Dünyayı Değiştirerek İz Bırakan 13 Buluş

Tarihe-yön-veren-buluşlar

  Dünya bugünkü halini alıncaya kadar bir çok kez değişti ve gelişti. Hayatı kolaylaştırmak için tüm yaşamını bilime adayanlar sayesinde günlük hayatın vazgeçilmezi olan buluşları kullanıyoruz. Bu değerli insanlar olmasaydı şimdilerde hangi şartlarda yaşıyor olurduk bilinmez. Bilinmesi gereken hiçbir şeyin bir tepside hazır sunulmadığıdır. Her buluşun ayrı hikayesinin, fedakarlıklar içerdiğinin ve belki de uğrunda kayıplar verildiğinin bilincini aşılamak gerekir.

✪ Dünyayı Değiştiren 13 Buluş

1) Yazının Buluşu: Okulda da öğrendiğimiz gibi yazıyı ilk bulan Sümerliler olarak biliniyor ancak daha yenilikçi yaklaşımlar Mısırlıların bulduğunu savunuyor. Hangi uygarlık tarafından bulunduğunu tarihçilere bırakmak lazım. Önemli olan bu buluşun insanlık tarihindeki yeri ve önemidir. Bilim adına bu ilk ve önemli gelişme sayesinde yeni buluşlar ortaya çıktı ve bir çok değerli insan fikirlerini kabul ettirebildi.
tekerleğin-tarihsel-gelişimi

2) Tekerin Buluşu: M.Ö 3100 yıllarında bulunduğu tahmin edilen teker, ulaşım ve taşımacılık adına devrim niteliğindedir. Bugün her alanda farklı özelliklerde tekerlek üretimi ile gelişmeye devam etmektedir. İnsanlık için faydası çok fazladır ve gelişmişliğin en büyük simgelerinden biri haline gelmiştir.

3) Pusula'nın Buluşu: Pusula Çinli denizciler tarafından keşfedilmiş ve icat edilmiştir. Buluşu Çinliler yapmasına rağmen yayılmasını Arapların yaptığı söylenir. İlk önemli gelişmeyi yaparak yazılı kaynaklara geçen isim Pierre de Maricourt'tur. Pusula keşiflerin yapılmasında ve medeniyetlerin buluşmasında büyük rol oynamıştır. Günümüzde hala kullanılan bu alet insanlığın birbirini bulmasında ve gelişmesinde önemli bir paya sahiptir.

matbaanın-insanlığa-etkisi

4) Matbaa'nın Buluşu: Kağıt binlerce yıl önce Çinliler tarafından bulunsa da basım işlemi için epey beklenmiştir. Matbaa rönesans devriminin en büyük gelişmesi ve teknolojik ilerlemesi olarak görülür. İlk defa Alman Johannes Gutenberg tarafında geliştirilip icat edilmiştir. Eskiden yazılı işlerin elle çoğaltılması uzun zaman aldığı için sadece çok zenginlerin yapabildiği bir şeydi. Matbaanın bulunması ile bilimsel çalışmalar daha çok geniş kitleye ulaştırılabildi ve orta çağa son verildi.

5) Barut'un Buluşu: Barut ilk olarak 850'li yıllarda Çin de görüldü. Daha sonra metal borular yardımıyla silah olarak kullanılmaya ve savaş teknolojisinin değişmesine yardımcı oldu. Barut ile dünya üzerindeki haritalar tekrar çizilmeye ve büyük değişikliklere neden oldu. Barut icat edilerek zaman içinde kullanımı için silah sanayisi de gelişti. Ülkelerin gücü ve potansiyeli elinde bulundurduğu silahlara göre yön bulurken savaşların kaderi bu güce göre yeniden şekillendi.

