Migrene Ne İyi Gelir? Migren Belirtileri Nelerdir?

migrenin-belirtileri-nelerdir

  Migren genellikle ataklar halinde saplanan baş ağrısı tipidir. Migren atakları 4 saat ile 72 saat arasında devam edebilir. Ataklar şiddetli baş ağrısı olarak yansıdığından kişilerin günlük hayatlarını zor duruma sokabilir. Atakların şiddetine göre bulantı, kusma, ışığa ve sese karşı hassasiyet belirebilir. Migren ataklarının nedenleri henüz kanıtlanamamış olsa da stres, düzensiz uyku ve beslenme şekli tetikleyebilir.

  Migren kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görünür. Bu oran kadınlarda %18 erkeklerde %6 olarak belirlenmiştir. Doktor tarafından tanı koyulmamış migren hastası oranı ise tam tersi şekilde kadınlarda %59, erkeklerde %70 olarak saptanmıştır. Eğer anne-babadan birinde migren hastalığı varsa çocuklarda görülme olasılığı %40'tır. Eğer her ikisinde de migren hastalığı varsa çocuklarda %75 ihtimalle migren görülür. Migren hastalığı için doktora başvurmak istediğinizde Nöroloji( Beyin ve Sinir Hastalıkları) uzmanına gitmelisiniz.

Migreni Neler Tetikler?

  Migren tetikleyicileri kişiden kişiye göre değişebileceği için her atağın nedeni farklı olabilir. Bu nedenle belirtilen tüm tetikleyicilere dikkat etmek gerekir. Çikolata, yoğurt, pizza, kuru üzüm, bezelye, mercimek, kuru fasulye, soğan, incir, sucuk, salam, sosis vb. yiyecekler ile kahve, çay, alkollü içkiler migreni tetikleyici özellikleri olduğundan dikkat edilmesi gereken gıdalardır.

* Bunun dışında aşırı üzülmek veya sevinmek, parlak ışıklar, kokular, stres ve aşırı heyecan gibi duygusal uyarıcılar da migren ataklarına sebep olabilir. Düzensiz uyku döngüsü ve alışılmış uyku saatlerinin değiştiirlmesi de etkilidir.
* Uzun mesafeli yolculuklar yapmak, yoğun seviyede aralıksız spor yapmak ve bazı çevresel etkenlerde migren ağısını tetikleyebilir.
* Yeterli miktarda su içmemek ve öğün geciktirerek veya atlayarak vücudun dengesini bozmak.
* En çok bayanlarda görüldüğüne göre kokulu deterjanlardan ve temizlik malzemelerinden uzak durulması gerekir.
* Ailede migren hastalığı olan kişilerin olması nedeniyle genetik etki.
* Hava değişiklikleri ve rüzgarlı hava.

✪ Migrenin Belirtileri Nelerdir?

  Migreni normal bir baş ağrısından ayırt etmek bazen pek mümkün olmayabilir. Burada bazı belirtileri dikkate alarak migren atağının başladığını düşünebilirsiniz.

1) Baş ağrısı ile beraber bulantı ve kusma eşlik edebilir.
2) Işık ve sese duyarlılığınız artarak sizi rahatsız edici olabilir.
3) Orta şiddette veya şiddetli biçimde nabız gibi atan ağrı hissedebilirsiniz.
4) Ağrı tek taraflıdır ve hareket ettikçe artar.
5) Halsizlik ve yorgunluk

✪ Migren Nasıl Tedavi Edilir?

  Gelişen tıbbi yöntemler sayesinde doktorlar migren konusunda daha bilgili ve bazı çözümler üretebilmiş seviyededir. Bir kaç seçenekle migren tedavisi olumlu sonuçlanırken sıklıkla kullanılan yöntem ilaç tedavisidir. Uzman bir doktorun sizi görmesi ve bazı araştırmalar sonucunda tedavi yöntemine karar vermesi gerekir. Çünkü bazı hastalarda migreni tetikleyen faktörler yok edildiğinde ağrı atakları kaybolarak şiddeti azalabilir. Ayrıca günlük hayatınızı migrene göre düzene sokmadığınızda kullandığınız ilaç etkisini göstermeyebilir.

* Alkolden uzak durmak
* Düzenli egzersiz yapmak
* Stresten uzak durmak
* Uyku düzenini oturtmak günlük yaşamınızın vazgeçilmezi olmalıdır.

  Migren ilacı kullanmak önemli bir koruyucu yöntem olsa da doktor kontrolünde olmadığında size iyi gelmeyebilir. Doğru migren ilacı ancak atakları dindirebilir. Eş, dost tavsiyesi ile alınan ilaçlar yerine uzmanına başvurarak sizin için uygun olan ilacı kullanmalısınız. Migren için ilaç kullanıyorsanız her zaman yanınızda gezdirmelisiniz. Çünkü atakların başladığını hissettiğiniz anda ilaç almak faydalı olacaktır. İlaç ne kadar doğru zamanda ve erken alınırsa o kadar etkisini görürsünüz.

Botoks Yöntemi: Nöroloji uzmanlarınca uygulanması gereken bir işlemdir. Yüzdeki kırışıklıkları yok etmek için kozmetik amaçlı kullanılan botoks yöntemi migren içinde kullanılıyor. Migren için farklı olarak alın, şakaklar, ense ve boyun bölgelerinde belirli noktalara uygulanır. Tedavinin etkili olması için 3-4 ay süresince tekrarlanması gerekiyor.

✪ Doğal Yollarla Migren Nasıl Geçer?

Dr. Ender Saraç Yöntemi: 

Malzemeler:
  • 1 su bardağı kaynar su
  • Büyük bir tutam biberiye
  • 1-2 yaprak taze nane
  • 1 çay kaşığı anason
  • 2 adet tane karanfil
Hazırlanışı:

  Tüm malzemeyi kaynar suda 5 dakika demledikten sonra süzerek için. Bu karışımı günde 2-3 fincan içtiğinizde sizi rahatlatacak, ağrılarınızı azaltarak ilaca olan bağlılığınızı azaltacaktır.


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

Hiç yorum yok:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.