Kilo Kaybı İçin Tok Tutan Yiyecekler

tokluk-hissi-veren-besinler

  Modern dünyanın en büyük sorunlarından birisi korkulu rüya haile gelen aşırı kilo yani obezitedir. Kilo almak çok kolay olur ama kiloyu geri vermek uzun uğraşlar gerektirir. Sevdiğiniz yemekleri yediğinizde kilo alırken hissettiğiniz haz duygusunu kilo vermek isterken sancılı bir sürece bırakabilirsiniz. Diyete başlayıp sonunu getiremeyen ve bozarak tekrar diyete başlayan çok sayıda insan vardır. Bu kısır döngü içinde hayatımızı ve bedenimizi kontrol altına almaya çalışırken başarılı sonuç almak zorlaşabilir. Düzensiz ve sağlıksız beslenme sonucunda aldığımız kiloları kaybetmek için tam tersi şekilde düzenli ve sağlıklı beslenme şeklini benimseyerek sağlayabiliriz.

  Genelde yanlış yiyecek tercihleri yaptığımız için ve porsiyonlarını ayarlayamadığımız için kilo alırız. Halbuki tokluk hissi uyandıran ve uzun süre tok tutmayı başaran yiyecekler bizi kilo belasından daha iyi korur. Bu yazıda tok tutan yiyecekleri sıralayarak size alternatif sunmak istedim. Böylece kilo almaya meyilli ve kilo almış ama zayıflamak isteyenlere faydalı bir liste olabilir. Peki tokluk hissi veren yiyecekler nelerdir?

Neden Kilo Alırız?

  Abur cubur diye tabir ettiğimiz hazır ve sağlıksız gıdalar ile beslenerek düzensiz bir yaşam sürmekten dolayı ya da belki işinizden kaynaklanan hareketsiz geçen saatler kilo aldırır. Obezitenin her geçen yıl katlanarak artması ve obeziteyle tanışma yaşının çocuklara kadar inmesi teknolojinin zararlı tarafı olsa gerek. Her şeyi kolay yoldan ve oturarak halletme avantajı aslında bizleri olması gereken hareketlilikten alıkoyar oldu. Yediklerimiz de aynı şekilde pratik gıdalar üzerine kurulunca aldığımız kalorileri yakamaz olduk.

 Kilo Almanın Doğal Nedenleri
  • Gebelik ve emzirme döneminde bayanlarımız kilo alır.
  • İlerleyen yaşlarda hareketlilik azaldıkça kilo alınır.
  • Tiroid bezi hastalığı olanlarda kilo alınabilir.
  • Sigaranın bırakılması sonrasında geçici olarak kilo alınabilir.
  • Depresyon ve stres sonucunda kilo alınabilir.
  • Genetik olarak aileden gelen nedenlerden kilo alınabilir.
  • Hormon bozukluğu nedeniyle kilo alınabilir.
 Kilo Almanıza Neden Olan Yeme Düzensizlikleri
  • Çiğnemeden büyük lokmalar halinde yutarak doyma sınırının aşılması.
  • Hızlı yemek yiyerek yanlış sinyal verilmesi.
  • Öğün atlayarak düzensiz biçimde beslenmek.
  • Günde 2 en az 2 litrenin altında su tüketmek.
  • Şekerli ve unlu gıdalara olan aşırı düşkünlük.
  • Son olarak yatmadan önce yemek yiyerek mideyi doldurmak.
 Kilo Almayı Nasıl Engellerim?

  Doktor eşliğinde önce kilonun sebepleri incelenir. Bir hastalık veya hormonal bozukluk nedeniyle mi yoksa davranış bozukluğu nedeniyle yeme düzensizliği mi olduğu araştırılır. Hastalık sonuçlu kilo alımı için tedavinize uygun olarak ilaç verilecektir. Eğer depresyon yaşıyorsanız veya ruh haliniz bozuldu ise psikolojik yardım alarak çözüme kavuşturmalısınız. Sizin için hazırlanan diyet listelerinde her türlü önlem alınarak özel sorunlarınıza göre diyet programı uygulanmalıdır.