6) Buharlı Motor Buluşu: Buharlı motor endüstriyel devrimi yaşatarak organize sanayinin gelişmesine katkı sağladı. Thomas Newcomen buluşu sayesinde ulaşım tümüyle değişmeye başladı. Daha önce insan ve hayvan gücüyle yapılan işlerin yerini, buhar gücüyle çalışan hızlı ve güçlü makineler almaya başladı. Bu sayede üretim artmış ve sanayileşme gerçekleşmiştir. Zaman içinde, hemen hemen her sektörde kullanılmaya başlayan buharlı makineler, buharlı iş makineleri, buharlı lokomotif, buharlı gemi, buharlı otomobil gibi pek çok yerde kullanılmıştır. Ancak otomobil için enerji üretimi kısıtlı olduğu için verim alınamamış ve kullanılmaktan vazgeçilmiştir.

7) Ampul Buluşu: Elektrik M.Ö 600'Lü yıllarda antik yunanda farklı şekillerde bilinirdi. Elektrik kelimesi, Yunanca elektrondan gelmektedir. İnsanlar elektriği yüzyıllar önce kehribarın, mesela, kumaşa sürtünmesinden sonra toz ve kıl gibi hafif cisimleri kendisine çekmesi olayı ile tanımışlardır. 
İnsanlığın hayatını kolaylaştıran ve tam olarak hayatına girmesini sağlayan gelişme Thomas Edison'un ampulü icat etmesidir. Bu icat sayesinde elektrik aydınlatmada kullanılmaya başlandı. Elektriğin bugünkü halini almasında bir çok bilim adamının ortak desteği olmuştur. Bulunan bilgiler sayesinde günümüzde her şeyin kaynağı olan elektrik vazgeçilmez olmuştur.

8) Uçağın Buluşu: İnsanlığın toprakla bağlantısını keserek gökyüzü semalarında ilerlemesini sağlayan ilk uçak modeli Orville ve Wright kardeşler tarafından geliştirildi. Hayallerini gerçekleştirmek için uçurtma modeli bir uçağa motor yerleştirerek 1903 yılında Kuzey Carolina da  12 saniye havalanarak yaklaşık 30-35 metre kadar ileriye gidebildiler. Medeniyet tarihinde büyük bir gelişme olan bu çaba bugünkü uçakların gelişmesinde ilk adımdır. Bu dönüm noktası sayesinde insanoğlu türlü gelişmeler göstererek uçağı her türlü yolculuğa açmış oldular.

televizyonun-tarihindeki-ilerlemeler

9) Televizyon Buluşu: Bugün oturduğumuz yerden dünyada neler olduğunu anında öğrenebiliyoruz. Eğlence hayatı ve bilgi amaçlı kullanılan televizyon 1923 yılında Amerikalı James Jargenson tarafından icat edildi. İlk televizyon görüntüsü ise yine Baird tarafından 1926 yılında yayınlanmıştır. 1930'ların başında televizyon mekanik eşya olarak satılmaya ve kullanılmaya başlandı. O zamanlar ki kullanım alanı ile şimdiki arasında çok fark olsa da günlük hayatın vazgeçilmezi olmayı başarmıştır. İnternet ve sosyal medya gibi büyük gelişmelere rağmen televizyon hayatımızdaki yerini korumayı sürdürüyor.

10) Cep Telefonu Buluşu: 1973 senesinde Martin Cooper tarafından icat edilerek GSM teknolojisinin önünü açmış ve her yere ulaşım imkanı sağlamıştır. İlk cep telefonu görüşmesi Finlandiya'da gerçekleştirildi. 1992 yılında ise ilk sms gönderildi. İcat edildiği dönemde cep telefonunun ağırlığı 850 gr, yüksekliği 25 cm ve derinliği 8 cm olarak kullanıldı. Yıllar içinde yaşanan gelişmeler sayesinde küçülen ve farklı bir çok amaç için kullanılan cep telefonları insanların gözünde en faydalı buluş olarak değerlendirildi. Cep telefonlarının bu kadar değerlenmesinde rol oynayan internet ve sosyal medya etkisi büyük oldu.

