Rekor Seviyede Dünyanın En Sessiz Odası

microsoft-ürün-testi-için-sessiz-oda-yaptı

  Teknoloji devi Microsoft, dünyanın en sessiz odasını yaparak adına yakışanı yerine getirdi. Yapılan bu oda dünyanın sessizlik rekorunu da kırmış oldu. -20.6 olarak ölçülen ses seviyesi ile amaç cihazlarının testlerini yapmakmış. Özellikle büyük şehirlerde gürültü içinde yaşayanların belki de en büyük hayali sessizliktir. Sadece kendinizi dinleyeceğiniz harika bir ortam gibi gelebilir ama gerçekler çok farklı.

  Bu sessiz oda da kalmak göründüğünden daha zor. En fazla kalan kişi 45 dk ile rekor kırmış. İçinde bulunanların ortalama süresi ise 10 dk civarında olabiliyor. Biz insanların duyma eşiği 0 desibel olduğu için bu seviyenin altındaki sesleri pek işitmiyoruz. Kalp atışı 2 desibel, nefes alıp verme sesi 10 desibel, insan fısıltısı ise 30 desibel civarındadır. Bu oda dış dünyadan tamamen yalıtıldığı için içeride vakit geçirenler bir kaç dakika sonra kendi kalp atışlarını, damarlarındaki dolaşan kanın sesini, gözlerini oynattıklarında yuvadan çıkan sesi duymaya başladıklarını belirtmişler.

sessiz-oda-nasıl-yapıldı

  Washington eyaletinin Redmond kentinde bulunan bu oda sessizliği ile insanı çıldırtan özelliklere sahip. Ürün testleri için özel olarak hazırlanmış ve tamamlanması yaklaşık 6 ay sürmüş. Titreşimi engelleyen 68 yay sayesinde bina ile odanın bağlantısı tamamen koparılmış. Odanın içindeki çıkıntılar sesin yansımasını engellediğinden oda içinde yürüdüğünüzde sesini bile duyamıyorsunuz. Sıradan her insan dengede durabilmek için dış sese ihtiyaç duyar. Oda içinde yürümeye başlayanlar ses duymadıkları için dengelerini kaybetmeye başlıyor.

Böyle bir ortamda kalmak bence biraz ürkütücü. Tabut gibi bir yerde çıt yok ve daha önce hiç duymadığınız vücudunuza ait sesleri duyabiliyorsunuz. Kafanızda hiçbir düşünceye yer kalmaz sanırım böyle bir yerde. Büyük bir işkence odasını andırmıyor değil ama asıl amaç ürünleri test etmek olduğu için Microsoft'u kutluyoruz. 
Kaynak: https://www.ntv.com.tr


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

5 yorum:

  1. Gerçekten de ürkütücü. İnsanın o kalp atışının ve göz açıp kapama sesini duyması, belli bir süre sonra işkence haline dönüşür :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanın en büyük korkusu yine kendisiyle alakalı sanırım. Çok değişik bir deneyim olurdu ama ben yapamazdım.

      Sil
  2. Kalbimin, gözümün ve damarlarımdaki kanın sesini merak ettim, bir kerede olsa girmek isterdim. Ayrıca ayak sesini duymayınca insanların dengesinin bozulması ilginç geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sesler daha önce hiç duymadığımız ve kendimize ait sesler olduğu için beni korkuturdu. Ayak sesini duymayınca denge bozulmasını hiç duymamıştım.

      Sil
  3. Daha önce hiç duymadığımız ve kendi vücudumuza ait bir ses olduğu için sonuç sıkıntılı olabilir. Bende o kadar cesaret yok:)

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.