Çocuklarda Bilinçli İnternet Kullanımı ve Etkileri
Eskiden televizyon izleyen çocukların zarar gördüğü ve uzak tutulması gerektiğinden çok bahsedilirdi. Şimdilerde gelişen teknoloji daha da fazlasını yaparak ekranları her yere yerleştirdi. Telefon, tablet veya bilgisayar neredeyse her evde olan ve küçük yaşta çocukların elinden düşürmediği cihazlar halini aldı. Büyükler için kontrollü kullanıldığında oldukça faydalı ve hayatı kolaylaştıran cihazlar küçüklerimizin eline geçtiğinde bilmeden kullanıldığı için sağlık ve sosyal açıdan sorunlar yarattığı biliniyor. Çocuklar sanal dünyada gerçekleri bulmaya çalıştıkça zarar görme ihtimalleri de artıyor. Aileler çocuklarını korumak adına internetin büyülü dünyasına nasıl sınır getireceklerini bilmelidirler.
✪ İnternet ve Ekranların Çocuklarda Etkisi
90'lı yılların çocuğu olarak sokaklarda geçirilen vakitler yerini yapay dünyaya açılan ekranlara bıraktı. Çocukların oyun alanları daraldı, şehirler kalabalıklaştı, binalar çoğaldı ve hayat anlamsız şekilde hızlandı. Bunların sonuçları olarak çocuklar evde daha çok vakit geçirmeye başlayınca internet ve oyunlar alternatif olmaya başladı. Aileler teknolojiyi kullanma konusunda yanlış davranarak çocukları ikna etme aracı olarak kullandı ve iyice alıştırdı. Bu şekilde yetişen çocuklar daha az konuşmaya, ailesiyle daha az vakit geçirmeye ve daha sağlıksız birey olmaya başladı. Kendisini bulmaya çalışan çocukları bu şekilde kaderleriyle baş başa bırakmak ilerleyen dönemlerde daha büyük sorunlara gebe olacaktır. Aileler çocuklarının ekran alışkanlığına bir sınır ve doğru yönlendirme getirmezlerse sonunda daha üzücü sonuçlar yaşanabiliyor.
✪ Sağlık Sorunları Daha Fazla Olur
Çocuklar bu dönemlerinde başka işleri olmadığı için oyun oynamaya ihtiyaç duyarlar. Yemek ve uykudan sonra en önemli gereklilikleri oyun oynamaktır. Oyunlar arkadaşlık kurma becerilerini geliştirir, hayal dünyalarının kapısını aralar ve sosyal hayata adapte olmalarını sağlar. Oyun süresinde kazanma, kaybetme, mutluluk veya suçluluk duygusu gibi hisleri pekiştirir. Teknoloji ile uzun süre vakit geçiren çocuklar ise hareket etmedikleri için kilo alırlar. Yanlış oturuş pozisyonlarında kalarak gelişimlerini olumsuz etkilerler. Hareketsiz hayat obezitenin habercisi olduğu için çocuklara ekranlardan uzak bir şekilde oyun yöntemleri gösterin. Psikolojik ve sosyal gelişimleri dışında sağlıklı birey olmaları için de teknolojiden mümkün olduğunca uzak tutmak gerekir.
✪ Zihniyet Değişerek Düşünceleri Karışır
Çocuklar internet dünyasıyla olması gerekenden önce tanışırlarsa normalde alakaları olmayacak konuları öğrenirler. Bu da çocuk kafasında büyük zihin karışmalarına neden olur. Öyle kavramlar öğrenir ki onun gelişimi üzerinde büyük etkileri olabilir. Şimdiki çocuklar çok akıllı ve çok şey biliyor derken aslında çok da iyi bir şey olmadığını bilmek gerekir. Her yaşın bir gereği ve bilgi kapasitesi vardır. Çocuklar ilgi alanları dışında kavramlarla erken yaşta tanışınca kişiliklerinde olumsuzluklar yaratabilir. Çocukların kapasiteleri aile büyüklerinden daha fazladır ve öğrenmeye daha isteklidir. Yaşına uygun bilgilerle karşılaşmaması veya internet, televizyon gibi gizli subliminal mesajlar içeren bilinçaltını etkileyerek bazı sendromlara neden olabilir.
✪ Çocuklar İçin Ekran Süreleri
Günümüzde çoğu aile aşağıdaki rakamlara uymasa da çocukları için bu sınırları getirmelidirler. Bazı aileler çocuklarını başkalarıyla kıyasladıkları için onun çocuğu akıllı telefonu kullanıyor bizim ki de kullansın mantığından uzaklaşsınlar. Bu yarış sonunda zararlı çıkan her zaman çocuklar olacaktır. Onların ruh sağlığı, sosyal hayatı ve kişisel gelişimleri için ekranlardan uzak kalmaları ve aileleriyle daha verimli zaman geçirmeleri, oyuncaklarıyla oynamaları ve hayal dünyalarıyla baş başa kalmaları başarılı bireyler olmaları için ideal olanıdır.
- 0-3 yaş grubundaki çocuklar ekranlardan uzak tutulmalıdır.
- 3-6 yaş grubu çocuklar için ekran süresi günde 20-30 dakika ile sınırlandırılmalıdır.
- 6-9 yaş grubu çocuklar günde toplam 40-50 dakika ekranlara bakabilir.
- 9-12 yaşındaki çocuklar günlük 60-70 dakika sınırında ekranlara bakabilir.
- 12 yaş ve üzeri çocuklar 120 dakika kadar ekranlara bakması yeterlidir.
Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵
Hiç yorum yok:
YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...
1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.