Ayak Kokusu Nasıl Giderilir? 12 Yöntem

ayak-kokusundan-nasıl-kurtulurum

  Ayak kokusu gündelik hayatımızda bizleri zor duruma düşürecek kötü bir durumdur. Öyle ortamlar olur ki ayakkabılarınızı çıkarmak zorunda kalırsınız ama neler yaşanacağını bildiğinizden türlü türlü bahaneler ararsınız. Ayağınızın kokması ve çevreyi rahatsız etmesi düşüncesi bile sizi utandırmaya yetebiliyor. Özellikle kış aylarında giyilen kapalı ayakkabılar ve kalın çoraplar nedeniyle ayak kokusu artar. Bazı insanlarda hiç umurlarında olmadan ve yanındakilere verdiği rahatsızlığı önemsemeden gününü geçirmeye devam edebilir. Arkanızdan laf işitmektense neler yaparsam ayak kokusundan kurtulurum sorusunun cevaplarını bulacağınız bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Ayak Kokusundan Kurtulmanın Yolları

1) Ayaklarınızı her sabah ve akşam yıkama alışkanlığı edinmelisiniz. Her yıkadığınızda yeni çoraplar kullanarak kokmasına müsaade etmemelisiniz. Ayaklarınızı sabunla iyice yıkadıktan sonra tamamen kuru olduğuna emin olun. İyi kurulanmayan ayak mantar oluşumuna neden olabilir.

2) Çoraplarınızı değiştirmeniz gerektiğini söylemiştim ama sentetik ve naylon özellikli çoraplar yerine pamuklu ve teri emebilen özellikte çoraplar tercih edin. Her günün sonunda ayaklar yıkandıktan sonra çorapları değiştirmeyi ihmal etmeyin.

3) En önemli unsurlardan biri de ayakkabıların peş peşe günlerce giyilmesidir. Aynı ayakkabıyı 2 günden fazla giyinmeyin ve hava almasını sağlayın. Koku ayakkabıya yerleştiğinde ayaklarınızı yıkamanızın pak anlamı kalmaz. Hem ayaklarınızı temiz tutacaksınız hem de ayakkabılarınızı.

4) Ayakkabı alırken görüntüsünden çok konforuna ve hava almasına özen gösterin. İmkanınız varsa deri ayakkabılar tercih edin. İçeriğinde naylon veya sentetik kullanılan ayakkabılar hava almaz ve ayak sağlığınızı riske sokar.

5) Piyasada satılan antibakteriyel koku giderici spreyler kullanarak ayaklarınıza ve ayakkabılarınıza uygulayabilirsiniz. Ayakkabılarınızı evinizin balkonunda veya hava alan bir yerde iyice havalandırın. Ardından bahsettiğim spreyi sıkarak bir daha ki kullanacağınız güne kadar dolabınıza kaldırabilirsiniz.

6) Ayak sağlığınızın yerinde olduğunu gözlemleyin. Parmak aralarında soyulma ve tabanda su kabarcıkları gibi belirtiler varsa aynı zamanda da koku hissediyorsanız dermatoloji uzmanına görünün.

7) Ayağınızda aşırı terleme durumu varsa koku yapabilir. Tedavi amacıyla terleme karşıtı kremler kullanabilirsiniz. Ayaklarda oluşan terleme sorunu günümüzdeki ilerlemeler sonucunda botoks uygulama, iyontoferez gibi yöntemlerle tedavi edilebiliyor.

8) Doğal yolla ayak kokusuna önlem almak için nemli ayakları kurutmaya yardımcı olsun diye tuzlu suyla ayaklarınızı yıkayabilirsiniz. 4 su bardağı su ile 4 çay kaşığı tuzu karıştırın ve bir leğene boşaltın. Ayaklarınızı 15 dakika içinde beklettikten sonra temiz bir havluyla kurutun.

9) Gün içinde hepimiz poşet çay tüketiyoruz. İçtiğiniz çayın poşetlerini atmayın ve bir litre ılık suya 4-5 adet poşeti bırakarak ayaklarınızı bu suda bekletin. Ardından temiz havluyla kurulayarak çorabınızı giyinin. Düzenli olarak bu şekilde ayaklarınızı suda bekletirseniz kokunun azaldığını göreceksiniz.

10) Bu yöntemi hafta bir kere uygulamanız yeterli. 2 litre ılık suyla dolu leğene 2 su bardağı sirke ilave edin. Sirke bakterilerin en büyük düşmanlarından birisi olarak onların yaşamasına izin vermiyor. Ayaklarınızı bu yöntemle 15 dakika beklettikten sonra sabunla yıkayın ve iyice kurulayın. Böylece ayak kokusunun giderilmesinde faydasını göreceğiniz bir yöntemi tamamlamış oluyorsunuz.

11) Mutfaklarda kullanılan bildiğimiz karbonat ayak kokusunu gidermede oldukça etkili. Bakterileri yok ettiğinden çoraplarınızı giyinmeden önce içine bir miktar karbonat dökebilirsiniz.

12) Adaçayı ayak kokusuna neden olan teri azaltmaya yardımcı olur. Ayakkabı ve çorabınızın altına kurutulmuş adaçayı koyarak hem kokuyu giderebilir hem de hoş bir koku bırakabilirsiniz. Diğer bir yöntemle de ayaklarınızı adaçayı eklenmiş suda 15 dakika bekletebilirsiniz.

Kişisel bakım hiçbir bahane istemeyen en önemli kuralımız olmalı. 2 günde bir duş alıyor olsanız bile her gün ayaklarınızı yıkamanız gerekir. Önce kendimize olan saygımızdan sonra da en yakınımızdaki kişilere olan saygımızdan dolayı temiz kalmak ve güzel kokmak gerekir. Kendinize olan güveninizi artırmak ve gösterdiğiniz özenle iyi hissetmek için temizliğin gücünü azımsamayın. 
Tüm bu yöntemlere rağmen ayak kokusuna çözüm bulamadıysanız mutlaka cildiye doktoruna başvurmayı ihmal etmeyin.



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

Hiç yorum yok:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.