Balığın Sağlığımıza 5 Önemli Faydası

taze-balık-nasıl-anlaşılır

  Balık zengin besin değerleri sayesinde 7'den 70'e herkesin faydalanması gereken bir besindir. Balık tüketimini düzenli olarak sofranıza uyguladığınızda sonuçlarından memnun kalacaksınız. Balığın faydaları yaşadığı ülkeye ve mevsimine göre değişiklik gösterebilir. Özellikle kış aylarında hem taze hem de bol çeşitli olması sizlere daha cazip gelebilir. Deniz ürünleri içinde mutlaka çok seveceğiniz bir balık türü vardır. Kendinizi bu besini tüketme konusunda alıştırmaya çalışarak sağlığınıza güç katmış olursunuz. Balığın içeriğinden faydalanmak için hafta da en az 2-3 kere tüketilmeli ancak fiyatı pahalı diye düşünenler için en azından hafta da bir kere tüketilmesi iyi olacaktır.

  Kış aylarında daha taze ve ucuza balık bulmak mümkün olduğundan derin dondurucu da bulundurarak yaz aylarını da balıkla geçirebilirsiniz. Bu arada balığın hafızasının ne kadar kötü olduğunu biliyoruz ama aynı şekilde balık tüketenlerin Alzheimer riskini düşürmesi de bizim için şanslı ama balıklar için üzücü bir durum:)

Balığın En Önemli 5 Faydası
  • Balıkta bulunan ve vücudumuzun üretmediği Omega3 yağı oldukça faydalıdır. Özellikle Somon ve Ton balığı gibi soğuk su balıklarında Omega3 oranı daha yüksektir. Omega3, kan damarlarında pıhtı oluşumunu da engelleyerek, damar tıkanıklığını ya da damarlarda yağ birikimini önlüyor.
  • Balıklar çağımızın en büyük hastalık sebebi olan stres ve depresyonla mücadele etmemizi de sağlıyor. Yeterli miktarda tüketilmesi halinde doğal antidepresan olarak düşünülebilir. 
  • Balıkların zeka gelişimindeki katkısı göz önüne alındığında hamilelik ve emzirme dönemlerinde annelerin balık tüketmesi faydalı olacaktır. Bebeklerde çabuk kavrama ve algılama, balık tüketen çocuklarda ise öğrenme kabiliyeti daha iyi olur. Bebeklikten çocukluk dönemine kadar balığın faydalarını benimseyenler sağlıklı gelişim sürecini daha iyi tamamlarlar.
  • Kalp dostu olan balıklar kanın pıhtılaşmasını engelleyerek akışkan olmasını sağlar. Omega3 yağ asitleri kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü artırır. Bu koruyucu etkisi ile kalp yetmezliğinden ve inme riskinden korur.
  • Balıklar keskin bir göz ve sağlıklı saçların yanında kemikler içinde gereklidir. Özellikle Hamsi gibi kılçığı ile beraber tüketilebilen balıklar içerdiği kalsiyum ile kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Kemik erimesi sorunu olanlar ve menopoz dönemindeki kadınlar düzenli olarak balık tüketmelidir.
✪ Taze Balık Nasıl Anlaşılır?
  • Taze balığın gözü bombeli ve canlı olur.
  • Pulları daha parlak olur ve dokunulduğunda düşmez.
  • Balığı kaldırdığınızda kuyruğu dik duruyorsa taze düşüyorsa bayattır.
  • Balığın solungaçları hala kırmızı rengini koruyorsa taze olduğunu anlayabilirsiniz.
  • Balığın kokusu en kolay ölçüttür. Deniz kokmuyorsa taze değildir ama kötü kokuyorsa zaten uzak durulmalıdır.
✪ Balık Nasıl Pişirilmelidir?

  Proteinler ısıya maruz kaldığında özelliğini kaybeder. Bu nedenle kızarmak yerine hafif sulu kalacak şekilde fırında ya da ızgarada pişirmeyi deneyin. Balığı pişirmeden önce soslamak yerine sadece limon ve sebzelerden destek alarak tadına tat katabilirsiniz. Balığı buharda pişirerek tüm vitamin ve proteinlerini kendisinde tutarak maksimum faydalanırsınız. Küçük balıklar yerine daha büyük fileto balıkları bu yöntemde tercih edebilirsiniz.


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

3 yorum:

  1. "Balık faydaları" saymakla bitmeyecek kadar çok.Mevsiminde her balığın yemeğini muhakkak yaparım.

    YanıtlaSil
  2. Birde balığı istese de yiyemeyenler var benim gibi :/ midesi kabul etmeyenler, balık yağı içmek zorunda kalanlar. Çok önemli bir besin kaynağı kesinlikle eksik edilmemeli. Yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Şimdi kar kış tam balık mevsimi. Teşekkürler detaylı bilgi için.

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.