Alexa Nedir? Alexa Değeri Nasıl Düşürülür?

alexa-sıralama-ölçütleri-nelerdir

✪ Alexa Nedir?

  Dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline gelen Amazon tarafından yönetilen Alexa, 1996 yılında kurulmuş ve dünyanın her yerinde siteleri analiz etmek için tercih edilen sistemdir. Geniş veri tabanı olması ve güvenilirliği sayesinde bir site hakkında ilk bakılan yerdir. %100 doğruluk payı ile işlemese de yakın ve başarılı sonuçları ile ilgi odağı olmuştur. Alexa'nın sunduğu sıralama verileri ile dünyadaki ve ülkenizdeki konumunuzu öğrenir ve kalitenizi sorgulayabilirsiniz. Günümüzde çoğu reklam verenlerin itibar gösterdiği ve yayıncılarını değerlendirdiği bir yöntemdir. Sizinde merak ettiğiniz siteler var ve iş birliği yapmak istediğiniz siteleri değerlendirmek istiyorsunuz basit bir kaç araçla veya alexa'nın sitesinde arama yaparak bilgilerine ulaşabilirsiniz.

✪ Alexa Hangi Aralıklarla Güncellenir?

  Alexa sitelerden sağladığı verileri günlük, aylık, 3 aylık ve 6 aylık periyotlarla hit ortalaması bulur. Sitenizdeki günlük büyük değişimler Alexa da ani yükselmenize veya düşmenize sebep olmaz. Alexa da yükselmek için düzenli aralıklarla özgün yazılar girilmeli ve ziyaretçileriniz olmalıdır. Seo yöntemlerini uygulayarak Alexa da daha hızlı yükselmek mümkün ama kalıcı olmak ve daha ileri gitmek için güncel olmak ve trafik çekmek önemlidir.

✪ Alexa Terimleri ve Anlamları

  • Global Rank: Dünyadaki sıralamanızı gösteren alandır.
  • Rank İn Country (Türkiye): Adından anlaşılacağı gibi Türkiye'deki kayıtlı siteler arasındaki sıralamanızdır. 
  • Backlink: Sitelerin size verdiği referanslardır. 
  • Clickstream: Sitenize en çok trafik gönderen siteler listelenir.
  • Keywords: Ziyaretçilerin en çok hangi kelimeleri aratarak geldiğini gösterir.
  • Contact İnfo: Site sahibi ile alakalı iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.
  • Sites Linking İn: Detaylı analizi ile backlink sayınızı gösterir.
  • Traffic Rank: Sitenizle alakalı istatistikler ve grafikler sunulur. Eğer global'de ilk 100.000'de yer alırsanız günlük verilerinizi görebilirsiniz. Bu seviyenin altındakiler haftalık, aylık, 3 aylık ve 6 aylık istatistiklerini görebilir. 
  • Demographic: Ziyaretçileriniz hakkında bilgi alabildiğiniz bölümdür. Her site bu verilere ulaşamaz. Yaş, eğitim ve lokasyon gibi veriler alınan bölümdür.
✪ Alexa da Nasıl Yükselirim?

  Alexa'nın önemli olmasının sebebi webmasterlar tarafından değerli görülmesidir. Sitelerin aldığı trafik yoğunluğu arttıkça belirlenen bazı kriterlerden geçerek sıralamadaki yeri değişir. Bu nedenle güncel kalmak ve faydalı içerik hazırlamak önem kazanıyor. Alexa da yükselmek rakamsal olarak düşük seviyelere gelmektir. Yani başarılı site olarak kabul görmek için Alexa değerlerinin rakamsal olarak düşmesi Google için değerli ve popüler olmakta kriterdir. Nasıl Yükselirim?
  1. Sitenizi ve diğer siteleri değerlendirmek için alexa widget eklentisi kullanabilirsiniz.
  2. Alexa toolbar eklentisini tarayıcınıza kurabilirsiniz.
  3. Sitenizin açılış hızına özen gösterin. Yavaşlatan eklentilerden kurtularak ayarlarınızı optimize edebilirsiniz.
  4. Sitenize eklediğiniz görsellerin boyutlarını online yöntemlerle düşürebilirsiniz.
  5. Kaliteli ve iyi içerik için görseller ve videolarla süsleyerek, maddeleme işaretleri ve kalın, italik yöntemler kullanarak, temanızın yerleşim düzenine özen göstermelisiniz.
  6. Web sitenizde alexa'ya link vermekte faydalı olabilir.
  Alexa her ne kadar doğrudan seo için bir kriter olmasa da yükselme'nin önemi yadsınamaz bir gerçek. Alexa değerlerinizi istediğiniz seviyelere getirebilmek için uyguladığınız seo kriterlerinin de faydasını gömüş olacaksınız. Kalite arttıkça istatistik artacağından sitenizin seviyesini üstlerde tutmanız her alanda başarılı sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Kaliteli ve ziyaretçisi çok olduğunu düşündüğünüz bir site veya blog sayfasına giderek Alexa sorgulaması yaptığınızda rakamsal değerlerinin düşük olduğunu yani iyi seviyelerde olduğunu görürsünüz. Alexa da yüksek seviyede olan bir sitenin ziyaretçisi mutlaka hatırı sayılır miktardadır.

Alexa Hangi Ölçütlere Göre Sıralama Yapar?
  • Sitenizin elde ettiği tekil ziyaretçi sayısı
  • Ziyaretçilerin sitenizde geçirdiği süre ve diğer sayfaları ziyareti
  • Hemen çıkma oranı
  • Gelen ziyaretçilerin abone olması ve takibe alması
  • Yazılarınıza aldığınız yorumların sayısı ve olumlu olması
  • Aldığınız backlinklerin kaliteli olması
  • Sitenin site içi ve site dışı seo uyumluluğu


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

3 yorum:

  1. En çok şikayetim olan konuyu paylaşmışsınız tam da denk geldi... Ne güzel düşüyor diye sevinirken üç haftadır düzenli içerik girmeme ve ziyaretçi sayımın eş değer gitmesine rağmen hızlı bir yükseliş var bu beni o kadar mutsuz etti ki anlatamam. Dediklerinizin neredeyse hepsini yapıyorum ama, bir türlü düşüşe geçiremedim bende. En iyisi gözden geçirmem sanırım :) Yazı için çok teşekkürler, elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ana sayfanızda 10 tane içerik paylaşıyorsunuz bu da blogun yavaş açılmasına neden oluyor olabilir. Bana kalırsa 5 tane içerik göstermek yeterli. Açılırken çok bekletiyor sayfanız ve alexa da açılış hızı slow olarak değerlendirilmiş. Ayrıca sayfanızın en altında yer alan reklam kazanç konusunda pek yardımcı olmaz. Onun yerine sidebar alanına uygun reklam eklemek daha iyi olur. Teşekkürler yorum için.

      Sil
    2. Fikriniz çok önemliydi, hepsini yeniden değerlendireyim o halde, çok çok teşekkürler :)

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.