Sağlığımız İçin Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur?

vitaminler-hangi-besinlerde-bulunur

  Yaşam kalitemizi yükseltmek ve vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için A, B, C, D, E ve K vitaminlerine her zaman ihtiyaç vardır. Vitamin ihtiyacımızı hangi besinlerden karşılayacağınızı öğrenmek için bilgi amaçlı liste hazırladım. Bu listede alternatif besinler sayesinde bütün vitaminleri almış olacaksınız.

A Vitamini: Hastalık önleyici etkiye sahip besin değerleri sayesinde sağlık açısından çok önemlidir. Göz sağlığından diş ve kemik korumasına kadar bir çok bölgede önemli rol oynar. A vitamini hem hayvansal hem de bitkisel gıdalarda farklı şekillerde bulunur.

Bitkisel A Vitamini Kaynakları

 Havuç, ıspanak, şalgam, kabak, kavun, kırmızı biber, domates, bezelye, kuşkonmaz, karpuz, kayısı, kereviz, maydanoz, portakal

Hayvansal A Vitamini Kaynakları

 Keçi ve inek sütü, tavuk, yumurta, yoğurt, somon, peynir, karides

B Vitamini: Suda erime özelliğine sahip olan B vitamini hayvansal gıdalarda, yeşil sebzelerde, kuru meyvelerde ve süt ürünlerinde bulunur. B vitamini hafızanın güçlenmesine, hormonların üretilmesine, karbonhidratların yakılmasına yardımcı olur.

B1 vitamini: Bu vitaminin eksikliği durumunda depresyon, yorgunluk, hafıza sorunları ve dikkat dağınıklığı sorunlarına yol açabilir. Bira mayasında, ceviz, fındık, kuru bezelye ve yürekte bol miktarda bulunur.

B2 vitamini: Bu vitaminin eksikliğini yaşadığınızda deride, dudakta ve dilde yaralanmalara ve iltihaplara neden olur. Süt, yoğurt, badem, kuşkonmaz, yer fıstığı ve kuru fasulyede bulunur.

B3 vitamini: Bu mineralin eksikliği halsizlik, hafıza kaybı, yorgunluk ve zihinsel problemler yaratabilir. Yumurta, süt, havuç, balık, hurma ve mısırda bu vitamini bulabilirsiniz.

B5 vitamini: Karbonhidratların yakılmasına yardımcı olur. Eksikliği iştahsızlık, baş ağrıları, stres ve saç dökülmesi gibi sorunlar yaratabilir. Kırmızı et, tahıllar, yumurta, kuruyemiş ve baklagillerde bulunur.

B6 vitamini: Vücutta alyuvarların oluşmasında rolü büyüktür. Saçlarda kepek oluşumunu, egzama ve sedef hastalığına iyi gelir. Yokluğunda deri problemleri, kansızlık ve sinirlilik yaşanabilir. Muz, patates, yulaf, avokado, süt, balık, yumurta ve kuruyemişte bulunur.

B7 vitamini: Tırnaklardaki kırılmaları önleyerek saç ve cilt sağlığı için gereklidir. Eksikliği saç dökülmesi, kepeklenme, mide bulantısı ve depresyon gibi sorunlara neden olabilir. Patates, yumurta, balık, fındık ve cevizde bulunur.

B9 vitamini: Folik asit olarak adlandırılır. Vücudun enerji üretmesinde ve alyuvarların oluşmasında etkilidir. Eksikliğinde beyin hasarları, anemi ve hafıza kaybı yaşanabilir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde, arpa, fasulye, mercimek, turunçgil, ceviz, fındık ve hurmada bulunur.

B12 vitamini: Hafızada yaşanan sorunları gidererek daha sağlıklı kalmanızı sağlar. Bu mineralin vücutta eksikliği yaşandığında hafıza, kaybı, zihinsel sorunlar, iştahsızlık, kilo kaybı ve elde-ayakta uyuşma sorunlarına neden olur. Böbrek, karaciğer, balık, sığır eti, süt, peynir, yumurta da bulunur.

C Vitamini: Özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan nezle, grip gibi sağlık sorunlarında bağışıklığı sağlam tutmak için gereklidir. C vitaminini doğal yollardan ve doğal besinlerden sağlamak gerekir. Böylece vücut kendi ihtiyacını normal akış sürecinde yerine getirmiş olur. Maydanoz, yeşil ve kırmızı biber, kivi, çilek, limon, ananas, brokoli, soğan, havuç, siyah üzüm, portakal da bulunur.

D Vitamini: Bu vitamin kemik ve diş gelişimi sağlığı için önemlidir. Kemikler ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve fosforu D vitaminden alır. Günde 20 dakika güneşlenerek günlük ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizme, ileri yaşlarda kemik erimesine sebep olur. Tereyağı, ton balığı, mantar, ısırganotu, balık, karaciğer, maydanoz ve güneş ışınları ihtiyacı karşılar.

E Vitamini: Yağda çözünen E vitamini damar sertleşmesine ve kalp krizine karşı korur. Antioksidan etkisiyle vücut hücrelerini serbest radikallerin tahriplerine karşı korumaya yardımcı olur. Güçlü bağışıklık sistemi için ve bakteri, virüs savaşında vücudu dayanıklı hale getirir. Ay çekirdeği, toz acı biber, badem, buğday, yulaf, kereviz, ıspanak, yeşil zeytin, domates, mısır yağı, mango da bulunur.

K Vitamini: Neredeyse çoğu gıdada bulunduğu için eksikliği az görülür. Bu nedenle az bilinen bir vitamin türü olabilir. Eksikliği durumunda zor duran kanamalar, burun ve diş eti kanaması, idrarda ve dışkıda kan görülebilir. Yağda çözünen bir vitamindir. Kan pıhtılaşmasında ve kemik sağlığında önemlidir. Ispanak, bamya, lahana, üzüm, incir, şeftali, muz, kabak, pirinç, yumurta ve kırmızı et içinde bulunur.

Bu bilgiler genel olarak paylaşılmıştır. Herkes için geçerli olmayan yöntemler içerebileceğinden doktorunuza danışmadan tüketmeyin.


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

2 yorum:

  1. Sağlıklı olmak için hepsinden yemek şart :)Bilgilendirme için teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sebze yemeyen veya yemek seçen kişilerde bazı eksiklikler görülebiliyor. Her şeyden makul seviyede yedikten sonra sorun kalmaz bence de.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.