Ramazan Bayramını Sağlıklı Geçirmek İçin Öneriler

bayram-gününde-doğru-beslenme-yöntemleri

  Ramazan ayı başladığında 11 ay boyunca kurduğumuz yeme alışkanlığı değişerek daha uzun saatler aç kalınıyor. Oruç tutan kişiler bu düzene alışmaya başlarken bayram geliyor ve açılan iştahla beraber daha fazla yeme eğilimi gösteriliyor. Özellikle tatlıların aşırı tüketilmesi oruç süresince yavaşlayan metabolizmanın hızı karşısında yaşadığı uyumsuzluktan dolayı sağlık sorunları yaşanabiliyor. Bayramın ilk gününde ve sonraki günlerde birden yüklenmek yerine daha dengeli ve düzenli beslenilmelidir. Böylece olası hazımsızlık ve rahatsızlıkların önüne geçmek için doğru adım atılmış olur. Bayramlar aynı zamanda da aile ziyaretleri olduğu için düzensiz yeme ve ikramlardan kaynaklanan sağlıksız atıştırmalar da rahatsızlık yaratabilir. Bu yazımızda daha sağlıklı bir ramazan bayramı geçirmek için neler yapmalıyız? sorusuna cevap aradık.

Sağlıklı Bayram İçin Öneriler
  • Ramazandan sonra bayram sabahında hafif bir kahvaltı ayarlanmalıdır. Ziyaretleriniz sırasında yiyeceklerinizi düşündüğünüzde hafif bir başlangıç iyi gelecektir. Bitki çayı, buğday ekmeği ve yeşillik olacak şekilde faydalı bir kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltı Yapmanın Faydaları Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.
  • Bayram zamanlarında her evde ummalı bir çalışma başlar ve sofralar hiç olmadığı kadar donatılır. Tatlısından tuzlusuna kadar çeşit çeşit yiyecekler göz kamaştırırken fazla kaçırılması durumunda sağlığınızı bozabilir. Ziyaret sırasında ısrar edilen ikramlıklar eve geldiğinizde canınızı sıkabilir. Bu nedenle iyi niyetli bu ısrarları nazikçe geri çevirmekte fayda var.
  • Sağlık sorunu olanlar kendilerine özellikle dikkat etmek zorundadır. Vücuduna normal günlerde hiç olmadığı kadar besin göndermek bir tepki olarak rahatsızlık verebilir. Bu nedenle kendinize uygun ve hafif gıdalardan kendinizi kısıtlayarak yemelisiniz. 
  • Sabah kahvaltısından sonra ziyaretler başlar ve ikramlar tüketilir. Akşam için yemek planınız olmazsa ve ağır yiyecekler hazırlarsanız sizin için zor saatler başlayacaktır. Bayram ziyaretleri nedeniyle öğün atlamak veya hiç yememekte akşam yemeğinde olan porsiyonun artmasına neden olacaktır. Bu da sağlığınızı bozmanıza neden olarak bayram günlerinin heyecanını yaşamanıza engel teşkil edebilir. 
  • Oruç tutarken, bayram günlerinde veya herhangi sıcak günlerde su içmek en önemli alışkanlık olmalıdır. Günde 2-2,5 litre su içilmeli ve diğer yapay içeceklerden uzak durulmalıdır. Yeterli derecede su içerseniz halsizlik, yorgunluk gibi şikayetlerin azaldığını göreceksiniz. Bayram günleri içecek konusunda da çeşitli olacağından nefsinize hakim olarak kendiniz için su içmeyi tercih etmelisiniz.
  • Ramazan aynının sonlanması ile beraber yiyeceklerin miktarını hemen arttırmayın. Ramazanda oruç süresinde farklı yöntemlerle sağlıklı kalmaya çalışırken oruçtan sonra bayram döneminde birden yüklenmek sakıncalı olur. Azar azar ama sık sık yemek yemeli ve çiğneme süresini uzatarak tokluk hissini yaşamalısınız. Öğün aralarını belirlerken en az limit olarak 2 saat en çok limit olarak 5 saat boşluk bırakın. 
  • Bayramda şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine varsa sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Kurutulmuş veya taze meyveler ile taze sıkılmış meyve suyu, ayran gibi içecekler tüketilebilir. 
  • Bayram ziyaretlerinizi planlarken daha yakın mesafelere yürüyerek gitmelisiniz. Fiziksel aktivite yapmanız bağırsak hareketlerini artırır, kan şekerini azaltır ve temiz hava alarak oksijen depolayarak mutlu olmanızı sağlar. 
  • Bayramda kabızlık gibi sindirim sorunu yaşamamak için lifli gıdalar tüketmeli, meyveleri kabuklarıyla yemeliyiz. 


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

2 yorum:

  1. Doğrusu kabızlık biraz sıkıntımdı sayenizde iyi bir öneri aldım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabızlık için çok sayıda yöntem var ancak bu yazıda değinmek istedim. Teşekkürler

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.