11) İnternet Buluşu: Sadece eşinin uzaktaki kişilerle iletişim kurabilmesini sağlamak amacıyla internetin tohumlarını eken Cerf, şu an milyonlarca kullanıcısı olan dev bir ağın mucidi olarak anılmakta. Dr. Cerf aldığı sayısız ödülle beraber 1992 yılında bu zamana kadar internet üzerine yaptığı çalışmaların karşılığı olarak, “İnternet Dünyasının Başkanı” ödülünü aldı.Yaygın olarak 1991 yılında kullanılmaya başlanan internet şimdiye kadar ki en büyük icat olarak görülüyor. İstediğiniz bilgiye anında ulaşmanızı sağlayan bu sistem bütün iletişim unsurlarını bir araya getirerek zengin bir içeriğe sahip oldu. Bugünkü bilişim teknolojilerinin gelişmesini sağlayan internet yarattığı sanal ortamla hayatımızı kontrol altına almayı başardı.

12) Ateşin Buluşu: Ateş insanlıktan önce yeryüzünde farklı nedenlerle zaten bulunuyordu. Ateşin keşfedilmesi, kontrol edilmesi ve kullanılması insan evriminin kültürel değişimi açısından önemliydi. Ateş gecenin karanlığından, soğuktan korunmaktan ve yiyecek pişirmede temel bir yöntem oldu. Bu kültürel ilerleme sayesinde beslenme ve davranış değişikliği yaşanmış oldu. Yaklaşık 400.000 bin yıl önce kontrollü kullanım, yaygın olarak kullanım ise 125.000 yıl öncesine dayandığı tahmin ediliyor. Ateşin keşfedilmesi farklı avlanma yöntemlerini ve ataerkil yaşamayı, mağaralarda yaşam sürdürmeyi öğretmiştir. Ateşin insanlığın gelişmesindeki rolü büyüktür. Ateş yemek pişirmek, ısınmak amacıyla kullanılmış, kültürel gelişmelere vesile olmuş ve artık bir çok sanayi dalında farklı ürünler elde etmek amacıyla hayatımıza girmiştir.

otomobil-icat-edildiğinde-nasıldı

13) Otomobilin Buluşu: İlk kendi kendine çalışan arabalar buhar motorlarıyla çalışmaktaydı ve Fransız Nicolas Joseph Cugnot bu tanıma göre ilk arabayı 1769 yılında yapan kişidir. Öyleyse neden tarih kitapları arabanın Gottlieb Daimler veya Karl Benz tarafından icat edildiğini yazıyor? Bunun nedeni, hem Daimler hem de Benz, modern otomobil çağını başlatan oldukça başarılı ve pratik benzinli arabalar icat etmesidir. Daimler ve Benz, bugün kullandığımız arabalar gibi çalışan ilk otomobilleri icat ettiler. Bu buluş sayesinde insanlar özgürlüklerine kavuşarak mobil oldular ve ulaşım için önemli bir yol katettiler. Günümüzde eklenen teknolojik gelişmelerle ulaşımın yanında, sağladığı bir çok konforuyla hemen herkesin hayali oldu. Pahalı bir ihtiyaç haline gelen otomobiller keşiflerinden beri en çok gelişen araçlardan biri haline gelmiştir. Tarihinin ilk zamanlarında sadece yürümesi için yıllar harcanan otomobiller artık kendi kendini park edebiliyor ve akıllı özellikleri ile hayatınız kolaylaştırıyor. 


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

2 yorum:

  1. "Buluşlar icatlar bilim adamları" ve "icatlar ve buluşlar tarihi" hakkında yazılmış ciddi araştırma yazısı.Tarihin seyrini değiştiren "icatlar ve mucitler" i bu yazı ile yakından öğrenme fırsatı buldum.Kaleminize yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende merak ediyordum ve tam bilmiyordum. Araştırarak hem öğrendim hem de paylaşmak istedim. En doğru bilgileri bulmaya çalışıyorum çünkü internette herkes geziniyor sonuçta. Geçici yükselmeler için değil kalıcı bilgiler için yazıyorum bu sitede..Yorumunuzla destek olduğunuz için teşekkürler

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.