Erteleme Alışkanlığı Nedenleri ve Kurtulma Yöntemleri

işleri-ertelemenin-nedenleri

  Altyapısında kararsızlık ve korku barındıran erteleme alışkanlığı ilk başlarda masum görünse de biriken yine işleriniz oluyor. Aklınızdaki işlerinizi sonra diyerek geçiştirmek aslında psikolojinizi daha çok yoruyor. Bir işinizi ertelediğinizde enerjiniz düşmeye ve tembelleşmeye başlıyorsunuz. Ertelemeniz aslında sorununuzu yok etmiyor sadece görmezden geliyor birikmesine vesile oluyorsunuz. Verdiğiniz bu yanlış karar yaşam kalitenizin düşmesine ve enerjinizden kayıplara neden oluyor.

  Genelde spora veya diyete başlarken hep kendimizi kandırır ve "yakında başlayacağım" deriz. Kendinize verdiğiniz bu sözleri tutmadığınızda özgüven kaybı ve mutsuzluğa bağlı olarak başarısızlık ortaya çıkıyor. Kendinize ilke edineceğiniz bir kaç yöntemle işleri nasıl rayına koyacağınıza şaşıracaksınız.

Erteleme alışkanlığının Nedenleri

1) Ertelemek tembellikle karıştırılır ama aslında ikisi de farklıdır. Tembel insanlar yapacakları işi ötelediklerinde suçluluk hissetmezler ama erteleyenler bu hisse kapılır.

2) Mükemmeliyetçi insanlar genelde kusursuz bir sonuç beklerler. Eğer yapacakları işin sonucunu kusursuz olarak değerlendirmiyorlarsa o işi yapmaktan kaçarlar.

3) Ruh halinize göre iş eğer anlamlı değilse ertelemekten kendinizi alıkoyamıyorsunuz. Ödev yapmak mantığınıza uymadığında veya yeteri kadar motive olamadığınızda ertelemeye başvurabiliyorsunuz.

  Ertelemeye alışmış birine bir anda bu işleri bitir dediğinizde karşılığında alacağınız cevap, hasta birine dışarı çıkıp gezelim mi? sorusuna verilen cevapla aynıdır. Hayır! Bu nedenle aşama aşama ilerleme kaydetmek gerekir. Erteleyip hiç başlamamaktansa bir işe başlayıp aralar vererek bitirmek daha iyi olur. Örneğin blog yazan birisiyseniz dikkatinizi dağıtacak her şeyden uzaklaşır ve yazınıza konsantre olursunuz. Dağınık bir masada notlar almak, aklınızda keyif aldığınız bir oyunu düşünmek sizi ertelemeye teşvik eder. Motive olarak bu işin sonunda ne kadar mutlu olacağınızı düşünün.

 Erteleme Alışkanlığından Kurtulma Yöntemleri

1) Bugünün işini yarına bırakmayın: Bekleyerek biriktirdiğiniz işler size bir şey kazandırmaz aksine kafanızın bir köşesini hep meşgul eder ve rahatsız edici şekilde sorun olarak varlığını sürdürmeye devam eder. Problemlerinizi teğet geçer ve sonraya bırakırsanız kendinize yeni çığlar edinmiş olursunuz. Kararlı olup bu sorunları çözme yoluna girdiğinizde özgüveniniz tazelenir ve güçlenerek çıkarsınız.

2) İşleri Anlamlı Parçalara Bölün: Ufak tefek sorunlar olacağı gibi daha büyük sorunlarınızda olabilir. Burada tüm işi bitirmek için gayret göstermek sizi daha çabuk sıkar ve sonuçtan uzaklaştırır. İşi bitirmek adına parçalara ayırmak daha az yorucu ve sizi hedefe ulaşmış hissettirecektir. Bu başarı mantığı sizi ertesi güne hazırlar ve ertelemekten uzaklaştırır.

3) Öncelikleriniz Belli Olsun: Bir işiniz varsa bunun öncelikle halledilmesi gereken noktalarını tespit edin. Kafanızda sorunu büyütmek yerine altından kalkabileceğiniz kadarına yoğunlaşın. Ev temizliği yapacaksınız mesela her şeyi bitirmeye kalkarsanız muhtemelen o temizlik uzun süreler hiç başlamaz. Bu nedenle önce toz alıp, yerleri silip süpüreceğim daha sonrada çamaşırları yıkarım. Ertesi gün perdeleri yıkar ve ütümü yaparım gibi planlarınız olsun. Bu sayede işiniz aksamaz ve iş yaparken daha az yorulursunuz.

4) İşe Erkenden Başlayın: Yapmak istemediğiniz ama sizi bekleyen bir işiniz varsa mutlaka erkenden başlayın. İşten kaytarma dürtüsü, türlü bahaneler üretme, acil çıkan bir iş gibi etkenler sizi uzaklaştırmak için orada olacak. Siz bunlara kapılmadan önce hemen işinize odaklanın ve bitirmek için başlayın.

  Sonuç: Ertelemek aslında başlayamamaktan kaynaklanıyor. Çünkü başladığınızda beyniniz kontrolü ele alıyor ve işi bitirmek istiyor. Hiç başlamadığınızda erteleyebilirsiniz ama başlayıp yarım bıraktığınızda huzursuzluk başlar ve sizi bitirmeye zorlar. Beğenmediğiniz filmleri bile belli bir aşamadan sonra kapatamıyorsunuz. Neden? Sonunu merak ettiğiniz ve bitirmek istediğiniz için. Sevgili blog yazarlarına ayrıca tavsiyem yazacağınız konuya bir türlü başlayamıyorsanız boş bir sayfa açıp ilk cümleyi yazmanızdır. Arkası siz istemeseniz de gelecektir.



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

2 yorum:

  1. Erteleme alışkanlık mı, hastalık mı. Çok ciddi bağımlılığı var, kurtulma yöntemlerini ise gayet güzel özetlemişsiniz.

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.