Dünyanın En Büyük 10 Şelalesi

en-yüksek-şelaleler

  Doğa harikası olan şelaleler bulundukları ülkelerde her zaman ilgi odağı olmuştur. Turistik açıdan değeri olan ve görüntüsüyle kendisine hayran bırakmışlardır. Ölçümünün zor olması nedeniyle bilinen en büyük şelaleleri sıralamaya çalıştım. Belki daha büyük olup keşfedilmeyen şelaleler vardır ama şimdiye kadar ki yapılan ölçümlerde kabul edilmiş en büyük şelaleler bunlar. İşte birbirinden farklı özellikleri ve kaynakları ile dünyanın en büyük 10 şelalesi; Sıralama en yüksekten en alçağa doğru yapılmıştır.

venezuela-angel-falls

1) Angel Şelalesi: 979 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek şelalesi olarak bilinmektedir. Şelalenin suları en tepe noktasından tabanına düşerken 807 metre boyunca engelsiz serbest düşer. Venezuela'nın balta girmemiş ormanlarında bulunan bu şelaleye ancak havadan ulaşmak mümkün olabiliyor. Bilinen bu özellikleri ile ülkenin en popüler turistik doğa harikalarındandır.

2) Tugela Şelalesi: 948 metre olarak belirlenen son ölçümü ile dünyanın en büyük 2. şelalesidir. Güney Afrika'nın Royal Natal Ulusal Parkında yer alır. 15 metre genişliği ve saniyedeki 1415 litre debisi ile oldukçe ince bir şelaledir.

3) Tres Hermanas: 914 metre yükseklikten akan bu şelale dünyanın en büyük 3. şelalesidir. Şelalenin aktığı yerde yaklaşık 4 metre derinliğinde bir de göl bulunur.

4) Oloupena Şelalesi: Dünyanın en büyük 4. şelalesi olan Oloupena şelalesi 900 metre yüksekliğe sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri Molokai bölgesinde bulunur. Kayalık bölgede bir oluk boyunca aktığı için ancak yukarıdan ya da okyanustan görülebilmektedir.

peru-yumbilla-falls

5) Yumbilla Şelalesi: Peru'nun Azmanos bölgesindeki Yumbilla şelalesi dünyanın en büyük 5. şelalesidir. 896 metre yüksekliği ile ülkenin en yüksek şelalesidir ve çok fazla su hacmine sahip değildir.

6) Vinnufossen Şelalesi: 860 metre yüksekliği ile dünyanın 6. en büyüğü avrupa'nın 1. en büyük şelalesidir. Norveç'in Romsdal ilçesinde yer alır ve Vinnufonna buzulundan beslenir.

7) Blaifossen Şelalesi: 850 metre yükseklikten düşen su ile dünyanın 7. büyük şelalesidir. Norveç'in  Ulvik belediyesinde yer alır. Avrupa'nın 2. en büyük şelalesi olarak kabul edilmiştir.

8) Puukaoku Şelalesi: ABD'nin Havai adalarının Molokai bölgesinde yer alır. 840 metre yüksekliği ile dünyanın en büyük 8. şelalesidir. Diğer şelalelerin aksine suları serbest düşmez kayalıklardan kayarak düşer.

9) James Bruce Şelalesi: Kuzey Amerika kıtasının en büyük şelalesidir. 840 metre yüksekliği ile dünyanın 9. büyük şelalesidir. Buzul kalıntısı tarafından beslenen iki kollu şelalenin biri daimi iken diğeri Temmuz ayında kurur.

yeni-zelanda-browne-falls

10) Browne Şelalesi: Yeni Zelanda'nın meşhur ve nefes kesen şelalerinden biridir. 836 metre yükseklikle dünyanın 10. büyük şelalesidir. Brown şelalesi çok sayıda bitki ve kuşa ev sahipliği yaparak muhteşem manzara keyfi sunar.



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

2 yorum:

  1. Çok faydalı bilgiler teşekkürler:)Niagara Şelalesi listeye girmemiş şaşırdım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkürler, Niagara şelalesi bildiğim kadarıyla büyüklük konusunda sıralamada gerilerde kalıyor. Daha çok turistik özellikleri ve bir çok şelaleden oluşması nedeniyle ün yapmış bir şelale. Yüksekliği sadece 51 metre.Genişlik olarak hesaplansaydı sanırım 1. olurdu:)

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.