Yenilenemez Enerji Kaynakları Hakkında Bilgiler

yenilenemez-enerji-kaynakları-kullanım-alanları

  Daha önceki bir yazımızda yenilenebilir enerji kaynaklarından bahsetmiştik. Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Özellikleri başlığına tıklayarak okuyabilirsiniz. Bu yazıda aksi bir durum olan yenilenemez enerji kaynaklarını anlatmak istedik. Bu tür kaynakların yenilenemez denmesinin nedeni bitecek olmasından çok oluşumunun çok uzun yıllar sürmesindendir. Güneş enerjisi veya rüzgar gücü gibi her zaman aktif olan bir sisteme karşı depolanmış belli miktarda rezerv ile bitmesi mümkün olan diğer kaynaklar. Bu yenilenemez enerji kaynakları günümüzde en büyük kaynak olsa da önümüzdeki 40-50 yıl içinde bitmeye yaklaşacağından diğer enerji kaynaklarına olan ihtiyaç daha fazla olacaktır.

  Yenilenemez enerji kaynaklarının çoğusu fosil yakıtlar ve nükleer enerji olup, yakıtların yanması sonucu enerji verimliliği sağlıyor olması doğal çevreye ve ekolojiye büyük oranlarda zararlar veriyor. Kullanımında çok etkili enerji verimliliği sağlamasına yardımcı olan carbon çevreye büyük zararlar verebiliyor. Günümüzde uğruna savaşlar yapılan yenilenemez enerji kaynakları petrol, kömür, doğalgaz, bor ve diğer fosil kaynaklı yakıtlardır. Bu enerji kaynaklarının önemli olmasının sebebi sanayide uzun yıllar önce kaynak olması ve doğada kolay bulunabilir olmasıdır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak için büyük yatırımlar gerekirken yenilenemez enerji kaynaklarını kullanmak daha kolaydır. Dezavantajları oluşumu çok uzun yıllar sürdüğü için rezervinin tükenmesi ve doğal çevreye olan zararları'dır.

✪ Yenilenemez Enerji Kaynakları

Kömür: Fosil kaynaklı yakıtlardan olan kömür daha çok hayvan fosillerinden meydana gelir. Çeşitli türleri olan kömür yeraltı madenciliği veya açık işletme metodu ile çıkarılır. Taş kömürü geniş çaplı kullanım alanı ve sağladığı yüksek ısı derecesi ile fabrikalarda kullanılır. Isı değeri en yüksek olan antrasittir ancak Türkiye'de fazla bulunmaz. Ülkemizde en çok çıkarılan kömür türü linyittir. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde bulunan linyit en bilindik fosil yakıttır.

Petrol: Bulunması oldukça zor ve bu nedenle değerli olan bir yakıt türüdür. Oluşması milyonlarca yıl süren bu fosil yakıt için büyük savaşlar yapılmıştır. Denizlerdeki bitki kalıntılarının veya akarsuların denizlere taşıdığı bitki kalıntılarının sıcaklık, basınç ve mikroorganizmaların etkisiyle toprak üstünde başkalaşmasıyla oluşur. Dünyada sanayide ve günlük hayatta arabalarda yakıt olarak kullanılan bu değerli kaynak için her yerde araştırmalar yapılıyor. Yeni kaynaklar için büyük paralar harcanıyor. Öyle ülkeler var ki neredeyse tek geçim kaynakları petrol olmasına rağmen değerli olmasından dolayı zenginlerdir. Ülkemizde petrol rezervleri yeterli olmadığından maalesef dışarıdan ithal ediyoruz.

Doğalgaz: Fosil yakıtlardan bir diğer değerli olandır. Petrol gibi uzun yıllardır kullanılıyor ancak ülkemizde 90'lı yıllardan itibaren yayılmaya başlamıştır. 1816 yılında Amerika da sokak lambalarının aydınlatmasında kullanılmaya başlayınca günümüzdeki değerini kazanmıştır. Enerji kaynakları arasında dünyadaki kullanım oranı %25'tir. Ülkemizde daha çok konut ve iş yeri ısınmasında kullansak da sanayide de kullanılıyor. Bir çok alanda kullanılan doğalgaz ülkeler için oldukça önemli bir gelir kaynağı olarak yerini koruyor. Bu değerli enerji kaynağı da bir gün biteceğinden ülkeler alternatif enerji kaynakları aramaya devam ediyorlar.

Bor: Bu enerji kaynağı diğerlerinde olduğu gibi çok değerlidir. Yaklaşık 400 farklı alanda kullanmak mümkün olabiliyor. İyi taraflarından biri ise dünya rezervlerinin %72'si ülkemizde bulunuyor. Kalan %28 diğer ülkeler tarafından paylaşılmış durumda. Stratejik olarak çok değerli olan bu maden işlendiğinde hem silah sanayisi hem de ilaç sanayisi gibi çok farklı alanlarda kullanılabiliyor. Geleceğin en değerli madeni bor için yeterli yatırımlar yapıldığında ülkemizin geleceği için önünü açacaktır. Daha detaylı bilgi için Bor Madeninin Önemi ve Kullanım Alanları yazımızı okuyabilirsiniz.

Nükleer Enerji: Plütonyum ve Uranyum gibi elementlerin çekirdeklerindeki enerjinin ortaya çıkarılmasıyla elde edilen enerjidir. Tüm dünya genelinde üretilen elektriğin %20'si bu yolla elde edilir. Nükleer santraller enerji üretirken doğayı da kirlettiği için çoğu zaman karşı çıkılmıştır. Nükleer santral oldukça maliyetli bir işlem olmasına rağmen bu santralden enerji elde etmek ucuzdur. Ülkemizde aktif halde nükleer enerji henüz yok ama anlaşması yapılmış 3 tane nükleer enerji kurulacak.

✪ Yenilenemez Enerji Kaynaklarının Zararları
  • Fosillerin yakılarak kullanılıyor olmasından kaynaklanan zararlı gazların çıkmasına neden oluyor.
  • Çok fazla kullanıldığında ekolojik düzen bozularak iklim değişikliğine sebep olur.
  • Fosil yakıtlar bünyelerinde ısı tutma özellikleri olduğundan güneşin normal döngüsünü etkileyerek küresel ısınmaya neden olur.
  • Yenilenemez enerji kaynakları sınırlı olduğu için dünya genelinde fiyatlar yükseliyor ve çoğu ülke için maliyeti yüksek oluyor. 
  • Çevreye öylesine büyük zararları var ki kendileri daha tükenmeden dünyayı yok edecek kadar deforme edebilir. 


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

4 yorum:

  1. Enerji kaynakları hakkında yazılmış harika bir makale.İçi dolu dolu kalemine yüreğine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Yanıtlar
    1. Doğanın döngüsünü bozmamak lazım ama para her şey yaptırıyor. Geçmişe hep özlem vardır sanırım gelecek kaygısından.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.