Ebru Sanatı Nedir? Ebru Sanatı Nasıl Yapılır?

ebru-sanatı-için-malzemeler

 Ülkemizde sanata ve sanatçıya yeteri kadar değer verilmese de insan ruhuna iyi gelen ve ortaya çıkardığı eser ile kalıcılığı sağlayan çok önemli bir faaliyettir. Sanat çok geniş yelpaze de bir çok alanda yapılabilir. Bir çok dalıyla güzel resimler çizmek, farklı versiyonlarda kitaplar yazmak, türlü türlü tonlarıyla besteler yapmak gibi ebru sanatı da renkleri suyla dans ettirerek güzel figürler ortaya çıkarmayı amaçlar. Kağıt sanatı olarak Osmanlı dönemine dayanan bir geçmişi ve usta-çırak ilişkisi ile öğrenilmiş bir kaidesi var. Sanatçının hayal gücüne bağlı olarak renkleri suyun içinde kağıda aktarırken becerisini göstermektir. Ebru sanatı ismini Farsça'da bulut anlamına gelen ebri'den almıştır.

 Ebru sanatı ile yeteneklerinize bağlı olarak bir çok desen ortaya çıkarabilirsiniz. Bu görsel şölenin nasıl yapıldığına gelecek olursak önce hangi malzemelerin kullanıldığını sırlamak gerekir.

Malzemeler:
  1. Mat ve emici özelliği olan 1. sınıf hamur kağıt. (internette kolaylıkla bulunabilir.)
  2. Kitre adı verilen yapışma özelliği çok kuvvetli olmayan bir yapıştırıcı gerekir. Suyla karıştırılarak kıvam alması sağlanır. 
  3. İçine kitre konulması için uygun olan tekne. 
  4. Desene şekil vermek için fırça.
  5. Deseni uygun renklerde ortaya çıkarmak için renkler. En çok tercih edilen renkler kırmızı, sarı, siyah olsa da renk seçimi konusunda sanatçı özgürdür. 
  6. Renklerin dağılmadan yapışması ve kitre üzerinde kalması için öd.
  7. Ebruya şekil verebilmek için biz gereklidir. 
Ebru Nasıl Yapılır?

 Yukarıda malzemelerini sıraladığımız ebru sanatının nasıl yapılacağını açıklayalım. Öncelikle elinizdeki tekne kitreli su ile doldurulur ve uygun kıvam yakalanıncaya kadar karıştırılır. Hazırlanan bu karışım ince tülbent yardımıyla süzülerek temizlenmesi sağlanır. Seçmiş olduğunuz renklerdeki boyalar ezilerek uygun hale getirilir. Çamur kıvamı olan boyamıza sığır ödü katılarak 15 gün dinlendirilir. Bu süre dolduktan sonra sulandırılarak kullanıma hazır hal getirilir. Ebru sanatı tek sefer de yapıldığı için dikkatli davranmak gerekir. Hazırladığınız boyayı fırça yardımıyla suya damlatarak biz ile şekil vermeye başlayacaksınız. Şekil son halini aldıktan sonra üzerine kağıt örtülerek şeklinizin kağıda aktarılmasını beklemek gerekir.

✪ Ebru Sanatının Tarihçesi
  Bu sanatın temel olarak hangi ülkede ortaya çıktığı net olarak bilinmemektedir. Bunun yanında doğu ülkelerinde süsleme amaçlı yapıldığı düşünülmektedir. Çeşitli İran kaynaklarında, Hindistan topraklarında meydana çıktığı belirtilmiştir. Diğer kaynaklara göre ise Türkistan’da Buhara kentinde ortaya çıkmış olduğu ve İran aracılığıyla Osmanlı’da tanındığı belirtilmiştir. Batıda ebru için Türk kâğıdı ve mermer kâğıdı gibi adlandırılmalar kullanılmaktadır.  Ebru sanatının köklerinin 9. ve 10. yüzyıllara kadar gittiği varsayılır. Ancak düşünüldüğünde aslında kâğıdın bulunmasıyla beraber sanatın geliştiği anlaşılabilir. Türkistan topraklarında 16. yüzyıl başlarında İpek Yolu aracılığıyla İran’a ulaşması esnasında ebri olarak adlandırılan sanat, görünümüyle bulut kümelerine benzer şekiller ihtiva ettiğinden buluta nispet anlamına gelen bu Farsça kelime doğru adlandırılma özelliği taşır.  Avrupalı seyyahlar da ebru sanatını kendi ülkelerine ulaştırmıştır. Önce Almanya’da görülmüş ardından Fransa ve İtalya’ya yayılmıştır. Zaman içerisinde Amerika ve İngiltere’ye de ulaşan sanat, her ülkenin sanat anlayışı çerçevesinde şekillenmiştir. Belgelenmiş ilk ebru örneği, 16. yüzyıla aittir.  Ebru sanatı konusunda kaleme alınmış Türkçe en eski eser, 1615 yılından sonra yazıldığı bilinen Tertib-i Risale-i Ebri’dir. Günümüzde tanınan ebru eserleri ilk defa Orta Asya ve Osmanlı toprakları üzerinde ortaya çıkmıştır. Osmanlı döneminde zamanın önemli iş kollarından bir tanesidir.




Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

Hiç yorum yok:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.