Harflerin Yeri Değiştirildiğinde Okumak Mümkün mü?

ingiliz-araştırması-ve-kelimelerin-okunuşu

  Bugün İngiliz üniversitelerinin birinde yapılan araştırmadan bahsetmek istiyorum. Bu araştırma harflerin yerlerini değiştirdiğinizde bile kelimelerin doğru okunduğunu gösteriyor. Yazdığınız bir cümlede kelimenin ilk ve son harfi doğru geri kalanının  yeri değiştirilmiş olsa da okunabiliyor. Hatta kelime içindeki sesli harflerin çıkarılması bile akıcı okumayı değiştirmiyor. Neden olarak kelimeleri bir bütün olarak gördüğümüz söyleniyor yani ezbere okuyoruz deniyor. Bunun dışında bir nedende bana göre telefonların sık kullanılmasından dolayı yaratılan kısa sözcükler olabilir. "kib, nbr, tşk" gibi hayatımıza soktuğumuz kısaltmalar örnek gösterilebilir. Bu araştırmaya göre örnek bir yazı yazmak gerekirse bakalım okuyabilecek misiniz?

TEVAZU
Bir amdacaığz ktöü yloadn praa kzaaınp bnuulna knediisne bir ienk aılr. Ndeen sorna, yatpıklraınadn pimşan oulr ve hiç olamzsa iyi bir şey yampış olamk iiçn bnuu Hacı Btekaş Veil'inn deraghnıa kubran oralak başığlaamk itser. O zanamalr drehaglar anyı zanamda aşvei işelvi güröyromuş.
Drumuu Hcaı Betkaş Vlei 'ye analıtr ve Hcaı Betkaş Vlei heall deliğdir dyie bu kubranı grei çeivrir. Bunun üzriene adam Mevelvi Degrahına gdier ve anyı duurmu Melvana 'ya antalır. Mealvna ise bu heyideyi kaubl eedr. Aadm anyı şyei Hcaı Betkaş Veil'ye de anlatğıtını ama ounn bunu kbaul etmeidğini sölyer. Mevalna 'ya bunun sebbeini sroar. Mevalna şyöle der:
- Biz bir kagra isek Hcaı Betkaş Vlei bir şaihn gibdiir, öyle her lşee komnaz, o yzüden seinn bu heyideni biz kbaul edreiz ama o kaubl etyemebilir.
Aadm üşnemez kaklar Hcaı Betkaş Deraghı'na gdier ve Hcaı Betkaş Vlei' ye Mvelana'ınn krubanı kaubl ettğiini sölyeyip bnuun sebibeni bir de Hcaı Betkaş Vlei'ye soarr. Hacı Betkaş da şyöle der:
- Biizm gönümlüz bir su birkiitnisi ise, Mevalna'ınn gölnü okayuns gidibir. bu yüdzen, bir damyalla biizm gönlmüüz kirnelelibir ama ounn enign gölnü kirnelmez, budnan doalyı o seinn heyideni kbaul etşimtir der.
Öğr. Gör. Dr. Ferah Burgul Adıgüzel



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

Hiç yorum yok:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.