Dünyayı Değiştiren 15 Önemli Kadın
Kadınlarımız dünya modernleştikçe aksi yönde değer görmeye başladı. Tarihe bakıldığında kadınların etkilerini görmek mümkünken şimdilerde iz bırakmış büyük liderler çıkmıyor. Toplumlar erkek egemen yapısına daha çok sahip çıkıyor. Kadınların sırtındaki yük onları yormazken daha çok göremedikleri değer yüzünden yorulmaya başlamışlardır. Neyse ki tarih boyunca kendini gösteren ve geçmişe bir çentik atan kadınlarda olmuş. Büyük buluşlardan, harika şiirlere kadar her alanda başarılı kadınlar çıkmıştır.
1) Büyük Katerina (1729-1796): Rusya'yı 18. yy'da en büyük güç haline getirme başarısını göstermiş çariçedir. Rus imparatorluğu en verimli ve güçlü zamanını onun döneminde yaşadı. Rusya gibi büyük bir devleti yönetmek ve başarıyla yükselişe geçirmek bir erkeğin değil kadının döneminde olmuştur.
2) Cleopatra (M.Ö 69-30): Mısırın son hükümranı ve güzelliği ile bugün bile bilinir. Ülkesinin varlığını sürdürebilmesi için Sezar ve Marc Antony gibi dönemin en güçlü isimleri ile beraberliğini sürdürmüştür. Bir nevi kadınlığını kullanarak ülkesinin tarihte yok olmasına müsâde etmemiştir.
3) Hürrem Sultan(1500-1558): Ukrayna'ya yapılan akınlardan sonra saraya alınarak adı Hürrem olarak değiştirildi. Sultan Süleyman'ın nikahlı karısı olarak zekası, ihtirasları, cesareti ve entrikaları ile ün salmıştır. Saraya alındıktan sonra hanımlığa kadar yükselerek kadınlar saltanatı devrini başlattığı söylenir.
4) Elizabeth I (1533-1603): İngiltere'nin Altın Saçlı Kraliçesi olarak bilinir. Ülkeyi yok olmanın eşiğinden kurtararak dünya imparatorluğu haline getirilmesinde büyük rol oynamıştır. İngiltere bugünkü ilerlemesini belki de onun dönemindeki başarısına borçludur.
5) Florance Nightingale (1820-1910): Modern hemşireliğin kurucusudur. İtalyanca, İngilizce ve Fransızca dillerini iyi derecede öğrenmiştir. Zorlu savaş koşullarında yaralı askerlerin tedavisini yaptığı için askerle ona "Lambalı Kadın" lakabını takmıştır. Londra'da hemşirelik okulu açarak hiç evlenmemiştir. Tarihe iz bırakmış bu ismi İstanbul'da yaşayanlar iyi bilir.
6) Kraliçe Victoria (1819-1901): Birleşik Krallık tarihinde 63 yıl 7 ay boyunca en uzun süre saltanat sürmüş hükümdardır. Almanca, İngilizce, Yunanca, İtalyanca, Fransızca ile tarih, müzik ve aritmetik alanlarında iyi derecede eğitim almıştır. Tarihi anlamıyla İngiltereyi güneş batmayan imparatorluk yapan kraliçedir.
7) Susan B. Anthony (1820-1906): ABD'de kadınlara oy hakkı tanınması ve köleliğin ortadan kalkması için verilen mücadelenin öncülerinden olmuştur. Bugün ne kadar gelişmiş ülkeler olsalar da geçmişte her ülke aynı sorunları yaşayarak büyümüştür. Kadınların etkisi ve gücü sayesinde daha çabuk ilerlemeler sağlandığı ortada olan gerçektir.
8) Amelia Earhart (1897-1937): Atlas okyanusunu uçakla tek başına geçebilen ilk kadın pilottur. Başarısını geliştirmek için Fred Noonan ile çift motorlu uçakla dünya turuna çıktı. Yolculuğun üçte ikisi tamamlanmışken Pasifik okyanusunda uçak kaybolur ve bir daha haber alınamaz. Tarihe daha çok önemli izler bırakacakken yolculuğun kötü sonuçlanması onun için tarihi durdurmuştur.
9) Benazir Bhutto (1953-2007): Müslüman bir ülkenin ilk kadın başbakanı oldu. Pakistan'ın yönetim şeklini diktatörlükten demokrasiye geçirdi. Yoksulların ve kadınların haklarını gözeterek hem ülkesine hem de dünyaya örnek bir lider oldu.
10) Coco Chanel (1883-1971): Fransız moda tasarımcısı ve Chanel markasının kurucusudur. Modern tasarımları sayesinde moda akımının öncülerinden oldu. Moda kavramına derinlik katarak gelişmesini sağladı. Bizim için Chanel'in değeri Atatürk'ün 1930'lu yıllarda TSK'nın üniformalarını Coco Chanel'e tasarlatmasından kaynaklanır.
11) Dorothy Hodgkin (1910-1994): Bilim insanı olarak en önemli başarıları kolesterol, penisilin, B12 vitamini ve insülinin moleküler yapılarının keşfidir. Bugün hepsini sık sık duyduğumuz bu keşiflerin bir kadın tarafından bulunması çok önemli gerçekten. Hodgkin kendini daha sonra nükleer silahsızlanmaya adamıştır.
12) Eleanor Roosevelt (1884-1962): İnsan Hakları Bildirisi'ne büyük katkılar vermiştir. Uluslararası İnsan Hakları Bildirgesini Birleşmiş Milletler genel kuruluna sunarak kabul edilmesini sağlayan dünyanın ilk First Lady'sidir. Bu başarısı onun adını tarihe yazdırmayı sağlamıştır.
13) Helen Keller (1880-1968): ABD'li pedagog ve aktivisttir. Bebeklik yıllarında görme, konuşma ve duyma yeteneklerini kaybetmesine rağmen 5 lisan bilen, bisiklet, kano ve yelkenli ile gezintiye çıkan, yüzen, satranç oynayan Helen Keller yazdığı makaleler ve kitaplarla kendisini engellilere yardıma adamıştır. Yaptıklarına bakılırsa önemli bir rol model olduğu kesin.
14) Marie Curie (1867-1934): Polonya asıllı kimyager ve fizikçidir. 1903 yılında fizik dalında nobel ödülü, 1911 yılında kimya dalında nobel ödülü almıştır. Radyoloji bilimini kurarak radyoaktiviteyi keşfetmiştir. Nobel ödülünü alan ilk kadın olarak ve bu ödülü iki kere alan ilk bilim insanı olarak tarihe iz bırakmıştır.
15) Prenses Diana (1961-1997): Galler prensi Charles'in ilk eşidir. Gelmiş geçmiş en çok fotoğrafı çekilen kişi olmasının yanı sıra yaptığı hayır işleri ve toplumun alt kesimiyle kurduğu yakınlıktan dolayı 20. yy'ın en çok tanınan ve sevilen ikonlarından biri haline geldi. 1997'deki ölümü dünya çapında büyük ses getirmiştir. O zaman ki şartlar düşünüldüğünde bu kadar çok fotoğrafının çekilmesi ne kadar çok değer verildiğinin göstergesi olabilir.
Kaynak: http://hthayat.haberturk.com/
Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵
Harika bir yazı kalemine yüreğine sağlık.1997 den sonra,ciddi merak içindeyim?
YanıtlaSilTeşekkürler, bugünlerimizde emeği geçen tüm kadınlarımıza minnet borçluyuz.
Sil