaygınlaştığı ve bir çok insanın sigara yüzünden ölmeye devam ettiği bir dünyada yaşamaya devam ediyoruz. 

  Elektronik sigaranın uzun vadede ne derece sağlığı etkilediği henüz tespit edilebilmiş değil ancak bazı bulgular durumun ciddi olduğunu gösteriyor. ABD’de bulunan Johns Hopkins Bloomberg Sağlık Üniversitesinde 56 elektronik sigara kullanıcısıyla gerçekleştirilen araştırmada, her bir kullanıcının cihazında bulunan kimyasalların seviyesi ölçüldü. Elektronik sigara likitlerinde yapılan ölçümlerde, metal, kurşun ve krom seviyesi güvenli seviyede çıkarken; bu likitler cihazın ısıtma sistemiyle etkileşime girdiklerinde kimyasalların seviyesinde aşırı seviyede artış yaşandığı gözlemlendi. Ölümcül olduğunu bilerek vücuduna bu kadar kötülük yapmak sanırım sonuçlarının uzun vadede görülmesinden kaynaklanıyor. Çünkü parmağımız kanasa koşa koşa doktora giderken aldığımız nefes ve hayatımız biterken aynı telaşı göstermiyoruz. Gelecek nesillere doğru örnek olmak için ve sağlıklı yaşamayı öğrenmelerini sağlamak için ailelere büyük işler düşüyor.


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

Hiç yorum yok:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.