Sigarayı Bırakmanız İçin 8 Neden

sigara-içmek-hangi-hastalıklara-neden-olur

  Sigaranın insan sağlığına olan zararları her platformda dile getirilse de Dünyada 5 milyon ülkemizde 100.000 kişi doğrudan sigara nedeniyle ölüyor. Akciğer kanserinden kalp hastalıklarına kadar ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Dokulara oksijen gitmesini engelleyerek damar duvarlarına zarar verir. 4000'den fazla zararlı madde bulundurarak hücrelerin yaşlanmasına neden olur. Sağlığınıza dikkat ederek daha kaliteli zaman geçirmek hiçbir gerekçeye sığınmadan sigarayı bırakmak şarttır. Sigaraya içmeye çevrenin etkisi, olumsuz örnekler, özenme gibi nedenlerle başlanıyor. Daha sonra ise bırakmak çok güç oluyor. Bu yazıda sigarayı neden bırakmanız gerektiğini okuyacaksınız.

✪ Sigarayı Bırakmak İçin Nedenler

1) Kalp Krizi Riskini Azaltır: Sigara içmek kalp krizi riskini tam 4 kat artırıyor. Solunum yoluyla kana karışan nikotin ve beraberindeki zararlı maddeler damarlar aracılığı ile tüm bedene ulaşır. Bozulan damar duvarları kanın pıhtılaşmasına ve damar çeperinde yağ birikimine neden olur. Daralan damarlar tıkanarak göğüs ağrısına ve dolayısıyla kalp krizine neden olur. Sigarayı bıraktıktan 48 sonra bile risk azalmaya başlar. Bir yılın sonunda kalp krizi riski %50 oranında azalır.

2) Kansere Yakalanma Riski Azalır: Sigara içenlerde içmeyenlere göre akciğer kanseri olma ihtimali 15 kat, gırtlak kanseri 16 kat, rahim kanseri 16 kat daha fazladır. Sigara içinde kanser yapıcı maddeler olduğundan hücre DNA'sını bozarak yanlış çoğalmasına neden olur. Kanser olan bireylerin kurtulmasındaki zorluğun nedeni de kan yoluyla taşınan zararlı maddelerin tüm vücuda çabuk yayılmasıdır.

3) Astım ve Koah Hastalığı Yavaşlar: Hava yolu tıkanıklığı ile bilinen Koah hastalığının gelişiminde sigara riski artırır. Daha sonra sigarayı bıraksanız bile bu hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmak pek mümkün olmuyor. Sigarayı bırakmak Koah hastalığının sadece daha yavaş ilerlemesini sağlıyor. Bu nedenle sigarayı hiç içmeyerek bu risklerden en başında kurtulmak gerekir. Sigara neden olduğu nefes darlığı ile de astım krizlerinin oluşmasında büyük rol oynar.

sigaranın-sağlığa-zararları

4) Felç Olma İhtimali Azalır: Sigara nedeniyle tıkanan damarlar felce yol açıyor. Kandaki azalan oksijen ve pıhtılaşma felç olma nedeni olarak biliniyor. Beyin sorunların çözümü, düşünme ve dikkat gibi özelliklerini sigara ile bağdaştırdığında esir olmaya başlar. Beynini bu şekilde kodlayan sigara içen birisi her sorun yaşadığında nikotin ihtiyacı hissediliyor. Sigaraya hiç başlamadan veya hemen bırakarak bu ihtimallerden kurtulmalısınız.

5) Ciltte Erken Yaşlanmayı Önlersiniz: Sigara içenlerin yaşadığı bir diğer sorunda ciltteki bozulmalardır. Ciltte yaşanan kuruma ve matlaşma nedeniyle kırışıklıklar daha erken yaşta sorun olmaya başlar. Sigarayı bırakmanız ile 3 ay içinde cildinizdeki değişimi görebilirsiniz. Sigara içenlerde saç sağlığı bozularak kırılma ve dökülmeler daha fazla yaşanıyor. Vücudunuzdaki tüm olumsuz değişimlerin kaynağı olan sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç değildir.

6) Cinsel İşlev Bozukluğu Giderilir: Cinsel işlev bozukluğu sigara içen erkelerde 10 kat fazla oluyor. Kadınlarda daha hafifte de olsa yaşanabiliyor. Sigara nedeniyle bozulan damarlardan öncelikle üreme organındaki ince damarlar etkileniyor. Bu da cinselliğin kalitesini ve süresini azaltıyor.

7) Efor Kapasiteniz Artar: Nikotin kalp atışlarında hızlanma, yüksek tansiyon ve kan pıhtılaşması riskini artırdığından efor seviyenizde düşmeler olur. Sigarayı bıraktıktan 3 ay sonra daha hızlı koşabilir, daha uzun mesafeler yürüyebilir, hareketlerinizde nefes darlığı sorunları yaşamazsınız. Yaşam kalitenizi yükseltmek için sigarayı bırakma kararınızı hemen verin.

8) Kemik Erimesi Riski Azalır: Erkeklerde kemik erimesi hastalığı düşük oranlarda yaşansa bile sigara içen erkeklerde bu oran 10 kat artmaktadır. Daha sağlıklı vücut yapısı ve güçlü bağışıklık sistemi için sigara içmemek gerektiğini öğrendiniz.

  Gelecek nesillerin sağlıklı olması için doğru örnek olmak ve doğuştan sorunlu bebekler dünyaya getirme olasılığını azaltmak için sigara içmeyiniz. Gerek arkadaşlarından özenerek gerekse ailesinden görerek sigaraya başlayanlar pişmanlık yaşamadan doğru olanı yapmalıdır. Hem pis kokusu ile toplumsal hayattaki olumsuzluğu hem de fiyatı ile aile ekonomisindeki zararı nedeniyle bırakmak sizin faydanıza olacaktır.



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

2 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. İlerleyen dönemlerde keşke dememek için iradeyi zorlamak lazım. Umarım başarabilirsiniz.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.