Dünya Ülkelerinden İlginç Yılbaşı Gelenekleri
2018 yılını geride bırakmaya hazırlandığımız son günlerde her sene olduğu gibi kutlanır kutlanmaz tartışması yaşanıyor. Sanırım Noel bayramı ile yılbaşı kutlaması arasında bir karışıklık yaşanıyor. Müslüman yılbaşı kutlamaz! anlayışı bana çok doğru gelmiyor ama her fikre de saygı duymayı öğrenmek gerekiyor. Kimin neyi, nasıl, kiminle kutlayacağına karışmamak gerekiyor ama millet olarak sanki değişiyoruz bunu da kabul etmek lazım. Genelde özlem duyduğumuz şeyleri anlatırken "eskiden" ile başlamamız ve bunun örneklerinin çoğalması insanı yaralıyor doğrusu. Neyse dünyanın her yerinde yılbaşı demek yeni umutlar, hayaller, hedefler ve dualar demektir. Yapılan tek şey senenin yorgunluğunu atmak, dünyanın güneş etrafındaki dönüşünü tamamlayışını alkışlamak ve yeni başlangıç için kabul edilen 01 Ocak gününe heyecanla uyanmaktır.
Bizim ülkemizde bu kadar sorun çıkartan yılbaşının diğer ülkelerde gelenek haline gelen bazı uygulamaları var. Bunları okuduğumda ilginç geldiği için paylaşmak istedim. Bunlar arasında çok şaşıracağınız veya tuhaf karşılayacağınız adetler okuyacaksınız.
✪ Dünyanın En İlginç Yılbaşı Gelenekleri
1) Finlandiya: Bu konuda ileri seviyede yer alan bu güzel ülkedeki insanlar bir teneke parçasını erittikten sonra suya atarak aldığı şekle göre yorumlayarak yılın nasıl geçeceğini tahmin ederlermiş.2) Estonya: Yılbaşı gecesi on iki çeşit yemek yenirmiş. Böylece yeni yıla daha güçlü girileceği düşünülüyor. Bence biraz aç kalmışlar gibi ama geleneklerine saygı duyuyoruz.
3) Tayland: Kendileri merak ettiğim ve görmek istediğim ülkeler arasındadır. Bu ülkede yeni yıla arınarak girmek hedeflenerek su savaşları yapılıyor.
4) Arjantin: Gece yarısı saat tam on iki olduğunda ve çan çaldığında fasulye yemenin ömür boyu şans getireceğine inanılıyor. Her geçtiğimiz yılbaşında ömür boyu şans getirmesi için fasulye yemek...Faydası olsaydı Arjantin milli takımı daha başarılı olurdu.
5) Ekvator: Yılbaşından isteklerini simgeleştirerek kötü şansı ve düşmanı temsil eden insan suretlerini ve fotoğrafları sokakta yakarak kurtulacaklarına inanıyorlar.
6) Danimarka: Akrabaların ve diğer yakınların kapılarına tabak fırlatıyorlar. Sebebini o kişilerin çok arkadaşı olsun diye açıklamışlar ama ben pek inanmadım:)
7) Belarus: Bekar kadınlar yan yana oturtularak önlerine mırı koçanları konur. Bir horoz serbest bırakılarak ilk kimin önündeki mısır koçanını yiyeceğine bakılır. Yeni yılda ilk evlenenin o kadın olacağına inanılır.
8) Johannesbourg: Güney Afrika Cumhuriyeti'nin en büyük şehridir. Bu listeye giren geleneği ise o gece yarısı yenilerine yer açmak için eski eşyaların toplanmasıdır.
9) Romanya: Ayı kostümleri giyerek sokakta dans eden insanlar şeytanı kovmaya çalışır. İnandıktan sonra her şey mümkün müdür?
10) İsviçre: Anlamı nedir bilmiyorum ama yılbaşı gecesi yere dondurma atıyorlar. Bu israfla nasıl bu kadar zengin bir ülke olmuşlar acaba?
11) Şili: İlginç ve ürpertici bulduğum bir gelenek. Aile fertlerinin ve akrabalarının mezarları başında uyunurmuş. Niyetleri iyi olabilir ama yaşarken değer verilmesinden yanayım.
12) Hollanda: Hem bir öncek yılın ruhlarını defetmek hem de yeni yılı güzel karşılamak için sokaklarda yakılan ateşlere yılbaşı ağaçları atılıyor.
13) Avustralya: Farklı bir geleneği olacağı belli çünkü kendileri Güney Yarım Kürede bulunuyor. Yılbaşı yaza denk geldiği için piknik yaparak ve denize girerek kutluyorlar. Bizim için sıradan bir yaz günü yani.
14) Rusya: İnsanlar dileklerini küçük bir kağıda yazarak yakarlar. Asıl can alıcı nokta burada başlıyor. Çünkü yanık kağıt parçalarını şampanya bardaklarına atarak içiyorlar. Afiyet olsun!
Yeni yılın ilk kez, 4 bin yıl önce eski Babil’de ilkbaharda kutlanmaya başlandığı biliniyor. Yeni yılın ocak ayının ilk günü olarak belirlenmesi ise M.Ö. 46 yılına dayanıyor. Roma’da Jul Sezar tarafından kabul edilen ve günümüzde de hâlâ kullanılan takvimle 1 Ocak, yeni yılın ilk günü kabul ediliyor. Anadolu’da yılbaşı ağacı süsleme geleneği Frigyalılar’a dayanıyor. Ancak Cumhuriyet kurulana kadar, bir Hristiyanlık geleneği sayılmış, Levantenlere ve azınlıklara özgü bir gelenek olarak kalmış.
Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵
Güzel araştırma olmuş.İlgi ile okudum
YanıtlaSil