Yumurta Kabuğunu Çöpe Atmayın! İşte 7 Faydası

yumurta-kabuğunun-faydaları-nelerdir

  Yumurta özellikle kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olarak her gün soframızdadır. Millet olarak genellikle yumurtayı çok severiz ve çok tüketiriz. Peki her gün çöpe attığımız yumurta kabuklarının çok faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Merak etmeyin çoğu insan faydalı olduğunu bilmiyor ve çöpe gönderiyor. Bu yazıda nasıl yararlanacağımızı hazırlayarak doğal bir yöntem olarak sunmak istedim. Yumurta kabuklarının en bilindik özellikleri kalsiyum deposu olmalarıdır. Öyle ki %95'i kalsiyum karbonattan meydana gelen yumurta kabuğu ihtiyacımızın önemli bir kısmını karşılar.

✪ Yumurta Kabuğunun Faydaları

1) Cilde İyi Gelir: 1 adet yumurta kabuğu 5 dk kaynatılıp kurutulup Blender ile toz haline getirilerek yumurtanın beyazı ile karıştırılır. Hazırlanan bu karışım yüze sürülerek kuruyunca yıkanır.

2) Kemik Erimesine İyi Gelir: %95'i kalsiyum olan böyle bir kaynak kemik erimesini önlemede yardımcı olur. Kemik erimesine maruz kalmış kişilerin tedavi edilmesinde yardımcı olur.

3) Saçları Uzatmaya Yarar: Biriktirdiğiniz 5 ile 10 arasında yumurta kabuğunu toz hale getirdikten sonra bir kap içine alın. İçine 1 adet yumurta kırın ve hindistan cevizi yağı ekleyerek karıştırın. Saç diplerinize ve saçlarınızın tamamına masaj yaparak yedirin. 20 dakika sonra yıkama işlemine geçebilirsiniz. Bu maskeyi saçınızdan kolayca arındırmak için saçı ıslatmadan önce şampuanlayın. (Meltem Açıkel tarifi)

4) Gübre Olarak Kullanılabilir: Yumurta kabuğu içindeki kalsiyum ve diğer yararlı mineraller toprak için faydalıdır. Yumurta kabuğu toz haline getirildikten sonra dikimden önce eklenir. Daha sonraki işlem ise her iki hafta da bir toprağa hazırladığımız toz eklenmeye devam edilir.

5) Kaşıntıyı Yok Eder: Yumurta kabuklarını temizlemek için 5 dk kaynatıp kurulayın. Elma sirkesinde eritilen bu kabuklu suyu cildinize sürdüğünüzde kaşıntı ve kızarıklıkların yok olduğunu göreceksiniz.

6) Tavuklar Daha Sağlıklı Olur: Kendinize ait kümesiniz var ve tavuk besliyorsanız toz haline getirilen yumurta kabuğunu tavuklarınızın yemine karıştırarak verebilirsiniz. Tavukların kalsiyum ihtiyaçları karşılanarak daha sağlıklı ve verimli olmaları sağlanır.

7) Diş Minesini Korur: Tavuk yumurtasından elde edilen kabuk tozu diş çalışmalarında ana bileşendir. Yayınlanan bir araştırmada jel içine karıştırılan yumurta kabuğu tozu dişlere uygulandığında hasarlı dişlerde yeni mine artışı olduğu gözlemlenmiştir. Diğer doğal kalsiyum kaynaklarına göre avantajı kurşun, alüminyum, civa gibi toksik maddelerin düşük seviyede olduğu belirlenmiştir.

Önemli: 1 tatlı kaşığı yumurta kabuğunda 800-1000 mg kalsiyum vardır. Biraz su yardımıyla tüketilmelidir. İsterseniz de 1 tatlı kaşığı yumurta kabuğunu 2 veya 3'e bölerek yemeklerinize de ekleyebilirsiniz. Burada önemli olan 1 tatlı kaşığı sınırını aşmamaktır.

Tüketmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Tüketmeden önce bakteriyel enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için kaynayan suya atarak iyice steril olmasını sağlamak gerekiyor. 
  • Kabukları kurutmak ve işlemi tamamlamak için önceden ısıttığınız fırına atarak bir müddet bekletebilirsiniz. 
  • Hazır hale gelen kabukları tüketmek için Blender yardımıyla toz haline getirebilirsiniz. 
  • Hazırladığınız kabuk tozunu uzun süre saklamak için hava almayan kavanoz içine koyarak serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz. 
  • Kabukların pürüzsüz olması ve iyice ezilmiş olması önemlidir aksi takdirde boğazı tahriş edebilir. Fazla miktarda tüketilmesi de kalsiyum fazlalığına neden olur. Bu da bulantı, kusma, halsizlik, düşük tansiyon şeklinde kendini gösterir. Bu nedenle günde yarım çay kaşığı tüketmek yeterli olur. 


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

4 yorum:

  1. Yumurta kabuğu deyip geçiyoruz.Meğerse ne güzel faydaları varmış.Kalemine yüreğine sağlık "yumurta kabukları ile ilgili yazı" süper olmuş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, kaç tane yazı okuduğumu hatırlamıyorum. En doğrusunu bulmak için çabalamak gerekiyor. Beğenmenize sevindim..

      Sil
  2. Ben bahcede kullaniyorum digerlerini bilmiyordum 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok faydalı. Doğa bizden hiçbir şeyi esirgememiş çok şükür. Teşekkürler

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.