Otomobil Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

otomobil-almadan-önce-bilinmesi-gerekenler

  Dolar yükseldikçe otomobil almak gittikçe hayal olmaya başlasa da ikinci el araç bakanlar ve durumu dolardan etkilenmeyenler için bu merakı gidermek istedim. Otomobil kimisi için ayağını yerden kesmek olduğu gibi kimisi içinde prestij meselesi haline geldi. Orta seviyeli bir aile için hem ihtiyaç gidermek hem de yatırım anlamına geldiği için merak edenlere yol gösterici olmasını dilerim. Bir otomobilden ne beklersiniz? sorusuyla başlayalım.
  1.  Otomobil almaya karar verirken tipini belirlemiş olmalısınız. Sedan veya Hatcback, 4 kapı veya 2 kapı, spor üstü açık veya normal kapalı bir araç, yük kapasitesi yüksek ve geniş gibi hayallerinize cevap veren tipi bulmalısınız. 
  2.  Otomobil almadan önce ilk dikkat edilmesi gereken özelliklerden biri de ferahlığıdır. Özellikle arka bölümün rahatlığı konforlu bir yolculuk için uygun olacaktır. Tatile giderken uzun yolun yorgunluğu daha fazla olur. Hem çocuklarınız hemde misafirleriniz için otomobilin genişliği önemlidir.
  3.  Otomobil bir bütün olarak değerlendirilmeli ve içinize sinmelidir. Dış görünüşü ile sizi ikna eden bir araç iç tasarımında aynı heyecanı yaratmıyorsa büyük uzaklaşmalısınız. Seyahatleriniz otomobilin içinde gerçekleşeceğine göre önce size hitap etmelidir. İçindeki malzemelerin kalitesi, yumuşak malzemelerin ne kadar kullanıldığı, koltukların konforu gibi özellikler özenle incelenmelidir.
  4.  Bir otomobilde olmazsa olmazlardan biri de yalıtım seviyesidir. Dışarıdaki karmaşa ve gürültüden ne kadar uzak kalırsanız o kadar güzel bir yolculuk sizi bekliyor demektir. Bu nedenle otomobil almadan önce mutlaka test sürüşüne çıkmakta fayda var çünkü son pişmanlık işe yaramaz.
  5.  Otomobilin içinde seyahat halindeyken güven duymalısınız. Yol koşulları kötü olduğunda veya keskin virajlarda savrulmayan ve sarsıntıları daha iyi karşılayan bir araç sizi mutlu edecektir. 
  6.  Otomobile binince bizlerin ilk beklentisi kaç beygir gücü var ve ne kadar tork güç üretiyor olduğudur. Etkili bir performans ve hız bekliyorsanız otomobilin motor gücü, beygir gücü ve tork gücü araştırılmalıdır. Otomobilin ağırlığı ve genişliği ile orantılı olarak bu değerler yükselecektir. 
  7.  İyi bir otomobil 100.000 tl civarında olduğunu düşünürsek bu kadar para vereceğiniz bir aracın sizi memnun etmesi lazım. Güzellik kişiye göre değiştiği için bu aşamada kendi zevkinize güvenmelisiniz. Çok basit bir özelliği bile sizi etkileyebilir ve kanınız o araca kaynayabilir. İçinde uzun zaman vakit geçireceğiniz için gözünüze ve gönlünüze hitap etmelidir.
  8.  Otomobil alırken iki araç arasında kaldığınızda ilk önceliğiniz garanti süresi olmalıdır. 5 yıl ve üzeri garanti veren markalar güvenilir olur ve servis ağları ile size kaliteli hizmet sunarlar. Otomobiline güvenmeyen bir markadan güvenerek araç almak pek mantıklı sonuç olmaz.
  9.  Otomatik vites çok yakar gibi bir mantığa sahipseniz çok şey kaybediyorsunuz. Otomatik vites araçlar hayat kurtarıcı ve ultra rahatlık sağlayan çok büyük bir teknolojidir. Ülkemizde genel olarak tercih manuel vitesten yanadır ama yavaş yavaş bu dönüş sağlanmaktadır. Geçtiğimiz ayda otomobilimi değiştirerek otomatik vites bir araç aldım. Yıllardır manuel kullandığım için ben öyle keyif aldığımı sanıyordum ama uzun iknalar sonucunda otomatik aldım ve çok memnunum. Otomatik vites bir araçla yolculuk yapmak kadar keyifli bir şey yok. Ben yine vitesi kendim yükseltiyorum ama çok daha basit yolla. Hem bu şekilde kullandığımda çok daha az yaktığını söyleyebilirim. 
  10.  Otomobiller genelde bir kaç paket şeklinde sunularak her bütçeye göre fiyat aralığında sunuluyor. İstekler arttıkça fiyatlarda yükseleceğinden genelde ödeme aşamasında otomobil almak hayal olarak kalıyor. Araç almaya gittiğinizde ilk öncelikle bakılacak olan güvenlik özellikleridir. Bu konuda gerekli unsurları yerine getiriyorsa sizin için olmazsa olmazları belirleyerek buna göre araçları gezmek gerekir. Bazıları için cam tavan ve sunroof gereksiz görülürken bazıları için çok önemlidir. İçine bindiğinizde keşke demeyeceğiniz bir araç için beklentilerinizi iyi belirleyin sonuç olarak büyük bir yatırım yapıyorsunuz.


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

9 yorum:

  1. "Otomobil almanın püf noktaları"nı hep araştırır dururdum.Nihayet ayrıntılı bir makale yazıldı.Eline kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim. Aydınlatıcı

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim ben en çok güvenliğe ve çok sıkıntı yapmamasına dikkat ediyorum tabi diğer konular da önemli fakat ilk baktıklarım bunlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yatırım sonuçta iyi değerlendirmek lazım.

      Sil
    2. Arabaya yatırım gözüyle bakmam araba ihtiyaç ve zevk meselesi kazandırması çok önemli değil bir türk sözü var bindiğine say diye :)

      Sil
  4. Madde madde anlatman güzel olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. İyi bir otomobil ayağımı yerden kessin yeter dediğim otomobildir tabi şuanlık ileride parayı bulursam işler değişir:)

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.