Uykusuzluğun Neden Olduğu 6 Sorun

uykusuzluğun-etkileri

  Uykusuzluk yaşadıklarımızla ilişkili olarak belli dönemlerde neredeyse herkesin yaşadığı problemdir. Bazen kısa süreli yani geçici bazen de uzun süreli ve kalıcı etkiler bırakabilir. Kalitesiz uyku ve olması gerekenden daha az uyku gün içinde konsantrasyon eksikliğine sebep olabilir. Halsizlik ve yorgunluk hissederek zor bir gün geçirmenize neden olabilir. Dünya sağlık örgütüne göre günde 7-8 saat uyumak gereklidir. Günümüzde hayatın hızlı akışı, stres ve teknolojiye olan bağımlılık gibi sebepler uyku kalitesini ve süresini düşürmektedir. Arada bir uykusuzluk çekmek ile bunu takip eden günlerde sürdürmek arasında farklar vardır. 1 hafta boyunca uyumanız gereken süreden daha az uyuyarak geçirmeniz bazı sorunlara neden olur. Bu yazıda yetersiz uykunun neden olabileceği sorunları okuyacaksınız.

✪ Uykusuzluk Hangi Sorunlara Neden Olur?

1) Kısa ve Uzun Süreli Hafıza Etkilenir: İşlerinizi rayına sokmayı bırakın bazen telefon numarasını bile hatırlayamazsınız. Uyku öğrenilenleri pekiştirmek için çok gereklidir. Uyurken dinlenme moduna geçen beynimiz daha iyi çalışır ve yaşadıklarımızı gruplandırarak depolar. Uykusuzluk çektiğimizde beynimiz bu görevini tam olarak yerine getiremediğinden uzun süreli hafızamız kötü etkilenir.

2) Dikkat Dağınıklığı Yaratır: Dikkat her zaman ihtiyacımız olan harika bir şeydir. Gün içinde bir çok şey yaşarız ama dikkatimiz sayesinde detayları fark ederiz. Uykusuzluk yorgunluğa neden olur yorgunlukta dikkat dağınıklığına. Böylece duyularımızdan yeteri kadar faydalanamayız ve dikkat dağılır.

3) Zihinsel Hastalıklara Neden Olur: Uykusuzluk nedeniyle zihinsel hastalıklar tetiklenir. Paranoya, halüsinasyonlar ve öfke gibi kontrol dışı belirtiler görülebilir. Uykusuzluğun nedenlerini ortadan kaldırarak zihin sağlığınızı korumak için doktor yardımı iyi gelecektir.

4) Trafik Kazalarını Tetikler: Uykusuz direksiyon başına geçmek alkollü araç kullanmaktan daha tehlikeli olabilir. Uykusuz olmasına rağmen kendisiyle inatlaşan kişiler olmadık sahneler üreterek aracın kontrolünü kaybedebilir. Trafikteyken uykusuzluk yaşadığınızda dinlenmeniz hayati derecede önemlidir.
obezliğin-nedenleri

5) Obeziteyi Destekler: Gece uyumakta zorlandığımızda hepimizin aklına buzdolabını karıştırmak gelir. Bu da gerek olmadığı halde beslenmeye ve kilo alımına neden olur. Uykusuzluk problemi yaşayanların iştah düzenleyici hormonlarında dengesizlik olur ve obeziteye yol açar.

6) Kansere Yakalanma İhtimali Artar: Amerikan Kanser Derneği tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, yetersiz uyku, kolon veya göğüs kanseri ile ilişkilendirilebilmektedir. Bu araştırma, günde altı saat veya daha az uyku uyuyan 1240 kişi üzerinde yapılmıştır ve sonuçlara göre bu kişilerde, uzun vadede kötü huylu olabilecek bağırsak polipleri görülme riski %50 oranında daha yüksek çıkmıştır. 



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

10 yorum:

  1. Çok faydalı ve bilgilendirici bir yazı olmus😊

    YanıtlaSil
  2. en çok muzdarip olduğum konudur uykusuzluk. yıllarca önceden gelen bir durum haline dönüştü. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uykusuzluk tüm dengeleri alt üst edebilir. Elden geldiği kadar dikkat etmek lazım.

      Sil
  3. Benim tek uykusuzluk nedenim kizim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu aralar bende aynı konudan sıkıntı yaşıyorum. Bizim ufaklıkta pek uyumamızı istemiyor sanırım.

      Sil
  4. Şu sıralar uyku düzeni oluşturmaya çalışıyorum ben de, umarım belirtileri yaşamadan halledebilirim. Teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzenli uyku için zaman tanımak lazım. İnşallah hallolur.

      Sil
  5. Demek ki bendeki uzun ve kısa süreli hafıza kaybı uyku yüzündenmiş. Bende unutmamak için gece aklıma gelen şeyleri yatağımdan kalkıp not alıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bir aç defa aklıma fikir geldiğinde sonra yazarım demiştim hala hatırlamıyorum. Bu nedenle gece uykumda bile aklıma bir şey gelse hemen uygularım artık. Düzenli uyku önemli gerçekten vücut ve ruh sağlığımız için. Teşekkürler yorum için.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.