Unutmamak İçin Bu İpuçlarına İhtiyacınız Var

unutmamayı-sağlayacak-etkili-yöntemler

  Unutkanlık denilince aklımıza yaşlılık gelirdi ancak gelişen teknoloji ve hayatın hızlı akışı unutkanlık yaşını oldukça düşürdü. Günlük hayat içinde o kadar çok şeyi hızlıca yapmanız gerekiyor ki bazı şeyleri unutmamak çok zor oluyor. Her geçen gün daha da yaygınlaşan unutkanlık sorunundan kurtulmak için bazı yöntemleri uygulamak işe yarayabilir. Gençlik çağlarında masum olan unutkanlık ciddiye alınmazsa ilerleyen yaşlarda geri dönüşü olmayan bir hastalık haline gelebilir. Beyniniz sizi gereksiz bilgilerle aşırı yüklenmeye karşı korur. Bu yüzden tüm yeni bilgiler, kısa veya uzun süreli olarak hafızada saklanır. Bildiklerimizi tekrar etmez veya kullanmazsak, onları çok çabuk unuturuz.

Unutmamak İçin Neler Yapılmalıdır?
  1. Hafıza sorunlarının ciddi bir hal almaması ve Alzheimer hastalığına dönüşmemesi için erkenden önlem alınmalıdır. Özellikle spor yaparak, sağlıklı beslenerek ve uyku düzeni sağlayarak unutkanlığınızı yenmek için adım atabilirsiniz.
  2. Hayat gün geçtikçe kolaylaşırken hafıza sağlığımız için olumsuz etkileri olabilmektedir. Bu nedenle hafızanızı canlı tutmak için; sık kullandığınız eşyalar için belirli yerler kullanın, önemli telefon numaraları, yapılacak listesi gibi notları görebileceğiniz yerlere asarak hafızanızı canlandırın.
  3. Her şeyi teknolojiden bekleyince beyni fazla kullanmamaktan kaynaklanan hafıza sorunları oluyor. Ufak bazı alarmlar veya hatırlatıcılar yardımcı olabilir. 
  4. Hatırlayacağınız bir isim, yazı veya bilgi için çağrıştırması için bir görselle bütünleştirin. Görsel hafızanın daha kuvvetli olması ve akılda kalması nedeniyle bu yöntem işinize yarayacaktır. 
  5. Dikkat dağınıklığı ve konsantre olamamak çabuk unutmaya neden olabilir. Yeni bilgi öğrenirken tüm dikkatinizi bu onuya verdiğinizde hatırlamanız daha kolay olur. 
  6. En basit yöntemle arabanızla bir yere varmak isterken GPS kullanarak hafızanızı yok ediyorsunuz. Eski usul gibi haritaya bakmak ve geçtiğiniz güzergahları incelemek hafıza için faydalı olacaktır. GPS işin kolay kısmı ama sizin hafıza sağlığınız için zararlı şeklidir. Beyninizin kapasitesini arttırmak ve hafızanızı tazelemek için teknolojiden biraz olsun uzaklaşmak gerekir.
  7. Akıllı cihazların olmadığı zamanlarda çarpım tablosunu ezberleyerek işlemleri kafamızdan yapmamız istenirdi. Günlük hayatta çok işimize yarayan basit matematik işlemleri için hesap makineleri veya akıllı telefonlar kullanmak yerine kafanızdan çözüme ulaşarak egzersiz yapmalı ve sürekli çalıştırmalısınız. 
  8. Beyin egzersizi ve hafıza çalıştırma için sanat dalından herhangi biriyle ilgilenmek yardımcı olabilir. Bir resim çizerken yeni yöntemler öğrenmek, hayal dünyasını geliştirmek ve ezberleme seviyenizi geliştirmek anlamındadır. Aynı şekilde müzik, edebiyat gibi sanat dallarından faydalanarak hafızanızı canlı tutabilirsiniz. 
  9. Hem vücut sağlığınız hem de hafıza gücünüz için kendinizi dinlendirin ve gün içinde rahatlayacak zamanlar üretin. Devamlı koşturma halindeki birisi yeni şeyleri algılamada ve aklında tutmada zorluk yaşayacaktır. 
  10. Sesleri kaydederek yeni öğrendiğiniz bilgileri bir kaç kez daha dinleyin. Ezberleme konusunda sesli düşünme yöntemi olan kişiler için iyi sonuçlar verecektir.
  11. Alkol tüketen kişiler sağlıklarında olduğu gibi hafızalarında da sorunlar yaşıyorlar. Bu nedenle aşırı alkol tüketiminden uzak durarak hafıza dostu olabilirsiniz.
  12. Hafızayı kötü yönde etkileyen unsurlardan biri de stresli zamanlardır. Stressiz bir hayat için bol temiz hava almalı, kafanızdaki sorunları çözmeli ve rahatlamalısınız. Böylece gün içinde bilgiler daha ulaşılır olacaktır.
  13. Hatırlamak için uygun yöntemlerden biri de parçalayarak ezberlemektir. Telefon numarası veya banka hesabı gibi numaraları parçalara ayırdığınızda hatırlamak için birleştirmeniz daha kolay olur. 
  14. Unutmamak için paylaşmak gerekir. Örneğin birisinden çok güzel bir fıkra öğrendiniz ve daha sonra kullanmak için ezberlemek istediniz. Ancak 10 gün sonra birine anlatmak isterken hatırlayamadınız. Böyle olunca da kendinizde pişmanlık hissedebilirsiniz. Yeni öğrendiğiniz bilgiyi kullanmak ve başkalarına anlatmak hafızanıza yerleşmesi için çok faydalı olacaktır.


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

2 yorum:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.