 Tok Tutan Yiyecekler Listesi
  1. Her akşam yemekten önce çorba içmek gerekir. Midenin doluluk oranını artırıp, rahatlatacağı için yemeklerinize daha az yer ayırmış olursunuz. Çorba ile sıkıntılarınız varsa yemekten önce bir kaç bardak su içebilirsiniz.
  2. 3 öğün yemek bölümlerinde ara öğünlerde olmalıdır. Badem yiyerek ara öğünlerinizi zenginleştirebilir ve tokluk hissini yaşayabilirsiniz. Günde bir avuç bademden daha az miktarda tüketilebilir. 
  3. Muz açlığınızı bastırmak için en iyi tercihlerden biridir. Lifli bir meyve olması tok tutar ve cildinize, dişlerinize iyi gelir. Şeker alışkanlığınızı da muz yiyerek unutabilirsiniz.
  4. Yulaf bol miktarda lif içermesi ve şeker miktarının az olması nedeniyle uzun süre tok tutabilir. Bir kase yulafı sevdiğiniz meyve, yoğurt veya süt ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Ekmeklerinizi yulaflı tercih ederek tokluk hissinizi artırabilirsiniz.
  5. Haşlanmış yumurta ile hem protein ihtiyacınızın bir kısmını karşılarsınız hem de verdiği tokluk hissi ile kilo alımından kurtulmaya başlarsınız. 
  6. Peynir ve yoğurt tüketerek vücudun ihtiyacı olan kalsiyum karşılanmış olur. Aynı zamanda da tok tutma özelliğinden dolayı önemli bileşenlerdendir. 
  7. İçerdiği zengin yağlar sayesinde maksimum oranda tokluk hissettirir aynı zamanda da protein kaynağıdır. Bir parça somon yediğinizde diğer yemekler için tıkandığınızı hissedeceksiniz. 
  8. Kivi ilk duyulduğunda oldukça lüks bir meyveydi. Artık ülkemizde de yetiştirildiği için kolayca ulaşılabilir ve her evde bulunabilir bir meyve oldu. C vitamini bakımından portakal ve limona göre iki kat daha fazla barındırır. C vitamini vücutta yağ yakma metabolizmasına etki eden karnitin sentezine yardım eder. Egzersizden önce C vitamini tüketerek daha fazla yağ yakabileceğiniz tespit edilmiştir. Kivi lif içeriği oldukça fazla olduğundan aynı zamanda da tok tutar ve içerdiği potasyum sayesinde kas ağrılarına iyi gelir. 
  9.  Salata %95'i su olan ve düşük kalorili olması nedeniyle iyi bir tercihtir. İçerdiği su miktarı ile midede doygunluk sağlar ve hazırlanan diyetlerde sınırsız tüketime sahiptir. Kabuklu tüketerek tokluk hissini artırabilir limon sıkarak tükettiğinizde yağ yakımını hızlandırabilirsiniz.
  10. Karaciğer dostu olarak tanınan enginar, magnezyum, potasyum ve lif deposu. İçeriğindeki yüksek magnezyumla yağ yakımını hızlandırmakta aynı zamanda yüksek potasyum içeriği ile vücudumuzun sıvı dengesini sağlamaktadır. Yüksek lif içeriğiyle ise tok tutmaktadır. 


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

4 yorum:

  1. "kilo kaybı nasıl anlaşılır" ve "kilo kaybı nasıl önlenir" konularında olan eksikliklerimi bu makaleyi okuduktan sonra daha iyi anladım."uzun süre tok tutan yiyecekler"i bir kenara not ettim.Tavsiyeleri dikkate alarak yaşamaya çalışacağım.Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda yardımcı makaleden yararlandıysanız ne güzel. Faydalı diğer yazılarda görüşmek üzere

      Sil
  2. Faydali bilgiler icin tesekkür ederiz 😊

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.