Elektrik Faturasından Nasıl Tasarruf Edilir?

elektrik-faturasını-düşürme-yöntemleri

  Elektrik, çağımızın en büyük ihtiyacı ve adeta bağlandığımız tüm cihazların çalıştırıcısıdır. Mutfak aletlerinden, beyaz eşyalara hatta arabalara kadar her şey elektrik sayesinde kullanılabilir durumda. Elektriği bu kadar çok kullanınca da ödemesi zor olabiliyor. Faturanın yüksek gelmesinde elektrik firmaları sebep olabileceği gibi yanlış kullanımdan kaynaklanan sebeplerde olabiliyor. Bu yazıda müdahale edebileceğimiz tasarruflardan bahsetmek istiyorum. Alacağımız bir kaç basit önlemle elektrik faturasını kabarık olmaktan kurtarabiliriz.

Elektrik Faturasından Tasarruf Yöntemleri
  1. Faturaları her ay yatırmadan önce incelemeyi ihmal etmeyin. Beklemediğiniz veya öteki aylarda olmayan bir borç yazılmışsa düzeltilmesini isteyin. 
  2. Uygun ortama sahipseniz yenilenebilir enerji olan güneş enerjisini kullanarak tasarruf edebilirsiniz. Bu işlem büyük şehirlerde uygulaması zor ama müstakil evlerde yapılabilir.
  3. En büyük hatalardan biri de zamanında yaptırılmayan klima ve kombi bakımlarıdır. Bakım masrafları göze batar ama yaptırılmaması durumunda iki katı masraf çıkarır. İyi ve temiz bir şekilde çalışan alet her zaman daha az enerji harcar ve sağlığa uygundur.
  4. Gece yatarken televizyonu ve diğer kullandığınız cihazları kapattığınızı düşünürsünüz ama enerji harcamaya devam ederler. Bunu engellemek için piyasada satılan düğmeli prizleri kullanarak elektriği tamamen kestiğinizden emin olun. 
  5. Elektrikli eşya alırken gücüne ve A+++ şeklinde çevre dostu enerji cimrisi olmasına özen gösterin. Eşya alırken ucuza kaçmak size pahalıya mal olabilir.
  6. Son yıllarda daha bilinçli olunsa da ev hanımlarının genelde yaptığı hatalardan birisi de çamaşır ve bulaşık makinelerini tam kapasite dolmadan çalıştırmalarıdır. Bu hem deterjanınızı boşa harcar hem de 2 seferde yıkayacağınız kirlilerinizi 3 seferde yıkamanıza ve fazladan enerji harcamanıza neden olur.
  7. Ütü yaparken sonuna kadar fişte takılı kalmasına gerek yoktur. Ütüler güçlü ısıtıcılar olduğundan son 2-3 çamaşırınızı fişini prizden çekerek devam edebilirsiniz. Ayrıca ütü alırken buhar gücüne göre almayı ihmal etmeyin. 
  8. Buzluktan donmuş olarak çıkarılan malzemenin mikro dalga fırın gibi yerlerde enerji harcayarak çözülmesini sağlamak hem sağlığa faydalı değil hem de elektriği çok harcar. Sabahtan ne yapacağınıza karar vermeniz doğal olarak çözülmesini beklemeniz size tasarruf olarak dönecektir.
  9. Çağımızın en pratik aletlerinden olan kettle çok elektrik harcar. 2 bardak kaynamış su lazım olduğunda fazladan doldurarak gereksiz yere kaynatmak boşa harcanan enerji ve dolayısıyla kabarık elektrik faturası sebebidir.
  10. Eski yapılarda oturuyorsanız bina sakinleri ile görüşerek ısı yalıtım yaptırmanız yararınıza olacaktır. Yaptırırken masraflı gelse de uzun vadeli düşünüldüğünde epey tasarruf edeceğinizi unutmayın.
  11. Genelde evlerde eski tip 75 veya 100 watt gücünde ampuller kullanılır. Bunun yerine aynı ışık kalitesini veren 15 wattlık tasarruflu ampul kullanmanız %80 kazançlı çıkmanızı sağlar.
  12. Sadece 10 dakika çalıştırdığınız saç kurutma makinesi 60 wattlık bir lambanın 3 saat çalışması kadar enerji harcar. Bu nedenle saç kurutma işlemini havlu ile kurulayarak hemde tasarruf edersiniz hem de saçlarınız daha geç yağlanır.
  Ev içi elektrik tüketimi paylarına bakıldığında, ilk sırayı yüzde 30,4 payla buzdolabı alıyor. Buzdolabını yüzde 28,6'yla aydınlatma takip ederken, sıralamada yüzde 10,4'le elektrikli fırınlar üçüncü sırada yer alıyor. Televizyon ailenin elektrik tüketiminde yüzde 9,8, çamaşır makinesi yüzde 6,5, bulaşık makinesi yüzde 5,6, ütü yüzde 4,3, elektrikli süpürge yüzde 2,4, saç kurutma makinesi yüzde 1,9 paya sahip bulunuyor.


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

2 yorum:

  1. En çok zorlandığım konu...Tasarruf...Ama harika tevsiyeler uymaya çalışacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde çoğumuz dikkat etmiyoruz zaten..Bende bu yazıdan sonra biraz daha dikkat ediyorum. Maddi olarak 10-15 tl de olsa tasarruf etme bilincine sahip olmak daha değerli sanırım.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.