Dünya'nın En Derin Yeri Mariana Çukuru

mariana-çukuru-nerede

  Bilmeyenler için en net bilgi dünyanın en derin yeri Mariana çukurudur. Böylesine gizem barındıran bir yerde daha bilinmesi gereken bir çok bilgi vardır. Bu yazıda Mariana çukurunun bulunduğu bölge, coğrafik özellikleri ve tüm bilinmeyenlerini okuyacaksınız. Bu çukur öyle seviyede derin ki Everest dağını ters çevirip çukurla kıyasladığınızda hala zemine ulaşamıyorsunuz. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda en derin noktanın 10.994 metre olduğu, uzunluğunun 2542 km olduğu ve genişliğinin 69 km olduğu tespit edilmiştir. Büyük Okyanusun batısındaki Mariana adalarının en büyüğü olan Guam Adasının güney batısında, Japonya ve Endonezya'nın tam ortasında yer alır.

  Mariana çukuru Pasifik plakası ile Mariana'nın plakasının birbirine çarpması sonucu oluşmuş bir çukurdur. Bu derinliği hayal edebilmek için 1 kilogram kütleli metali Mariana çukuruna attığınızda tabana ulaşması 1 saat sürüyor. Bir diğer bilinmesi gereken özellikte dip noktasındaki basınç ile yeryüzündeki basınç arasında 1000 kat fark vardır.

  Triste adlı Batiskafın içindeki İsviçreli bilim insanı Jacques Piccard ile ABD donanmasından Teğmen Donald Wash, Mariana çukuruna inmeyi başaran ilk insanlar olmuşlardır. Daha önce 1951 yılında yapılan araştırmada denize salınan sondanın 10.863 metre derinliğe inmesi ile en derin yeri bulduklarını anladılar. 1960 yılında Batiskaf 10.916 metreye kadar inebilmeyi başarmıştır. Derin noktaya iniş 3 saat 15 sürmüş ve 2 dakikalık bekleme süresinden sonra yüzeye toplam 5 saate çıkılarak dalış tamamlanmıştır.

  Titanik, Terminatör, Avatar gibi filmlerin yönetmenliğini ve prodüktörlüğünü yapan ünlü isim James Cameron 2012 yılında kendi özel denizaltısıyla 156 dakikada tabana inerek araştırmalar yapmış ve 70 dakika gibi bir sürede dalış serüvenini tamamlamayı başarmıştır. Böylece Mariana çukuruna tek başına inmeyi başaran ilk insan olmuştur. Yaptığı araştırmalar ile iki canlı türünün tespit edilmesini sağlamıştır. Herhangi bir ekipman olmadan hiçbir insanın bu büyüklükte derinliklere dalması mümkün değildir.

Mariana Çukurunda Yaşayan Canlılar

marianada-keşfedilen-canlılar



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

2 yorum:

  1. Cameron'daki ise iyi cesaretmiş. Tek başına böyle bir yere inilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek başıma veya 10 kişi ile beraber fark etmez inemezdim. Bu cesareti onu filmlerinin önüne bile geçirebilir. Ne diyelim tebrikler Cameron

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.