Ağız Kokusunu Gidermek İçin Doğal Yöntemler

ağız-kokusuna-neden-olan-besinler

  Ağız veya nefes kokusu hoş bir intiba bırakmayan ve toplumsal hayatta rahatsız edici bir unsur olarak bilinir. Yarattığı olumsuz durum sosyal hayatınızda öz güven eksikliğine yol açabilir. Ağız kokusunun sebepleri arasında sigara içmek, diş fırçalamamak, enfeksiyonlar, diş rahatsızlıkları gibi sorunlar olabilir. Bu kokudan kurtulmak için tütün ürünlerini terk etmeniz, beslenme alışkanlıklarını değiştirmeniz ve hijyenik önlemler almanız gerekir. Kendi yöntemlerinizle ağız kokusundan kurtulamıyorsanız sorunun kaynağını araştırması için doktora başvurun. Sağlık sorunlarından kaynaklanan bu kokuyu gidermek için doktorun tespitine ihtiyacınız olacak. Bu yazıda normal yöntemlerle nasıl kurtulacağınızı okuyacaksınız.

✪ Doğal Yöntemlerle Ağız Kokusu Giderme
  1. Ağız kokusuna neden olan en önemli şeylerden biri de yetersiz su tüketimi nedeniyle gün içinde aldığımız gıdalardan arta kalan parçaların bakteri üretmesi ve kokuya neden olmasıdır. Bu nedenle gün içinde 2-2,5 litre su içerek hem sağlığınız için hem de ağız kokusunu gidermek için faydalı bir iş yapmış olursunuz.
  2. Sebze ve meyve tüketimine özen göstermeliyiz. İçerdikleri mineraller sayesinde ağız içindeki mikrop ve bakterilerin ortadan kalkmasına yardımcı olurlar. Ağız sağlığınız ve kötü kokudan kurtulmak için yeterli seviyede meyve ve sebze tüketilmelidir. 
  3. Probiyotikler açısından zengin olan doğal ev yoğurdu sadece ağız kokusunu değil ağız sağlığı için önlem almada en etkili besinlerden biridir. PH seviyesini dengeleyerek bakterilerin çoğalmasını ve asidin oluşmasını engeller. Kahvaltıda, öğleden sonra veya yatmadan önce yoğurt tüketilmesinin faydasını göreceksiniz.
  4. Siyah çayda bulunan antioksidanlar ağızdaki bakterilerin oluşmasını yavaşlatırken zor yerleri temizleme görevi de üstlenir. Ülkemizde çay kültürü her kesimde karşılık bulduğundan bu konuda zorlanmayacaksınız. Tek yapmanız gereken kahvaltıdan önce bir bardak çay içmeniz. 
  5. Limon suyu doğal asit olarak ağızdaki enfeksiyonlarla mücadele etme konusunda oldukça başarılıdır. PH seviyesini dengeleyerek ağızdaki kötü kokulara ve bakterilere elveda demenize olanak verir. Limonu sıkarak çıkardığınız suyunu bir bardak sıcak suya ekleyerek gargara yapıp içebilirsiniz. 
  6. Maydanozun kendine has aroması ağız kokusunu yok etme konusunda oldukça güçlüdür. Bir yemek kaşığı maydanozu bir bardak kaynayan suya atarak demleyin. Soğuduktan sonra içerek atıkların giderilmesine yardımcı olursunuz.
  7. Papatya temizleyici özelliği ile kanda biriken toksinleri ve karaciğeri temizler. Ağız kokusu da bakterilerden ve karaciğer problemlerinden kaynaklandığı için papatya çayı etkili bir yöntem olur. Bir yemek kaşığı papatyayı bir bardak kaynar suya ekleyerek demlenmesini bekleyin. Günde 2-3 defa bu çayı içerek ağız kokusundan, diş ve diş eti ağrılarından kurtulmaya yarımcı olur. 
  8. Eski ve bilindik bir yöntemle karanfil çiğneyerek ucuz ve etkili bir şekilde ağız kokusunda kurtulmak mümkün. 
  9. Ağız sağlığını korumak için ilk ve en etkili yöntem diş ipi kullanmak ve diş fırçalamaktır. Sabah ve akşam diş fırçalama sonrası diş ipi kullanmak yemek atıklarından daha büyük oranda kurtulmaya yardımcı olur. Ayrıca dilinizi de fırçalayarak biriken bakterileri yok etmelisiniz. 
  10. Uzun süreler aç kalmayın. Bazen zayıflamak uğruna bazen de ihmalkarlıktan dolayı aç kalınıyor. Bu yöntemi hiçbir doktor veya diyetisyen önermezken kişiler kendilerince böyle bir yanlışa düşerler. Ağız kokusu ile mücadele etmek istiyorsanız yeme alışkanlığınızı değiştirerek gün içinde azar azar ama sık sık yiyip içmelisiniz. 
  11. Yatmadan önce alkolsüz ağız gargaraları kullanarak ferahlatıcı etkisinden faydalanın ve ağız kokusundan kurtulun. 
Ağız Kokusuna Neden Olan Besinler
  • Ağız kokusunun en bilindik ve bir numaralı nedeni olan besinler soğan ve sarımsaktır. Bu besinleri tüketirken çiğ değil pişmiş olarak yemeğinizde kullanın. 
  • Özellikle kızarmış gıdalar ve yüksek derecede trans yağlı yiyeceklerde sindirim zor olduğundan ağız kokusuna neden olur. 
  • Sık sık şeker tüketmek diş çürümesine ve diş eti hastalıklarına davetiye çıkarır. Şekerli besinlerden kaçınmanız ağız kokusunu gidermede yardımcı olur. Karamel, çikolata gibi ürünler dişe yapışarak hızlı çürümesine neden olur. Ağız sağlığınız için bu tür besinlerden de uzak durmanız gerekecek. 
  • Yumurta ve süt ürünleri kötü sindirildiklerinden özellikle Ramazan'da ağız kokusuna neden olabilir. 
  • Sigara içmek genel sağlık sorunlarının yanında ağız kokusuna da neden olur. Mümkünse sigara bırakılmalı ama değilse ağız gargarası kullanılabilir. 
  • Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi baharatlı şarküteri ürünlerinin tüketimi vücuttan geç atılacağı için ağız ve ter kokusuna neden olur. 


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

Hiç yorum yok:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.