Protein Bakımından En Zengin Gıdalar

protein-kaynağı-besinler

  Protein gerekliliğini özellikle kas geliştirme zamanında duyarız. Hücreleri onarma ve kas gelişimine katkıda bulunma açısından son derece önemlidir. Öyle ki saç telinden tırnaklara kadar tüm hücrelerin yapısal bileşenidir. Protein sadece hayvansal gıdalarda bulunmaz meyve ve sebzelerde de rastlanır. Sofralarımızda protein bakımından zengin besinleri şöyle sıralayabiliriz;

1) Kırmızı Et: Dikkatli tüketildiği sürece protein yönünden oldukça faydalıdır. Hayvansal gıdalar ele alındığında en çok protein kırımızı ette bulunur.

2) Beyaz Et: Kolesterolden dolayı kırmızı et ile ilgili probleminiz varsa en iyi alternatifiniz beyaz ettir. Balık, hindi ve tavuk yüksek derecede protein içerir. Sağlık açısından beyaz etin tüketilmesi daha uygun olacaktır. Balık 100 gramda 26 gram protein içerir.

3) Süt: Doğumdan itibaren anne sütünün ne kadar faydalı olduğunu biliyoruz. Sonraki aşamalarda da kas ve kemik gelişimi için önemli besinlerdendir. Bir fincan süt içinde yaklaşık olarak 10 gram protein bulunur.

4) Yumurta: Spor yapanların daha çok duyduğu ve hemen yemeye başladığı besinlerdendir. 2 yumurta akının içinde 13 gram protein bulunduğundan gerekli kaynağı buradan elde edebilirsiniz.

5) Kabak Çekirdeği: Kuru yemiş tüketirken protein almak istiyorsanız kabak çekirdeği vazgeçilmez besindir. 100 gram çekirdeğin içinde 16 gram gibi iyi miktarda protein bulunur. Yağlı bir besin olduğundan fazla tüketilmesi durumunda kilo yapabilir.

6) Peynir: Protein almak için doğru beslenmek istiyorsanız peynir mutlaka listenizde olmalıdır. 100 gram peynirde 30 gram protein bulunur. Yağsız ve süzme peynir tercih edilebilir.

7) Yoğurt: Yemeklerin yanında güzel bir destekleyici olan yoğurt karnımız acıktığında ilk aklımıza gelen besindir. Protein yönünden de zengin olduğu için her türlü faydalı bir tercih olacaktır. 100 gram yoğurt içinde 10 gram protein bulunur.

8) Baklagiller: Fasulye ve nohut gibi besinlerin 100 gramında yaklaşık 16 gram protein bulunur. Emziren anneyseniz gaz yapıcı özellikleri olduğundan baklagiller tüketirken özen göstermelisiniz. Bunun dışında protein bakımından zengin besin kaynaklarıdır.

9) Yulaf: Bol miktarda protein içerdiğinden önemini korumaktadır. 1 su bardağı yulafta 34 gram protein, 113 gram karbonhidrat bulunur. Yulaftan en iyi şekilde faydalanmak için yoğurt gibi birlikte tüketeceğiniz protein kaynağı kullanarak etkisini artırabilirsiniz.

✪ Günde Ne Kadar Protein Alınmalı?

Sağlık uzmanları, erkekler için 55.5 gram, kadınlar içinse 45 gram proteinin günlük ihtiyacı karşılamaya yeterli olacağını belirtiyorlar.
  Besinler ortalama 15-30 gram arasında protein sağladıkları için günde iki tane protein içeren besin tüketmek yeterli olacaktır. Bizim mutfağımız genelde proteine yönelik olduğundan ihtiyacın fazlasını tüketiyoruz.

Proteinin Zararları Nelerdir?

  Proteinler vücutta depo edilmediği için fazla tüketildiğinde yağa dönüşerek depolanır. İstenmeyen kilo alımına sebep olur. Hayvansal kökenli protein kaynakları katı yağ ve kolesterol barındırdığından fazla tüketilmesi durumunda kalp damar hastalıklarına neden olabilir.



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

6 yorum:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.